Pondělí 13. července 2020, svátek má Markéta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 13. července 2020 Markéta

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

aktualizováno 
I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl dokonce na divadelním pódiu ve hře Davida Drábka Jedlíci čokolády. A kdo odmítá maso, může vyzkoušet bulgurovou verzi, vybízí týdeník 5plus2.

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny | foto: Coolinarka.cz

Karbanátky jsou rychlým a oblíbeným jídlem v českých kuchyních. A rozhodně nemusí jít o žádný těžký a nestravitelný pokrm, jak se traduje.

Karbanátky se zeleninou

Karbanátky jsou na grilu velmi častou volbou.

Karbanátky jsou na grilu velmi častou volbou.

Nejsou to zeleninové karbanátky, jen odlehčené notnou dávkou zeleniny. „Recept jsem slyšela přímo z jeviště divadla ve hře současného dramatika Davida Drábka s krásným názvem Jedlíci čokolády,“ vysvětluje královéhradecká „coolinářka“ Svatava Vašková. 

„Skvěle tam funguje ta na másle orestovaná kořenová zelenina,“ dodává s tím, že jídlo lze připravit jak v troubě, tak na grilu. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Suroviny: 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 bílý rohlík, 100 ml mléka, 1 střední mrkev, 1 střední petržel, kousek celeru, 2 lžíce nakrájených sušených rajčat v oleji, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1 vejce, 2 lžíce másla, hrst plocholisté petržele, sůl, pepř.

Postup: Na kostičky nakrájený rohlík, housku nebo bílý toustový chleba zalijeme mlékem a necháme pečivo nasáknout. Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, na pánvi ji orestujeme na másle a necháme zchladnout. 

Do mísy k pečivu a mléku přidáme mleté maso (použijeme doma namleté nebo kvalitní od řezníka, aby neobsahovalo moc vody), orestovanou kořenovou zeleninu, vejce, nakrájená sušená rajčata, parmazán a nasekané lístky čerstvé plocholisté petrželky, dosolíme, opepříme a důkladně, nejlépe rukama, promícháme. 

Tuto směs necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odpočívat. Poté z ní vytvarujeme menší karbanátky a zprudka je opečeme z obou stran na rozpáleném grilu nebo na trošce oleje na pánvi. Karbanátky lze také péct v troubě na 180 °C stupňů na plechu s pečicím papírem.

Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky s okurkovým dipem

Bulgurové karbanátky s okurkovým dipem

Bulgur není drahý, není náročný na přípravu a navíc chutná skvěle. Pošmáknou si i vegetariáni.

Suroviny: 100 g bulguru, 250 ml zeleninového vývaru, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 100 g řapíkatého celeru, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 100 ml řepkového oleje. Na dip: 1 salátová okurka, 250 g bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1/2 svazku kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Postup: Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Papriku, cibuli a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. 

Zeleninu vmícháme do bulguru, přidáme vejce a strouhanku a ochutíme paprikou, solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odležet. 

Mezitím připravíme dip. Okurku oloupeme, střed se semínky vykrojíme a zbytek nastrouháme do mísy. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek a najemno nasekaný kopr. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. 

Z bulgurové směsi vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni smažíme karbanátky z obou stran dozlatova. Podáváme je s okurkovým dipem.

Autoři:

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Pstruh na grilu se smaženými bramborami

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další...

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

Asijské špízy Satay s omáčkou z kokosového mléka

Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě....

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Jehněčí kotletky, grilovaný česnek a pyré ze špenátu a divokého česneku

Soutěž V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

VIDEO Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo...

  • Nejčtenější

KVÍZ: Rozumíte řeči svých mazlíčků?

I zvířata se s vámi snaží komunikovat. Jde jen o to, jestli víte, co se vám snaží sdělit. Naučte se jejich řeč a...

Z omšelého svatebního daru se pro mladou rodinu vyloupl ráj

Soutěž Před čtrnácti lety bydlela paní Markéta s manželem v městečku na jih od Plzně. To ještě neměli děti. Jako svatební dar...

Nejprve postavili domek u lesa. Pak se vrhli na jezírko se slanou vodou

Soutěž Parcelu u lesa na samotném konci vesnice koupila rodina paní Miriam před sedmi lety. Původně měli v plánu postavit si...

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když hodně rostou, čeká nás krveprolití. Rozkrýváme houbové záhady

Premium Nejsou to ani rostliny, ani živočichové. Rostou skrytě. Mohou nás otrávit… Magazín Víkend DNES přináší vybraná fakta a...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další ceny. Dnešní výběr...

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě. Využijete buď kuřecí, anebo...

Užijte si zdravé jahodové opojení. Navařte džem a nasušte listí na čaj

Užijte si sezony českých jahod, jsou nejzdravější. Obsahují spoustu vitaminů a dalších prospěšných látek, na organismus...

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

SOUTĚŽ: Vyhrajte Královský rodinný balíček do Království lesa
SOUTĚŽ: Vyhrajte Královský rodinný balíček do Království lesa

Království lesa je unikátní rodinné hřiště inspirované šumavskou přírodou. Kousek od Lipenské přehrady a Stezky korunami stromů tak naleznete pro sebe a svou rodinu místo, kde si užijete skvělou zábavu. Zapojte se do soutěže a vyhrajte celodenní vstupné.

Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

Maďarka tvrdí, že nemůže pracovat, protože je příliš sexy

Plastiky dvaadvacetiletou Barbie Barbaru Lunu Siposovou z Maďarska stály v přepočtu přes tři miliony korun. Nyní nemůže...

Výpovědi už se nevyhnete. Nový zákoník práce přinese i spravedlivější dovolenou

Premium Poslední velká novela zákoníku práce za uplynulých devět let začne z podstatné části platit od začátku příštího roku, v...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...