Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

  15:00
Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou stopu. Podílel se na založení Masarykovy univerzity, chvíli byl i jejím rektorem. Několikrát vedl právnickou fakultu a spolupracoval na nové československé ústavě. Od jeho narození uplynulo ve čtvrtek 145 let.
Právník František Weyr se podílel na založení Masarykovy univerzity, chvíli byl...

Právník František Weyr se podílel na založení Masarykovy univerzity, chvíli byl i jejím rektorem. Několikrát vedl právnickou fakultu a spolupracoval na nové československé ústavě. | foto: Masarykova univerzita

František Weyr se narodil do významné intelektuální rodiny, ve které hrála prim matematika. Otec Emil ji vyučoval jako profesor na vídeňské univerzitě, uznávaným matematikem byl i otcův bratr. Oba rodiče pocházeli z Čech a ve Vídni žili právě kvůli pracovním povinnostem Františkova otce. Emil Weyr zůstal vlastencem a chtěl, aby se doma hovořilo česky.

Pak se život rodiny převrátil naruby, když otec náhle onemocněl tuberkulózou. „Brzy zemřel a celá rodina se pak vrátila z Vídně do Prahy. Česky František moc neuměl, a když se přihlásil na pražskou právnickou fakultu, musel se češtinu doučovat,“ vypráví pro iDNES.cz profesor Miloš Večeřa z Katedry právní teorie Právnické fakulty Masarykovy univerzity, který se osudy Františka Weyra odborně zabýval.

Ten se nakonec jazyk doučil a nastoupil na právnickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity.

Díky Englišovi profesorem v Brně

Cestování mezi Prahou a Vídní pokračovalo i po studiu. Weyr pracoval na Ústřední statistické komisi ve Vídni, později souběžně v pražské Zemské statistické kanceláři, na Vysokém učení technickém a na právnické fakultě.

Prosazoval originální pojetí právní vědy, a tím si znepřátelil některé ostatní profesory. „S pražskou právnickou fakultou se rozhádal. Ohledně normativní teorie práva se s nimi přel i v odborném tisku, takže ho na škole moc nechtěli,“ líčí Večeřa.

Pomocnou ruku mu podal jeho přítel a pozdější několikanásobný ministr financí Karel Engliš. „Vyučoval tehdy v Brně na technické univerzitě a nabídl Weyrovi, aby tam učil také. On nabídku přijal a přestěhoval se za prací do Brna,“ popisuje profesor Večeřa.

Jihomoravské město pro něj bylo neznámé, ale svým rázem a architektonickou podobou středu města mu připomínalo rodnou Vídeň.

Přežila nacisty i komunisty. Brněnská Masarykova univerzita slaví 95 let

Brzy se seznámil s Arnoštem Heinrichem, šéfredaktorem Lidových novin. Jako pravidelný spolupracovník v nich poté v letech 1913 až 1938 publikoval několik desítek článků o aktuálních politických a právních problémech. Po vzniku republiky se na dva roky zapojil do politiky, stal se poslancem.

V politice jen kvůli ústavě

Do Revolučního národního shromáždění ho nominovali Národní demokraté a jeho velkým úkolem byla příprava nové československé ústavy. „Nebyl jediným autorem, na nové ústavě spolupracoval s několika dalšími právníky. Role Weyra ale byla významná a po schválení ústavy a konci přechodného národního shromáždění už neměl zájem v politice pokračovat,“ vysvětluje vyučující z Katedry právní teorie.

Jako zákonodárce se podílel i na tvorbě zákona o zřízení Masarykovy univerzity. Pozice Weyra a jeho přítele Engliše v založení druhé brněnské vysoké školy byla zásadní, sám Engliš byl zvolen prvním rektorem a Weyr děkanem právnické fakulty. Vyučování začalo už v akademickém školním roce 1919/1920 a po celé meziválečné období byla fakulta proslulá vysokou odbornou úrovní.

Při slavnostní promoci v aule Právnické fakulty Masarykovy univerzity v roce 1947 převzal František Weyr čestný doktorát.

Děkanem byl Weyr třikrát, ve školním roce 1923/24 dokonce usedl do rektorského křesla a na univerzitě přivítal prezidenta republiky, po němž je škola pojmenována. Ve svých přednáškách na fakultě šířil normativní teorii práva, spolupracoval na mezinárodním odborném časopise a vydával vlastní odborné publikace. Plodné období přerušila až nacistická okupace a druhá světová válka.

Když se na podzim 1943 zotavoval po infarktu, zatklo ho gestapo a strávil měsíc ve vězení. „Měl štěstí, že nebyl jako někteří jiní brněnští profesoři poslán do koncentračního tábora. Důležitou oporou mu byli vysocí představitelé české vlády včetně protektorátního prezidenta Háchy, kteří ho v podstatě chránili,“ přitakává profesor Večeřa.

Proti zabrání majetku Lichtenštejnům

Po válce se sice vrátil na Masarykovu univerzitu a v menším rozsahu opět vyučoval, trápily ho však zdravotní i psychické problémy. Přesto se zajímal o nespravedlivou konfiskaci majetku lichtenštejnského knížete a jeho rodiny.

„Jako expert na mezinárodní právo vyhověl Weyr žádosti svého synovce Emila Sobičky a zpracoval v letech 1945 až 1947 celkem čtyři posudky, které zcela vylučovaly aplikaci Benešových dekretů na majetky neutrálního knížectví,“ vysvětluje historik Pavel Juřík.

Lichtenštejnové chtějí zpátky zámky i půdu, mluví o nápravě bezpráví

„Paradoxem je, že až prohlášení občanů Lichtenštejnska za Němce byla jediná cesta, jak zkonfiskovat majetek knížecí rodiny a dalších více než třiceti občanů, kteří za okupace nekolaborovali s nacisty,“ vysvětluje Juřík reálie třetí republiky. Po únorovém komunistickém převratu byl Weyr spolu s dalšími profesory z fakulty vyhozen, jako bytostný demokrat byl pro režim nepohodlný.

„Právnická fakulta byla v roce 1950 zrušena a on celou situaci těžce nesl. Bohužel ji o moc dlouho nepřežil,“ uzavírá Večeřa. Zdravotní stav se mu zhoršoval a zemřel v roce 1951, ve svých 72 letech. „Osobně si myslím, že by si profesor František Weyr zasloužil státní vyznamenání in memoriam za všechno, co pro Československou republiku udělal a jak se postavil oběma totalitám,“ dodává Juřík.

Autor:
  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Zábranský poprvé na zápase Zbrojovky, zklamala ho prohrou s Žižkovem

8. května 2024  21:05

Dva týdny po nečekaném oznámení, že přebírá osmdesátiprocentní podíl ve fotbalové Zbrojovce, usedl...

Farníkům v Nesvačilce se splnil sen, nad obcí se po 100 letech tyčí vymodlená kaple

8. května 2024  15:31

Nevypadá jako běžné kapličky, ostatně i proto, že dnes už se církevní stánky tak často nestaví....

Rána pěstí, vulgární zpráva. V Brně hoří spor mezi starostkou a opozičníkem

8. května 2024  11:08

Nedlouho poté, co vyvolaly poprask výroky starostky na adresu romské rodiny, otřásá brněnskými...

Spotřební daň je smrt Moravy? Vinaři s Výborným si notovali, Stanjura chyběl

8. května 2024  9:27,  aktualizováno  9:30

„Milá Praho, po spotřebce už žádná dovolená na Moravě nebude“ nebo „Spotřební daň = smrt Moravy“....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...