V Paříži zemřel na koloběžce člověk. Radnice rozhodne o budoucnosti půjčoven

  • 20
Jen několik dní předtím, než starostka Anne Hidalgová rozhodne o dalším osudu půjčoven elektrokoloběžek v hlavním městě, zahynul v Paříži jezdec po srážce s nákladním autem.

„O problému koloběžek ještě diskutujeme,“ řekl ve čtvrtek náměstek primátorky Emmanuel Gregoire. Podle něj se Hidalgová přiklání spíše k jejich zákazu. Ten by hlavní město Francie zařadil mezi několik málo velkých metropolí, kde takové opatření již platí.

S tím, jak prudce roste obliba koloběžek, ruku v ruce stoupá i nehodovost. Loni ve Francii na koloběžkách zemřelo 22 lidí, zatímco v roce 2020 jich bylo pouhých sedm. Letos Paříž za prvních osm měsíců roku zaznamenala celkem 337 nehod spojených s e-koloběžkami, loni jich bylo za stejné období 247.

Požár odstartoval zákaz koloběžek v Británii. Stále jich tu jezdí přes milion

Kritika odpůrců tohoto způsobu dopravy je proto oprávněná: jezdci jen málokdy respektují pravidla silničního provozu a porušují zákazy jízdy po chodnících. Další stížnosti se týkají bezohledného parkování a koloběžek odložených v parcích nebo dokonce pohozených do Seiny.

Paříž před několika lety přistoupila k omezení počtu jejich provozovatelů na pouhé tři subjekty. Ve městě nyní asi 15 000 koloběžek půjčují pouhé tři společnosti: Dott, Lime a Tier. V září dali pařížští úředníci společnostem měsíc na to, aby přišly s opatřeními, která by bezohlednou jízdu omezila. Za další porušování pravidel jim nyní hrozí ztráta licence. Ta stávající vyprší v únoru příštího roku.

„Z hlediska bezpečnosti, životního prostředí i sdílení veřejného prostoru by bylo komplikované pokračovat v současném trendu,“ řekl médiím místostarosta Paříže David Bellard.