Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chuť Itálie za pár korun: vychytávky pro domácí pečení ciabatty

Skoro každý, kdo se vrátil domů z dovolené u moře, si stýská po typickém lehkém místním pečivu. Pokusili jsme se upéct domácí ciabattu a podělit se o nástrahy, které budou při pečení čekat každého, kdo to zkusí taky.
Druhý kousek byl pórovitější.

Druhý kousek byl pórovitější. | foto: Marek Burza

K instruktáži jsme použili knížku Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně, kterou vydalo nakladatelství Ikar. Její autoři alibisticky upozorňují na to, že jejich recepty budou žádat hodně experimentování a zkoušení do doby, než si "ohmatáte" práci s těstem, abyste se naučili, jak se chová.

A je to skutečně pravda. Při prvním pokusu nám místo ciabatty vyšla jen jakási lehčí veka (ne, že by nebyla dobrá). Při dalším pokusu jsme umíchali těsto příliš řídké a v troubě nevyběhlo tak, jak mělo. Takže měli pravdu. Hlavní zásadou, kterou je třeba se řídit: pro lehoučký, hodně pórovitý chléb je třeba zacházet s těstem jako s miminkem. Po nakynutí se nesmí porušit struktura, aby se nezničily vzduchové bubliny.

U ciabatty je také minimální proces míchání i hnětení. Vše směřuje k tomu, aby se vykynuté těsto, obzvláště řídké, dostalo rovnou na pečicí plech.

Dlouhý pokus se sušeným droždím

Kniha je překladová, takže používá sušené droždí. Do misky smícháte sušené droždí (1/2 lžičky), vodu (150 ml) a teplé mléko (3 lžíce), po pěti minutách přidáte cukr nebo med (1/2 lžičky) a mouku (150 g) tak, aby vzniklo řídké těstíčko. Necháte přes noc vzejít.

Ráno opět rozpustíte zase 1/2 lžičky droždí ve vodě, přidáte olivový olej (1/2 lžíce) a mouku (350 g) se solí (1 a 1/2 lžičky) a mícháte tak, aby vzniklo hodně vlhké a lepkavé těsto. Pak necháte kynout asi tři hodiny. Oproti všem běžným českým pravidlům by mělo ztrojnásobit objem.

Shrnutí: V podstatě přes noc nastartujete sušené droždí tak, že je po ránu tak divoké, že bude kynout jako divé. Dlouhé kynutí zase dodá do těsta hodně vzduchu.

Jak to dopadlo

V knize se radí v míse rozdělit těsto na dva díly a z každého z nich se pak vytvaruje jeden chleba. To je ale v praxi neuskutečnitelné. Možná pro profesionálního italského pekaře. V našich amatérských podmínkách bych spíš vyzkoušel těsto ve stavu vykynutí opatrně "vylévat" na plech, přes okraj mísy ho opatrně přeříznout a pokračovat s druhým "kydancem".

V okamžiku, kdy se budete pokoušet těsto v míse přeříznout, stane se totéž, jako byste těsto stlačili a vyhnali z něj všechny póry. Co vám vznikne? Něco jako naše veka, i když trošku pórovitější (viz obrázek).

Tato ciabatta se moc nepovedla.

Těsto by pak mělo dokynout na plechu asi dvacet minut. To je tak akorát, aby se vám rozpálila trouba na 230 °C a mohli jste ciabattu péct asi 30 minut.

Zkusili jsme klasiku s čerstvým droždím

Málokdo má čas se zabývat dlouhou aktivací sušeného droždí. Proto jsme zkusili normální postup, jako třeba u obyčejných rohlíků. Nechali jsme půl kostky droždí vzejít v hrníčku se špetkou cukru, vodou a moukou. A pak postupovali přidáním zbytku mouky (celkem 500 g), olivového oleje a soli.

Těsto jsme umíchali. Platí to, že těsto by mělo být tak řídké, aby postupně stékalo z hnětacího háku. Tedy tak akorát, aby nevznikla hustota potřebná pro hnětení, ale zároveň tak, aby těsto nebylo natolik řídké, že by s ním nešlo pracovat.

Nechali jsme ho kynout, ne tak moc jako minule. Už v této fázi je vidět v jeho struktuře hromadící se bubliny. Těsto by mělo být dostatečně nakynuté tehdy, když do něj píchnete prstem a důlek se pomalu vrací.

Nachystejte si plech, pomoučete a velmi opatrně stěrkou shrnujte na plech do dvou válečků. Snažte se neporušit strukturu těsta, jen ho pomoučenýma rukama vytvarujte do válečků. Dál je postup stejný, nechte dokynout a zároveň zapněte troubu na 230 °C. Než plech strčíte do trouby, jen lehce válečky (či spíše placky) opatrně nadzvedněte a mírně vytvarujte do výšky. Troubu v ideálním případě zavlhčete. Pečte 30 minut.

Shrnutí

Ciabatta v překladu znamená vlastně něco jako trepka či bačkora a je to vidět i na jejím tvaru, který nepřipomíná výrobky průmyslových pekáren. Podstatou je nechat těsto vykynout bez hnětení a tomu se musí přizpůsobit i technologický postup – s řídkým těstem se musí zacházet velmi opatrně, aby se neponičila "bublinatá" struktura.

Máte zkušenosti s pečením ciabatty? Podělte se s námi i ostatními v diskusi.

Máte rádi lehké jižní pečivo?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 27. září 2013. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1259
Ne
Ne 238
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...