Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští kuchaři zaperlili v Lyonu na Catering Cupu, světové prestižní soutěži

V kolébce gastronomie, ve francouzském Lyonu, se soutěže zúčastnilo dvanáct špičkových kulinářských týmů z celého světa, například z Nového Zélandu, Singapuru, Vietnamu, USA, Francie, Mexika. Česká výprava získala fantastické třetí místo.

Už po sedmé se této soutěže zúčastnil i tým z České republiky, letos ve složení Jan Horký a Radek David, kteří patří k předním českým šéfkuchařům. V letech 2015 a 2019 společně na této soutěži získali ocenění za nejlepší chod z vepřového masa a stali se tak vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa.

Tým Česká republika

  • Jan Horký – gastronomický konzultant
  • Radek David – kreativní šéfkuchař Aramark
  • Petr Hajný – šéfkuchař, spolumajitel Zas a znova, Di Nuovo, Chef Arena

„Minulého ročníku jsme se nemohli zúčastnit kvůli covidu. Na letošní 8. ročník jsme jeli bez očekávání a s velkou pokorou. I proto, že soutěž prošla velkou proměnou. O to více nás tento úspěch potěšil,“ řekl Radek David.

Připravit se na soutěž je hodně náročné a pravidla jsou naprosto jasná. Je striktně daný čas na přípravu i prezentaci, hodnotí se práce v kuchyních, práce se surovinami, technika práce, technologické postupy.

„Nejdůležitější je chuť pokrmů, originalita, dodržení zadání, estetický dojem, ale i předepsaný váhový limit,“ okomentoval práci rozhodčích komisař Petr Hajný. Suroviny v prvotřídní kvalitě dodává pořadatel akce.

Samotná soutěž trvá čtyři dny. První den se „zabydlujete“ v kuchyních, které vám jsou přiděleny. Druhý den je ve znamení nákupu surovin na přílohu k vepřovému chodu v Metru.

Na nákup máte limit 50 € a přílohu musíte připravovat přímo na výstavišti. Tato novinka ještě více přiblížila International Catering Cup k nejslavnější kuchařské soutěži na světě Bocuse d’Or.

Zadání letošního ročníku:

  • Mini předkrmy (presované kuře, kuřecí ravioli s kaviárem a zeleninový předkrm s kaviárem)
  • Rybí balotina a vol-au-vent (francouzské plněné pečivo z listového těsta plněné rybami a mušlemi)
  • Variace z vepřového masa (panenka, bůček, líčka), chorizo omáčka a příloha ze zeleniny zakoupené v Metro
  • Čokoláda a káva (dort o průměru 16 cm, mini dezert, kávové soufllé s čokoládovým středem)

Třetí den vaříte deset hodin. Uděláte si přípravu, kterou pak musíte za dvě hodiny zabalit a přenést do chladicího auta.

Čtvrtý den pak probíhá na výstavišti Sirha v hale Paula Bocuse. Vše dohotovujete v otevřených kuchyních a postupně vydáváte v přesně stanovených časech.

„Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala více napínavému fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Soutěžnímu klání přihlíží několik tisíc diváků a nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity,“ říká s úsměvem Jan Horký.

Každý tým má v degustační komisi své zastoupení, svého komisaře, a letos nad nimi všemi dohlížel Regis Marcon, který je honorární prezident nejprestižnější soutěže na světě Bocuse d’Or. Členem degustační komise a zároveň koučem českého týmu byl Petr Hajný.

Po degustaci se jídlo vystaví na bufet, který si předtím připravíte a vyzdobíte tím, co jste si mohli přivézt. I to se hodnotí.

International Catering Cup je naprosto precizně připravená soutěž, kterou letos vyhrál tým USA, na druhém místě skončil tým z Francie a na třetím pak tým z České republiky.

„Obstát ve Francii, která se po gastronomické stránce hodnotí jako pupek světa, je úžasné. Vemte si, že první tým vyhrálo USA, ale byli to vlastně Francouzi, kteří tam dlouhodobě žijí, druzí byli Francouzi samotní a my třetí. Víc asi ani nemůžete chtít,“ dával najevo své nadšení jeden z kuchařů Radek David.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Samička hrošíka liberijského v jihlavské zoo je zvědavější. Už zlobí mámu

Byla jedním z nedočkavě vyhlížených mláďat, která se v jihlavské zoo narodila v roce 2024. A nutno dodat, že na malou hroší slečnu jsou v krajském městě Vysočiny náležitě pyšní. „Za pár dnů to budou...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

Zvlhčují a čistí vzduch, vyrábějí kyslík. Zelenáči v květináči zlepšují imunitu

Zdraví máte jen jedno. A tahle parta „pokojových zelenáčů“ vám ho pomůže uchránit co nejdéle. Některé čistý vzduch od škodlivin, další ho obohatí silicemi, které vás vzpruží, a třeba ze šťávy z...

21. ledna 2025

Tajemství božské svíčkové Tomáše Kohúta. Přidává garum a destilované bylinky

Pokud jste někdy navštívili vyhlášenou restauraci Triton na Václavském náměstí a ochutnali jejich české menu, určitě si pamatujete jejich ikonickou svíčkovou. Toto jídlo je klenotem, nedá se...

21. ledna 2025

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

20. ledna 2025

Se svými morčaty sdílí hřebeny i sponky do vlasů, hýčká je jako děti

Má dvě dlouhosrstá morčata a jejich hebkou srst hýčká se stejnou láskou a péčí jak své vlastní dlouhé vlasy. Stylistka účesů pro dlouhosrstá morčata Valentina Volante (22) bydlí se svými chlupatými...

20. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...