Global Chefs Challenge je soutěž pro šéfkuchaře z celého světa. Vyhlašuje ji Světová asociace kuchařů Worldchefs, která má dvacet milionů členů, takže je to jedna z nejvýznamnějších světových soutěží.
Účastní se jí vždy zástupce z každé země v kategorii junior a dospělý. Každý šéfkuchař si přiveze svého pomocníka, který s ním připravuje celé menu. Letos se konalo evropské kolo v Rimini a ti nejlepší příští rok v říjnu pojedou do Singapuru bojovat ve světovém finále.
Čeští kuchaři zaperlili v Lyonu na Catering Cupu, světové prestižní soutěži |
„Celá naše delegace předvedla úžasný výkon. Napříč výpravou bylo komisaři z poroty výborně hodnoceno celé pracovní tempo v přípravě pokrmů a velmi profesionální přístup. Pravidelné tréninky a důkladná příprava se vyplatily,“ řekl Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR).
Soutěžili kuchaři i cukráři
Český tým se zúčastnil soutěžních kategorií Kuchař, Kuchař junior a Cukrář junior. A v každé zabodoval ziskem medaile.
Českou republiku reprezentovali vybraní členové Asociace kuchařů a cukrářů. Naše delegace svými výkony potvrdila vysokou profesionalitu české gastro scény i to, jak je důležitá podpora mladé, nastupující generace kuchařů a cukrářů.
Kuchařský Oscar. Michelinů jsou stovky, vítězů Bocuse d’Or jen 19, říká jeho šéf |
Lukáš Čížek, držitel titulu Kuchař roku a vítěz nejvyšší gastronomické soutěže u nás, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, spolu s Adamem Tišerem z Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, bravurně zvládli přípravu povinných surovin (předkrm – halibut, hlavní chod – telecí hřbet/pečeně) a porota ocenila jejich um zlatou medailí.
Juniorka postoupila přímo do Singapuru
Fantastického výkonu dosáhla vycházející hvězda české gastro scény, kuchařka Hana Budková, která v kategorii Kuchař junior nejen získala zlatou medaili, ale porotci její výkon ocenili potřebným počtem bodům, který zaručuje postup na světové finále Global Chefs Challenge, které proběhne v Singapuru v říjnu 2024.
Budková je členkou Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, už loni získala první místo v soutěži pro gastronomické talenty do 21 let Gastro Junior Bidfood Cup.
Richard Tomáš je mistrem světa v sushi. Zabodoval s jeřábem na křišťálu |
„Je to fantastický úspěch, který ukazuje, jak důležitá je podpora mladých talentovaných studentů. Všichni jsme na Hanku nesmírně pyšní a pro přípravu na finálové kolo v Singapuru jí samozřejmě poskytneme veškerou součinnost, ať už v podobě opory starších, zkušenějších kuchařů nebo zázemí na pravidelné tréninky,“ oceňuje úspěch Hanky Budkové Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů, který zároveň zasedl v mezinárodní porotě.
Porota u Hančiných pokrmů vyzdvihla perfektní přípravu masa a skvělé omáčky, celkově vysoce hodnotila její profesionální přístup a zvládnutí potřebných úkonů v přiděleném čase. „Hanka si zkrátka kuchyň podmanila jako zkušený profík,“ shrnul Popp.
„Byl to neskutečný tlak na výkon. Ve srovnání se soutěžemi, které jsem absolvovala v Česku jsem neprezentovala jen sebe, ale celou republiku a konkurence byla obrovská,“ říká Hana Budová.
Talířový dezertTalířový dezert je dezert servírovaný zejména v restauracích. Jedná se o dezert s mnoha komponenty, které jsou rozloženy na talíři. Při výrobě talířových dezertů se používají kvalitní suroviny a receptury, které zaručují chuťovou vyváženost a estetickou dokonalost. Často je do nich zahrnuta zmrzlina. |
Na světové finále se sice těší, ale zároveň cítí trochu obavu, jak bude stíhat všechny tréninky. „V současné době studuji vysokou hotelovou školu, tak bych potřebovala, aby byl den třikrát delší. Takže budu vážit, co v jaký okamžik upřednostnit a jak to všechno časově skloubit,“ uvažujte dopředu už teď.
Úspěch české výpravy potvrzuje i výsledek Anny Marvanové, držitelky tuzemského nejprestižnějšího titulu Cukrářka roku, a Magdaleny Murínové, členky Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, které na evropském semifinále získaly stříbrnou medaili. V jejich kategorii byla povinnou surovinou čokoláda, která musela tvořit minimálně 50 procent předepsaného dortu i šesti porcí talířového dezertu.
České výsledky v kostceKategorie Kuchař – zlatá medaile
Povinné suroviny: předkrm – halibut, hlavní chod – telecí hřbet/pečeně Kategorie Cukrář – stříbrná medaile
Povinné suroviny: čokoláda, která musela tvořit minimálně 50 procent předepsaného dortu i 6 porcí talířového dezertu* Kategorie Kuchař junior – zlatá medaile a postup na světové finále Hana Budková (členka Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, v loňském roce získala první místo na soutěži pro gastronomické talenty do 21 let Gastro Junior Bidfood Cup) |