KOMENTÁŘ: Demokraté musí přijít k rozumu, jinak USA skončí jako Venezuela

  19:41
Spojené státy mají nakročeno k socialismu. Některé jejich „výdobytky“ předčí i to, s čím mají Češi zkušenost ze čtyřiceti let komunismu. Vlajkonoškou americké výpravy za „světlými zítřky“ je kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová, píše v komentáři hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.
Nejmladší ženou v dějinách, která byla zvolena do Sněmovny reprezentantů, se...

Nejmladší ženou v dějinách, která byla zvolena do Sněmovny reprezentantů, se stala teprve 29letá demokratka Alexandria Ocasiová-Cortezová. (6. listopadu 2018) | foto: Reuters

Politický program Alexandrie Ocasio-Cortezové zveřejněný před několika dny se sice jmenuje Zelený Nový úděl (Green New Deal), zdaleka se však netýká jen environmentálních otázek. Devětadvacetiletá demokratka je v návrzích sociálních jistot tak „velkorysá“, že kovaní komunističtí soudruzi-pamětníci z východní strany někdejší železné opony mohou jen hořce litovat. Toho, že se zamlada v líčení světlých zítřků drželi proti ní ještě zkrátka.

Ocasio-Cortezová se narodila v říjnu 1989, tedy právě v době, kdy železná opona padala a zmínění soudruzi už v ekonomické mizérii nevěděli kudy dál. Snad její věk může být částečnou omluvou, že ve svých návrzích zachází ještě za rámec toho, nač „dojeli“ oni. Každý Američan má mít zaručenu práci s odpovídající mzdou, z níž bez problému uživí rodinu a vydělá si na důchod.

Má mít garantováno vzdělání a lékařskou péči, obojí ve vysoké kvalitě, či důstojné bydlení. Ekonomické jistoty chce členka Sněmovny reprezentantů dopřát nejen lidem, kteří pracovat nemohou, ale i těm, kteří pracovat nechtějí. Tedy chce být finančně vstřícná i k těm, s nimiž už tuzemští komunisté neblahé paměti zacházeli jako s kriminálníky, přesněji s příživníky.

Zmíněná vstřícnost Ocasio-Cortezové je pochopitelně devalvována tím, že jde o sliby za cizí peníze. Americký ekonom Noah Smith, jehož rozhodně nelze označit za příznivce republikánů, tím méně prezidenta Trumpa, rámcově spočítal, na kolik by její Zelený Nový úděl státní kasu vyšel.

Přibližně na 6,6 bilionu dolarů ročně. To je více než trojnásobek toho, co se v USA na federální úrovni vybere na daních. Pravda, Ocasio-Cortezová následně ze svého webu část návrhů  stáhla. I tak její uvažování, stejně jako myšlení podstatné části demokratické politické reprezentace a jejích stoupenců, představuje varovný příznak: Tempo zadlužování americké kasy může s Trumpovým odchodem z Bílého domu – ať už k němu dojde v roce 2021, či 2025 – nabrat na dalších obrátkách.

Hororové konce

Už teď představují výdaje americké vlády 38 procent hrubého domácího produktu USA. Pokud by Ocasio-Cortezová Zelený Nový úděl prosadila, vyšplhaly by se výdaje o dalších 34 procent, tedy na 72 procent ročního výkonu americké ekonomiky.

Nabízí se otázka, kde na to vše chce politička vzít. Přece jenom ani kapsa daňových poplatníků není bezedná. Zde mladé političce přichází na pomoc poněkud bizarní ekonomická teorie označovaná jako moderní monetární teorie. Ta z velké části resuscituje myšlenky ekonoma Abby Lernera ze 40. let minulého století. Ten tehdy zastával názor, že účelnou cenotvorbu zvládne socialistická státní plánovací komise, a není tedy třeba trhu a soukromého vlastnictví. Nakolik byl jeho názor správný, mohou posoudit například ti, kteří u nás v 80. letech marně sháněli dámské vložky nebo toaletní papír.

Moderní monetární teorie říká v zásadě to, že by se rostoucí americký dluh látal tiskem nových dolarů. Aby záplatování bylo jednodušší, snížila by americká centrální banka úrokové sazby třeba na nulu, čímž by vládě ponížila náklady obsluhy dluhu a tím snížila objem nových dolarů potřebných k zalepení dluhové díry. Navíc s příchodem tzv. digitální hotovosti bude pro centrální banky už zřejmě při příští krizi snazší než dosud snížit sazby nejen na nulu, ale i do záporu. Záporný úrok není nic jiného než daň z držby peněz, a pokud jsou peníze digitální, nelze je jako hotovost schovat do matrace a dani se vyhnout.

Zde by však Zelený Nový úděl konečně narazil na ekonomickou realitu. Žádné další finanční kejkle a žádné nové daně (typu té z držby digitální hotovosti) už by nepomáhaly. Narazil by na tutéž ekonomickou realitu, která v době, kdy Ocasio-Cortezová přicházela na svět, pohřbívala železnou oponu.

Jen by se víc rozevřely sociální nůžky

Nejprve by se dostavila ekonomická stagnace. Ekonom Ernest Liu z Princetonu letos s kolegy publikoval zásadní studii, v níž dokládá, že příliš nízké, tím spíše nulové úrokové sazby odrazují firmy od investování.

Socialistka Cortezová peskuje Google a spol. Platili spornou konferenci

Intenzita konkurence mezi firmami je při vyšších sazbách citelnější než při sazbách nižších. Příliš nízké sazby pak vedou k zakonzervování odvětví, kdy umrtvení konkurence stlačuje objem investic na udržovací minimum. Za takové situace, jak argumentují někdejší ekonomové administrativy prezidenta Obamy Jason Furman a Peter Orszag, zaměstnanci několika firem na špici pobírají pohádkové mzdy.

Zato pracovníci na stejných pozicích ve většině ostatních firem, které z důvodu nedostatku konkurence prakticky nemají šanci dohnat těch pár na špici, se musí spokojit s násobně nižší mzdou. To jen prohlubuje příjmovou nerovnost ve společnosti a pocit frustrace těch méně šťastných. Takoví vidí v Zeleném Novém údělu spásu, i když ten ve skutečnosti jejich úděl ještě zhorší.

Poté, co Zelený Nový úděl postupně přivodí stagnaci a rozevře dále nůžky nerovnosti, nutně se dostaví jeho finální, hororová křeč: pádivá inflace, či dokonce hyperinflace. Ekonomická logika je neúprosná. Ani USA nemohou bezmezně tisknout peníze za účelem látání dluhu. Jinak jednou dopadnou jako Venezuela. Na rozdíl od ní však s sebou katastroficky stáhnou celý svět. Zejména proto, že dolar je stále s přehledem globální rezervní měnou číslo 1. Přejme si proto i my v Česku, aby mladá generace amerických demokratů, a Ocasio-Cortezová zejména, přišla co nejdřív k rozumu.

Autor:
  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...