Mnozí z nás chodíme kolem železářství jako mlsní psi a obhlížíme, čím bychom si udělali radost a zároveň dárek "sám sobě" zdůvodnili i rodině. Vedle toho, že nová sekera ulehčí práci, můžeme její nákup (což znamená u kvalitního výrobku investici nad tisíc korun) odůvodnit například i tím, že získáme například více času pro volný čas dětí.
"Sekery se dělí hlavně podle účelu, k jakém se bude používat. Pro turistiku se prodávají sekery s klasickým tvarem ostří, pro štípání špalků klínové. Případně je možné zvolit takzvaný kalač, do kterého můžete kladivem bušit shora v případě, že se špalek nepodaří rozštípnout napoprvé," radí Miroslav Krčál z pražského železářství V. J. Rousek.
Na kempování
Malé kempinkové sekyrky mívají délku kolem 30 centimetrů, jsou lehké a designované tak, aby se vešly do běžného batohu. Slouží k obvyklé přípravě dřeva na táborák, dělení soušek na menší díly, aby se lehce spálily a posloužily třeba k přípravě jídla v kotlíku při trampování.
S klínem
Festovní domácí sekeře sloužící hlavně k porcování špalků dřeva na zimu nesmí chybět štípací klín. Různí výrobci řeší tvar klínu jinak: někteří z nich jen vytvarují do klasického klínu jeden nebo dva profily rozšiřující se směrem k topůrku, jiní přidávají rozšíření v celé ploše.
Zajímavé řešení nabízejí sekery Adler, které mají do čepele sekery vestavěný takzvaný rozpěrný klín, což je ocelový klínek upevněný v pružině. V "klidovém stavu" klínek jen mírně vyčnívá z těla sekery. V okamžiku, kdy se ostří zaboří do dřeva, vyjede ven a napomáhá rozlomení špalku.
Kladivem jen do kalače
Zvláštní kategorii tvoří takzvané kalače. Je to vlastně obyčejná sekera, obvykle bývá ale o něco užší. Podstatné je, že její hlava bývá mohutnější (neobepíná jen úzkým pruhem kovu topůrko). S kalačem se pracuje trochu jinak. Používá se na velké špalky tam, kde se už dopředu předpokládá, že nebude možné dřevo rozdělit jedním úderem. Takže se vezme těžké kladivo a do kalače se buší jako do klínu. Díky mohutné hlavě sekery nehrozí poškození. Kalač ale nepatří mezi "povinnou" výbavu, pro občasné rozštípnutí větších špalků stejně tak poslouží i klín za několik desetikorun.
Pro tesaře
Mezi speciality sloužící spíše řemeslníkům patří tesařské sekery. Mívají asymetrický tvar a tělo probrané tak, aby je bylo možné uchopit blízko ostří. Kvůli asymetrii se vyrábějí speciálně pro praváky i leváky – tak, aby se ostřím dostali "na dřevo" a nepřekážel jim hřbet ruky.
Podle velikosti
Velikost sekery se odvíjí jednak od velikosti toho, kdo s ní bude pracovat, ale i podle použití. Univerzální délky kolem 30 nebo 40 centimetrů poslouží pro štípání třísek, naopak pro sekání špalků se délky blíží pomalu k metru. Pracuje se s nimi obouručně. Čím delší dráha po nápřahu, tím větší razancí se sekera do špalku zasekne.
Mezi velkými sekerami se hodně diskutuje o značce Fiskars, která k líbivému designu přidává i netradiční uchycení těla sekery: místo aby se topůrko na konci zužovalo, naopak konec topůrka obepíná ostří. Podle uživatelů je výhodou, že je polyamidové topůrko vyztužené skelnými vlákny lehké, takže veškerý švih se soustředí do ostří a i u větší sekery se člověk nenadře.
Mezi zajímavosti patří i sekery Tomahawk, které se k topůrku upevňují šrouby. Je tak možné mít na topůrkách různých délek podle účelu, ke kterému se sekera právě bude používat, společné ostří (anebo naopak).