Pondělí 19. dubna 2021, svátek má Rostislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 19. dubna 2021 Rostislav

Mikrokurzy italského vaření zvládnete v práci během obědové přestávky

  6:57
V Praze se otevřely kurzy vaření pro ty, kdo chtějí spojit přestávku na oběd s bleskovým kurzem italské kuchyně. Říkají jim Lunch & Run, tedy něco jako "uvař si a běž". Za 45 minut si pod vedením šéfkuchaře sami uvaříte. Oběd si sníte buď na místě v salonku kuchařského studia, anebo si ho odnesete zpět do práce.

Každého účastníka kurzu čeká dvouvařič s indukčními plotýnkami, zástěra, suroviny a v zásuvce potřebné pomůcky. | foto: Aromi.cz

Nově otevřené studio Laboratoria, Scuola di Cucina s týmem italské restaurace Aromi zkouší u nás úplně nový koncept. "Právě začínáme, takže může přijít každý z ulice, není třeba se objednávat," říká jeden ze šéfkuchařů ateliéru Radim Gerlich. Vyzkoušeli jsme, co takový mikrokurz obnáší v praxi.

Fotogalerie

Kuchyňský ateliér zatím svítí novotou. Kdo na dvanáctou přijde, najde tu šestnáct pracovních míst vybavených indukční dvouplotýnkou, suroviny připravené k vaření, veškerý inventář a kuchaře, který vás krok za krokem provede přípravou jídla.

Když se například vařilo italské rizoto, mnozí účastníci se nemohli shodnout, jak to proslulé "na skus" má vlastně "křupat". Kde se nachází ono italské al dente?

"Od toho jsme tu my. Ono je něco jiného, když si doma čtete recept, byť třeba originální a dobře popsaný, anebo se díváte na televizní pořad o vaření. Ale zkuste se postavit za plotnu a uvidíte, že se před vámi najednou objeví stovky otázek, co a jak správně udělat," vysvětluje Gerlich.

Proto během vaření trpělivě obchází jednotlivé účastníky, ochutnává a připomínkuje. "Samozřejmě každý máme své chutě. Někdo koření víc, někdo míň, zásadou je, aby si každý pochutnal. Ale základní postupy by se měly dodržet," připomíná.

Salátový dresing

  • 200 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

Promíchat a rozmixovat. Uschovat v ledničce.

Za 45 minut lze zvládnout jen jednodušší jídla. Takže když je na pořadu dne například telecí s bramborovou kaší, bramborami se nemusí nikdo zabývat, naučí se hlavně správnou přípravu telecího. Kaši připraví kuchař předem. A stejně tak když se vyrábí salát s pečenou červenou řepou, není třeba strávit dvě hodiny čekáním na její upečení.

Zato je možné neustále se ptát: Proč děláte to a takhle a tímto postupem? A co by se stalo, kdyby se postupovalo naopak? A jak jste udělali tento dresing (viz box)?

Celé je to neformální a s osobním přístupem. Má to ale jednu nevýhodu. Samozřejmě, že podobný kurz nekoupíte za cenu poledního meníčka, nějakou tu stokorunu zaplatíte. Cena za kurz jednochodového menu je 395 Kč, dvouchodového 545 Kč. Jako náhrada závodního stravování tedy neposlouží, zato tu nabídnou změnu od každodenních baget nebo guláše se šesti.

A vzhledem k tomu, že kurzy teprve začínají, není na internetových stránkách restaurace denní program projektu Lunch & Run. Je tedy třeba si zatelefonovat a zeptat se, co se bude vařit a podle toho, co byste se chtěli naučit, si udělat čas.

Jak na výborný salát z pečené červené řepy a špenátu

Očištěnou neoloupanou řepu osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Zabalte do alobalu a dvě hodiny pečte při 150 °C.

Opražte si piniové oříšky.

Opražte piniové oříšky.

Pečenou řepu si nakrájejte na hranolky.

Pečenou řepu nakrájejte na hranolky.

Po vychladnutí oloupejte, nakrájejte, smíchejte s mladým špenátem. Osolte, opepřete, pokapejte dresingem. Mezitím si na pánvi opražte piniové oříšky.

Osolte a opepřete.

Osolte a opepřete.

Nakrájejte sýr.

Nakrájejte sýr.

Se špenátem vyskládejte na talíř a posypejte oříšky.

Se špenátem vyskládejte na talíř a posypejte oříšky.

Vyskládejte na talíř, přidejte kousky sýra gorgonzola, posypte oříšky a nakonec ještě zakápněte dresingem. Nevěřili byste, jak tyto suroviny jdou dobře k sobě.

Autor:
  • Nejčtenější

Míchaná vejce připravujte nad mírným plamenem. Budou šťavnatá a nadýchaná

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často vznikne směs, která...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

Sledování kosí rodinky zhatilo mrazivé počasí. Mláďata zřejmě uhynula

Pozorování kosího hnízda bohužel předčasně končí. Během sobotního dopoledne začalo být jasné, že v příbytku kosí rodiny...

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladé kopřivy na jaře pomohou s alergií, ekzémem, artritidou i únavou

Pálí, když se jí dotknete, ale léčí, pokud využijete všechny její benefity. Při sběru kopřiv si však navlékněte...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

VIDEO: Nad ulomenou špičkou nože nezoufejte. Snadno ji opravíte

Pro každého kuchaře je noční můrou, když upustí na zem a poškodí svůj oblíbený nůž. I ten s ulomenou špičkou lze však...

Recepty slavných žen. Některé hollywoodské hvězdy excelují i v kuchyni

Premium Jakmile zmizí z jeviště, odlíčí se po scéně před kamerou nebo přijedou z koncertu, už stojí u plotny. Sophia Lorenová,...

Češi jsou národem sběratelů. Hromadí bankovky, zkameněliny i sýrové etikety

Téměř každý něco sbírá. Někteří to dělají pro radost, jiní očekávájí perspektivní zhodnocení majetku. Češi sbírají...

Mladé kopřivy na jaře pomohou s alergií, ekzémem, artritidou i únavou

Pálí, když se jí dotknete, ale léčí, pokud využijete všechny její benefity. Při sběru kopřiv si však navlékněte...

Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

Je to podraz, říká organizátor koncertů Cesta ze tmy. S projektem končí

Už za týden měl prostory pražské Lucerny rozeznít první koncert ze série Cesta ze tmy. Ministr zdravotnictví Petr...

Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...

Pohřbít psa na zahradě? Splnit podmínky vyhlášky je téměř nemožné

Chov zvířecího mazlíčka nepřináší jen radosti. Každý bude muset jednou řešit otázku kam s ním, až život jeho čtyřnohého...

Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...