ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Kryptoměnám se daří. Na popularitě nabírá i mince inspirovaná Hrou na oliheň

  • 16
Seriál Squid game, v Česku známý jako Hra na oliheň, je trhákem letošního podzimu. Korejská show, vysílaná na streamovací platformě Netflix, byla kromě obrovské sledovanosti a velkého výdělku také inspirací pro vznik nové kryptoměny, která i díky popularitě seriálu nabírá na hodnotě.

Nová kryptoměna inspirovaná seriálem Squid game a má název Squid a momentálně se prodává za 2,34 dolaru za kus. Za posledních 24 hodin však zaznamenala nárůst o téměř 2400 procent a celková tržní hodnota kryptoměny se odhaduje na 174 milionů dolarů.

Squid patří do kategorie kryptoměn, které si lidé kupují, aby mohli hrát online hry. Hraním si mohou vydělat další mince. Ty lze v reálném světě převádět na peníze nebo na jiné kryptoměny. Kryptoměna Squid také bude součástí online hry inspirované seriálem, která má odstartovat v listopadu.

V posledním měsíci se ale daří i ostatním kryptoměnám. Po bitcoinu druhá největší kryptoměna ethereum v pátek vystoupala nad 4400 dolarů, tedy něco přes 96 800 Kč za jednotku, a překonala tak předchozí rekord 4380 dolarů z 12. května. Přispěla k tomu i technická aktualizace sítě ethereum.

Ethereum od svého zářijového minima vzrostlo o 60 procent. Kolem 10:10 SELČ se na specializovaném serveru CoinDesk obchodovalo za 4303 dolarů, za uplynulých 24 hodin si tak připisovalo 6,9 procenta. Nejvýše za uvedené časové období vystoupalo na 4402 dolarů.

Šéf výzkumu investiční společnosti Pepperstone v Melbourne Chris Weston má za to, že během obchodování v Evropě a v Americe by mohlo ethereum ještě posílit. Konstatoval dále, že investory k nákupu často přivedou právě technologické aktualizace.

Další psí kryptoměna láme rekordy. Šiba-inu ve středu připsala 30 procent

Minulý týden dosáhl rekordní výše i bitcoin a přiblížil se hranici 67 000 dolarů. Minulé úterý se ve Spojených státech také začalo obchodovat s prvním fondem ETF, který se zaměřuje na futures na bitcoiny. Investoři očekávají, že cena této kryptoměny se bude nadále zvyšovat a že bitcoin se dočká obecného přijetí. V pátek kolem 10:15 SELČ se na kryptoburze CoinDesk obchodoval za 60 925 dolarů, za uplynulých 24 hodin vzrostl o 2,7 procenta.

Prudký růst zakouší i nová kryptoměna šiba-inu, která si tento týden připsala 160 procent. Je osmou největší kryptoměnou světa. Podle DPA reaguje na internetovou petici, v níž především mladí investoři vyzývají americkou obchodní platformu Robinhood, aby začala šiba-inu nabízet. K popularitě kryptoměn šiba-inu a dogecoin přispívá mimo jiné šéf automobilky Tesla Elon Musk, který se ke kryptoměnám často vyjadřuje na twitteru.

,