Krémové krupeto

Krémové krupeto | foto: Petr Svoreň

Nevíte, co s nasbíranými houbami? Zkuste uvařit krémové krupeto

  • 2
Pokud jste přes víkend z lesa přinesli nadměrnou úrodu hub, nemusíte hned vyhlašovat poplach a hnát celou rodinu do krájení a sušení. Užijte si čerstvých hub a uvařte si krupeto.

Jestli vám tento recept matně připomíná postup na italské rizoto, nemýlíte se. „Já krupeto dělám právě takto. Dosáhnu tím jemné krémovosti a přitom použiji české ingredience,“ říká Petr Svoreň, executive chef z brněnského hotelu Passage, který svou variantu krupeta uvařil.

Suroviny na dvě porce: 1 šalotku (nakrájíme na jemno), 200–250 g krup, 50 ml suchého bílého vína, sůl (podle chuti), 2 stroužky česneku, 70 ml olivového oleje, 60 g parmazánu, 0,5 l zeleninového vývaru, 100–150 g hub, lžíci másla.

Postup: Nakrájenou šalotku necháme zpěnit, přidáme kroupy, orestujeme asi dvě minuty. Pak přidáme víno. 

Necháme odvařit, přidáme houby, orestujeme společně s kroupami. Poté přidáme ohřátý vývar, ale jen tolik, aby byly kroupy ponořené. Za stálého míchání necháme vývar vyvařit. 

Poté přidáme opětovně stejné množství vývaru a pokračujeme v míchání. Postup opakujeme, dokud nejsou kroupy uvařené na skus (asi 15 minut).

Pak vmícháme máslo, parmazán. Dosolíme a dopepříme. Krupeto má krásně krémovou konzistenci. Dozdobit ho můžete parmazánovou sušenkou, hrachovými klíčky a pošírovaným vejcem.