Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

  • 9
Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty nejchutnější? dokážete rozlišit jednotlivé druhý? S naším manuálem je to hračka. Naučíme vás také, jak je zpracovat v kuchyni.

Máslová dýně

Máslová dýně

  • Mezi ostatními druhy je dobře rozpoznatelná. Typický je tvar hrušky a světlá slupka. Má okolo 1,5 kg.
  • Chuť: Máslově-oříšková dužina má kromě této příchutě také lehce nasládlý tón.
  • Zpracování: Je všestranně použitelná, třeba do polévek, na pyré či jako zeleninová příloha. Velmi chutná bude i pečená – rozkrojí se, vydlabe měkký střed a pak se upeče v troubě.

Recept: Máslová dýně zapečená s quinoou

Máslová dýně zapečená s quinoou
Quinoa

Hokaido

Dýně hokkaidó

  • Tato oblíbená dýně má tvar cibule a svou hmotností 1 až 2 kg se řadí k menším druhům.
  • Chuť: Velmi dobře využitelný plod si své příznivce získává oříškovou příchutí, podobnou jedlým kaštanům.
  • Zpracování: Ať už pečená nebo dušená, jako pyré nebo v omáčce na těstoviny, vždy chutná skvěle. A nejlepší na ní je, že se nemusí na rozdíl od většiny ostatních loupat. 

Sweet Dumpling

Dýně Sweet Dumpling

Sklízí se, když dosáhne hmotnosti 300 až 600 gramů, přesto tato malá dýně za svými většími příbuznými v ničem nezaostává.

Chuť: Dělá čest svému jménu, dužina je pevná a výrazně sladká.

Zpracování: Nakrájí se na kostky a osmaží na oleji stejně jako plátky brambor. Dužina se ovšem hodí velmi dobře i jako surovina pro sladká jídla.

Turecký turban

Turecký turban

  • Jejím poznávacím znamením je samozřejmě tvar. Středová dýně má kolem sebe jakousi krempu, okraj klobouku. Hmotnost 1 až 1,5 kg.
  • Chuť: Turecká dýně má lehce moučnatou dužinu s oříškovou, až trochu nasládlou příchutí.
  • Zpracování: Nejprve ji rozkrojte, pak vydlabejte dužinu a použijte ji například do základu polévky. Tu můžete podávat místo v misce přímo v rozkrojené slupce.

Špagetová dýně

Špagetová dýně

  • Tento větší druh (1 až 3 kg) dostal své pojmenování oprávněně. Jestliže se tepelně upraví, rozpadá se jeho světle žlutá dužina na podlouhlá vlákna.
  • Chuť: Špagetová dýně má velmi jemné aroma a chuťově trochu připomíná žlutou cuketu.
  • Zpracování: Propíchejte ji vícekrát kolem dokola grilovací jehlou a vařte v celku. Podle velikosti plodu to trvá asi 30 až 40 minut.

Muškátová dýně

Muškátová dýně (vlevo)

  • Je relativně velká, její slupka je žebrovaná s bílým ojíněním a má až ke 30 kg. Slupka je nejprve zelená a teprve v plné zralosti získá světle hnědou barvu.
  • Chuť: Jak název napovídá, chutná decentně po muškátu a objevuje se i nasládle ovocný nádech.
  • Zpracování: Díky výrazné chuti si ji užijete jak syrovou, tak tepelně upravenou. Je výborná zejména do polévek, připravují se z ní také džemy nebo čatní.

Velkoplodá dýně Goliáš

Pěstitel dýní Libor Lev a velkoplodá dýně Goliáš

  • Tento těžký kolos si do nákupní tašky jen tak nedáte. Může totiž mít až 50 kg. Ovšem většinu hmoty tvoří její tlustá a pevná slupka.
  • Chuť: Obří dýně je jemná až neutrální, někdy lehce nasládlá.
  • Zpracování: Použití je velmi různorodé, z jedné dýně se dá připravit více pokrmů, jako je například dýňový chléb nebo koláč.

Patizon

Patizon

  • Mívá bílou, žlutou i zelenkavou barvu. Kvůli jeho tvaru se mu také říká biskupský klobouk nebo UFO. Má hmotnost jen asi 1 kg.
  • Chuť: Aroma této malé dýně je jemné až mírně nasládlé.
  • Zpracování: Díky svému tvaru se výborně hodí k plnění: třeba s mletým masem, případně ve vegetariánské variantě s kuskusem, konzumuje se i se slupkou.

Baby Bear

Baby Bear

  • Se svou hmotností 1 kg je to spíš miniatura mezi ostatními dýněmi. Ale díky tomu se také dá poměrně snadno vypěstovat na vlastní zahrádce.
  • Chuť: Tato malá dýně má sladkou chuť a je ideální jako hlavní jídlo pro jednoho člověka.
  • Zpracování: Vydlabejte ji, naplňte mletým masem a upečte v troubě. Výborný je také džem z její dužiny s přídavkem cukru.