VIDEO: Rychlý chalupářský moučník už jednodušší být nemůže

  • 16
S chutí si ho dáte jak k snídani, tak k odpolední kávě. Jeho nespornou výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy, která ovšem není na úkor chuti. Kdo nemá rád suché dusivé moučníky, bude také spokojený, protože přidané ovoce a šťáva z kompotu dělají tento chalupářský moučník pěkně vláčný.

Potřebné ingredience: 270 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, asi 100 ml oleje, nebo rozpuštěného másla, půl sáčku prášku do pečiva, sklenice angreštového kompotu i se šťávou, půl lžíce kakaa a hrst rozinek. Na ozdobu budete potřebovat rozpuštěnou čokoládu a snítku čerstvé máty.

Moučník krok za krokem

V míse promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, cukrem a lžící kakaa. Přidejte hrst rozinek, zhruba deci oleje a sklenici angreštu se šťávou. Opatrně promíchejte, abyste angrešt úplně nerozmačkali, a nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.

Po upečení nechte moučník vychladnout, sundejte z něj formu a ozdobte ho čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a několika lístky čerstvé máty. A rovnou můžete postavit vodu na kávu a servírovat.   

Sladký může být i dort z divočáka s jelítky a jitrničkami

I takhle může vypadat zvěřinová zabijačka. Ve sladké verzi.

Chalupářský moučník nebude jediným sladkým lákadlem, které cukrářka Markéta Krajčovičová připraví v dalším dílu pořadu Božské dorty od Markéty. Překvapí i podobou dortu určeného pro myslivce.

Nevybere si totiž jako hlavní motiv ani parohatou hlavu jelena, ani ušatého králíka, ale zabijačkový pekáč plný dobrot ze zvěřiny. Pokud chcete vidět, jak vznikají sladké jitrnice či sterilované okurky, které se tváří jako opravdové, nenechte si to v pondělí večer po osmé na televizi Prima love ujít.