ilustrační snímek | foto: Reuters

Nejtvrdší sankce. Rusko už je pod větším tlakem než Írán i Severní Korea

  • 140
Rusko se stalo zemí, proti které světové společenství uvalilo nejvíce sankcí na světě. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na specializovaný portál Castellum, představující světovou databázi údajů o uložených sankcích. Rusko během deseti dnů od začátku invaze na Ukrajinu předstihlo v počtu uvalených sankcí Írán, Sýrii i Severní Koreu.

Rusko se od 22. února stalo terčem 2 778 nových sankcí a celkem jich svět na Moskvu uvalil více než 5 530. To překonává Írán, který čelí 3 616 sankcím nahromaděným během desetiletí hlavně kvůli jadernému programu a podpoře terorismu.

Ruské firmy si otevírají účty v čínských bankách. Reagují na uvalené sankce

Tlak na Rusko roste každý den.

„Je to finanční jaderná válka a největší sankce v dějinách,“ prohlásil Peter Piatetsky, který působil na americkém ministerstvu financí za prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa, a který je spoluzakladatelem Castellum.ai. Rusko se v důsledku globálních sankcí stalo „finančním psancem během méně než dvou týdnů,“ dodal.

Sankce proti Rusku zdůrazňují mimořádnou jednotu mezi Spojenými státy a jejich spojenci ohledně invaze, nařízené prezidentem Vladimirem Putinem, připomněla agentura Bloomberg. Putin během víkendu přirovnal sankce k „vyhlášení války“.

Ruský portál Gazeta.ru upozornil, že na žebříčku sankcí po Rusku a Íránu následuje Sýrie, KLDR a první pětku s velkým odstupem uzavírá Venezuela.

Sankce uvalil už i Mastercard. Vyřadil ze systému několik ruských institucí

Připomněl také, že dříve se sankce proti Rusku uvalovaly kvůli tažení v Sýrii, výstavbě plynovodu Nord Stream 2, údajnému vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016, údajné otravě opozičního vůdce Alexeje Navalného či údajnému dopingu tamních sportovců. Ruská diplomacie mnohokrát odmítla tato obvinění a prohlašovala, že sankce jsou kontraproduktivní a škodí těm, kdo se je rozhodl zavést, dodala Gazeta.

24. února 2022

,