ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Rusové nakupují na horší časy. Jídlo nedojde, uklidňuje země své občany

  • 52
Rusové dostali strach z ekonomické krize a minulý týden hojně nakupovali základní potraviny. Vláda se rozhodla zasáhnout a povolila obchodům omezit povolené množství potravin na osobu. Podle Ruska není důvod k obavám, nedostatek potravin nehrozí.

„Nejsme ve stavu, který by znamenal riziko nedostatku nebo omezení sortimentu,“ uvedla ruská vicepremiérka Viktoria Abramčenková.

„Nestojí za to uměle zvyšovat poptávku a nakupovat do budoucna,“ doplnila. Podle ní země přeorientuje svůj trh, vytvoří vzájemně výhodný obchod a rozšíří partnerskou síť se spřátelenými státy.

Rusové vykupují potraviny. Mohou putovat na černý trh, prodej se omezuje

Po uvalení západních sankcí Rusko již podniklo kroky k tomu, aby zajistilo dostatek potravin na domácím trhu. Do konce srpna pozastaví vývoz obilí a kukuřice do skupiny bývalých sovětských republik tvořících součást Euroasijské hospodářské unii (EAHU). Omezí také vývoz cukru. EAHU tvoří Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a samotné Rusko.

Kromě potravin Moskva do konce roku zakázala export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Premiér Michail Mišustin řekl, že zákaz se bude týkat vývozu zboží zahraničních společností působících v Rusku.

Na seznam vláda zařadila přes 200 položek, mimo jiné železniční vagony, kontejnery, turbíny a další zboží. Ministerstvo hospodářství uvedlo, že byl zakázán vývoz některých druhů lesnických a dřevařských produktů. Neupřesnilo, o které se jedná. Zákaz vývozu do konce letošního roku se týká mimo jiné automobilů, letadel a dronů, napsala později agentura TASS.

Ruská ekonomika může sankce ustát, míní expert. Rizikem je masová panika

„Tato opatření jsou logickou reakcí na sankce zavedené vůči Rusku a jejich cílem je zajistit nepřerušené fungování klíčových odvětví ekonomiky,“ uvedlo ministerstvo hospodářství. Ruské kroky dopadnou na 48 zemí, včetně Spojených států a států Evropské unie.

Od Ruska dávají postupně ruce pryč známé západní firmy, a to včetně prodejců či výrobců potravin a nápojů. Své továrny v Rusku uzavřel například výrobce potravin Nestlé, ze země se stahuje také Budějovický Budvar či Plzeňský Prazdroj. Také fastfoodový řetězec McDonald’s minulý týden oznámil, že dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku.

,