Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg | foto: AP

Americké úřady vyměřily Facebooku rekordní pokutu pět miliard dolarů

  • 91
Federální úřady v USA vyměřily Facebooku rekordní pokutu pět miliard dolarů (asi 115 miliard korun) za porušení ochrany soukromí. Zavedou přísnější dohled i restrikce. Jedná se o vůbec největší sankci, kterou americká obchodní komise vůbec vyměřila.

Federální obchodní komise (FTC) začala provozovatele největší sociální sítě světa vyšetřovat před více než rokem kvůli podezření, že se citlivá osobní data milionů uživatelů dostala do rukou společnosti Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa.

Vyšetřování se soustředilo na to, zda sdílení dat nebylo v rozporu s dohodou s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů. Facebook podle serveru CNN podvedl desítky milionů uživatelů tak, že jim zatajil detaily ohledně rozpoznávání rysů v obličeji.

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Elizabeth Warrenová již v minulosti uvedla, že by vláda měla firmu přimět k tomu, aby prodala další sociální sítě, která drží. Konkrétně Instagram a textovací platformu WhatsApp.

Podle šéfa komise Josepha Simonse je sankce navržena tak, aby Facebook zcela přehodnotil svůj přístup k osobním informacím a do budoucna podobným pochybnostem předešel. 

Americká technologická společnost v reakci uvedla, že provede změny ve vývoji nových služeb a upraví řízení firmy. Už dříve souhlasila s tím, že bude pod přísnějším dohledem úřadů. 

Regulátoři pro pokutu hlasovali poměrem 3 ku 2 s tím, že dva, kteří byli proti, požadovali ještě vyšší částku. Podle dohody s FTC se zvýší odpovědnost managementu za ochranu dat uživatelů. FTC prosadila, že uvnitř firmy vznikne zvláštní orgán pro dohled nad ochranou údajů. Tím se omezí dosavadní neomezená moc zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga při rozhodování v otázkách ochrany údajů.

Kontrola každé tři měsíce

Ten bude muset každé tři měsíce prokázat, že společnost dodržuje nově stanovené podmínky ochrany údajů. Na jejich dodržování má dohlížet sestavená rada v rámci společnosti, píše agentura Reuters.

O chystané rekordní pokutě minulý týden s odkazem na zdroje informoval list The Wall Street Journal.

Pro Facebook výše pokuty nepředstavuje závažnější problém. Firma si na ni už v letošním prvním čtvrtletí odložila tři miliardy dolarů a za toto období vykázala ještě zisk 2,43 miliardy dolarů.

Z výsledků hospodaření za první čtvrtletí vyplývá, že Facebook měl na konci března v položce peníze a peněžní ekvivalenty uvedenou částku 11,1 miliardy dolarů. To jsou peníze, které je firma schopna relativně rychle přeměnit na hotovost. Výsledky za letošní druhý kvartál Facebook zveřejní dnes večer.

,