Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asijský cestovní ruch se obnovuje. Klíčoví Číňané mu ale chybějí

Asie postupně uvolňuje pravidla pro vstup do zemí a jednotlivé státy i regiony se znovu postupně otevírají turistům z celého světa. Kontinent však i s přílivem cestujících z celého světa trápí nedostatek turistů z Číny, kteří byli před pandemií pro cestovní ruch v Asii klíčoví.
Phuket je ostrov v Andamanském moři a provincie v jihozápadním Thajsku. Ostrov...

Phuket je ostrov v Andamanském moři a provincie v jihozápadním Thajsku. Ostrov je oblíbeným cílem turistů z celého světa. Snad se brzy opět vrátí ve větším počtu. (28.10.2021) | foto: Profimedia.cz

Čína, jedna z nejdůležitějších zemí pro celosvětový turistický ruch, si stále udržuje velmi přísné podmínky co se týče vstupu a také vycestování ze země. Mezinárodní letecké kapacity momentálně dosahují zhruba dvou procent toho, jak to bývalo před pandemií a to i proto, že Čína má stále nulovou toleranci covidu.

Cestovnímu ruchu tak chybí ročně zhruba 255 miliard dolarů, což je částka, kterou Číňané za cestování průměrně utráceli. Peníze nejvíc chybí různým asijským zemím, jako je například Thajsko, jehož letovisko Phuket bylo oblíbenou destinací čínských turistů.

Podle Raviho Chandrana, generálního ředitele skupiny luxusních resortů laguna Phuket, se momentálně Thajci snaží přilákat turisty z Evropy, USA nebo Spojených arabských emirátů.

Sám Chandran však stále doufá, že čínští turisté se na Phuket vrátí, jelikož tvořili 25 až 30 % veškerého jeho zisku a celkově Thajsku ročně vydělávali okolo 50 miliard. „Zatím ale necítíme, že by se něco mělo měnit a Čína by k nám turisty zase pustila. I proto jsme zatím nedělali žádné propagační akce ani marketingové kampaně na nalákání čínských cestovatelů,” říká Chandran pro agenturu Reuters.

Thajsko doufá, že letos přijme 180 000 zahraničních turistů, což je zlomek z přibližně 40 milionů, které přijalo v roce 2019, protože od listopadu otevřelo turistům místa i mimo Phuket.

Státy se musí přizpůsobit

Mnozí odborníci očekávají, že Čína zachová tak přísná opatření, jako je až třítýdenní karanténa, pro ty, kteří se vracejí domů, přinejmenším do druhého čtvrtletí příštího roku a případně je pak bude otevírat postupně podle jednotlivých příchozích zemí.

Podle mnohých se ale státy prostě musí přizpůsobit novému prostředí a nelpět na lákání turistů ze stejných zemí jako před koronavirem. „Destinace musí identifikovat nové zdrojové trhy a naučit se prodávat a uspokojovat potřeby různých kultur,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace cestovního ruchu v Tichomoří (PATA) Liz Ortiguera a jako vzácný příklad úspěšného obratu během pandemie uvedla Maledivy.

Řetězec ostrovů v Indickém oceánu se intenzivně propagoval na veletrzích a přilákal do svých luxusních letovisek víc ruských a indických návštěvníků. Před pandemií zde byla největším zdrojem turistů také právě Čína, ale Maledivy zaznamenaly za prvních devět měsíců roku 2021 celkový pokles příjezdů jen o 12 % oproti stejnému období roku 2019.

„Když jsme si uvědomili, že čínští cestovatelé na Maledivy v dohledné době nepřijedou, přeorientovali jsme se na jiné klíčové trhy včetně Ruska,“ uvedl mluvčí společnosti COMO Hotels and Resorts, která má dva maledivské resorty.

Číňané chtějí cestovat jinak

Společnost ForwardKeys, která se zabývá údaji o cestovním ruchu, odhaduje, že bude trvat až do roku 2025, než se čínský výjezdový cestovní ruch vrátí na úroveň před pandemií. I když Čína otevře své hranice, průzkumy ukazují neochotu mnoha tamních lidí cestovat do zahraničí kvůli obavám z nákazy. Číňané navíc během pandemie začali víc cestovat po své zemi a rozmohla se například vlna dovolených na ostrově Hainan.

„Upřímně řečeno, nemám příliš chuť cestovat do zahraničí,“ říká devětadvacetiletá Kat Qi, výzkumná pracovnice v Pekingu, která před pandemií velmi často cestovala do jihovýchodní Asie a Británie. „Spousta míst, která jsem chtěla navštívit především kvůli přírodě, se nachází v méně rozvinutých zemích a tam bývá proočkovanost malá, takže se mi tam moc nechce,” dodává.

Její chuť cestovat hlavně za krásami přírody je také trendem, který se objevuje v průzkumech mezi čínskými cestovateli. Podle průzkumů se právě mladí Číňané naučili cestovat do přírody a využívat kempy a celkově se proměňují cestovatelské preference, kterým se cestovní ruch bude muset přizpůsobit.

„Trh se vyvíjí a Číňané cestující v roce 2022 budou úplně jiní než Číňané cestující v roce 2019,“ předpokládá Wolfgang Georg Arlt, generální ředitel China Outbound Tourism Research Institute.

Minulostí by se mohly stát i velké skupinové zájezdy, které v rámci domácích cest rovněž upadly v nemilost, nahradit by je mohly nezávislé cestování a menší individuální zájezdy s rodinou a přáteli, uvedla Sienna Parulis-Cooková, ředitelka marketingu a komunikace poradenské společnosti Dragon Tail International.

„Myslím, že lidé budou chtít cestovat spíš v menších skupinkách s někým, koho znají a i když organizované cestování asi úplně nezanikne, bude méně lidí, kteří budou chtít jet někam autobusem s 50 cizími lidmi,“ dodala.

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Zdarma vše, co potřebujete. V Kanadě otevírá potravinová banka první obchod

7. června 2024

V kanadské Regině se již brzy otevře nové komunitní centrum tamní potravinové banky. Svým klientům...

RegioJet vyřadí lehátkové vozy jako ten z nehody u Pardubic, omezí noční spoje

7. června 2024  19:57

Společnost RegioJet vyřadí z provozu všechny lehátkové vozy stejného typu, jako byl ten, ve kterém...

Světovým podnikatelem je Ind. Půjčuje lidem na bydlení i podnikatelům na rozvoj

7. června 2024

Cenu EY podnikatel roku 2024 si z celosvětového finále v Monaku až do Indie odveze Vellayan...

Křetínského partneři jsou spojeni s kontroverzními transakcemi, píše britský list

7. června 2024  15:53

Jaké je spojení mezi zájemcem o britskou poštu Royal Mail Danielem Křetínským, rajskými ostrovy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...