V truhlářské dílně - brousíme dřevo

aktualizováno 
Aby byl povrch dřeva hladký a připravený pro další úpravu (lakování, moření), je nutné ho nejdříve zbavit všech nerovností. Truhlář Radek Hnízdil nám poradí, jak na to.

Budete-li přebrušovat ručně, použijte vždy špalík. Pokud byste totiž drželi brusný papír pouze v dlani či prstech, povrch dřeva by nikdy nebyl rovný. Podle plochy zvolte také velikost špalíku. Na malé záhyby a skuliny použijte menší velikost. Nutné je vždy dbát na to, aby piliny, které při broušení vznikají, neucpávaly povrch brusného papíru. Proto je nutné ho občas vyklepat a piliny z povrchu vždy odstranit.

. TIP

Při broušení surového dřeva postupujte vždy ve směru let. V opačném případě můžete dřevo poškrábat. Rýhy jsou viditelné často až po nalakování.

Pokud potřebujete přebrousit velmi hrubě nařezané dřevo, použijte v prvním kroku elektrický hoblík, který materiál vyrovná. Teprve potom můžete pokračovat v broušení.

Brusný papír

Pokud nepoužijete správný brusný papír, můžete celé dílo zkazit. Řiďte se následujícím doporučením. V obchodě vybírejte brusný papír na dřevo. Číslo na zadní straně znamená počet brusných zrn na cm2. Čím větší číslo, tím je brusný papír jemnější. Plochu dřeva začínejte brousit nejdříve hrubším brusným papírem - například s číslem 120. Čtyřstovku pak použijte na jemné dobroušení (dohlazení) povrchu.

Pokud jste postupovali správně, měla by být obroušená plocha hladká a připravená na další ošetření. Pozor však na kvalitu dřeva, které brousíte. Mělo by být zdravé a suché. V případě, že je materiál vlhký, počítejte s tím, že nikdy nedocílíte požadovaného výsledku - hladkého povrchu.

Ve spolupráci s Truhlářstvím Radek Hnízdil

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Výzdoba na advent? Vystačíte i s málem, jde o tu správnou atmosféru

Pokud jste rebelové, místo klasických čtyř svíček můžete umístit jednu větší...

Od neděle nám zbývají čtyři týdny do Vánoc, a je tedy nejvyšší čas alespoň trochu zpomalit a naladit se na sváteční...

Ostravák v Praze Radek Kašpárek: Michelinská hvězda? To bylo keců

Radek Kašpárek, šéfkuchař pražské restaurace Field

„Dobrá zpráva pro rodiče. Kluk, který ze základní školy nosí mizerné známky, může najít obor, v němž se dostane na...

Najdete na iDNES.cz