Princ Harry a vévodkyně Meghan (Sydney, 20. října 2018)

Princ Harry a vévodkyně Meghan (Sydney, 20. října 2018) | foto: Reuters

Svatba s Markleovou se královské rodině prodražila. Budou platit daně v USA

  • 15
Svatba prince Harryho a herečky Meghan Markleové se nejspíš prodraží více, než se čekalo. Vévodkyně je totiž stále americkou občankou, což znamená, že musí platit daně v USA. Podle zákona bude kromě vlastních příjmů a darů muset nejspíš přiznat také zdroje některých členů britské královské rodiny.

Američtí občané musejí podle zákona platit daně v USA nehledě na to, kde zrovna žijí. A přestože si Meghan Markleová letos vzala britského prince Harryho, má stále americké občanství.

Kvůli květnovému sňatku se danění netýká jen majetku Markleové, který činí přibližně 3, 9 milionů liber (114, 9 milionů korun), zkoumat se bude také jmění jejího manžela ve výši 20 milionů liber (587 milionů korun). To zdědil po zesnulé princezně Dianě. Informoval o tom server deníku Express.

„Jsme svědky finančního odhalení, jakému královská rodina nikdy dříve nečelila,“ řekli královští poradci s tím, že se jedná o rodinnou noční můru. Podle amerických zákonů by se totiž neměl danit jen osobní příjem Markleové, ale veškerý příjem, ke kterému má vévodkyně přístup.

Zdanění by se tak mohlo dotknout i prince Charlese, který má finanční zdroje ve správě. Část příjmů pochází také od královny. Podle britských médií budou navíc dani podléhat také svatební dary, včetně zásnubního prstenu a svatebních šatů.

Deník The Mirror  informoval, že si britská královská rodina již najala tým amerických finančních expertů, kteří ji mají se situací pomoci. Britskou občankou se vévodkyně však zatím stát nemůže. Získání britského občanství totiž trvá několik let.

Spekulace se vedou také o dítěti Markleové a prince Harryho, které se má narodit příští rok na jaře. Nehledě na to, kde vévodkyně porodí, její potomek bude rovněž Američan a budou na něj platit pravidla amerického daňového systému.


Britská královská rodina