Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nízké platy, dlouhé šichty. V amerických fastfoodech chybí personál

  15:00
Pocovidová renesance se zatím nekoná, americké restaurace nabízející ikonické burgery, nebo pizzu horko těžko shánějí pracovní sílu. Podle posledního průzkumu chybí zaměstnanci ve více než polovině zavedených značek gastro průmyslu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ProVeg International

Tři roky od propuknutí covidové pandemie se Američané v plné síle vracejí do svých oblíbených podniků s rychlým občerstvením. Naplnit jejich žaludky má obří fastfoodový byznys, jehož objem agentura Bloomberg odhaduje na 900 miliard dolarů, v přepočtu tedy zhruba dvacet bilionů korun.

Hledáte uplatnění v gastronomii? Vyberte si z aktuální nabídky pracovních pozic na jobDNES.cz.

Podnikatelé, kteří se snaží naskočit na vlnu nadšení, by rádi otevřeli nové pobočky a zaměstnali dříve propuštěný personál. Snaha pvšem často vyznívá do prázdna, do gastronomie se hrne málokdo.

Potíže se sháněním pracovní síly hlásí i populární sítě jako Jack in the Box nebo Domino´s Pizza. A podle nedávné studie se v podobné situaci ocitá šedesát procent americké gastro scény.

„Každé volné místo je problém,“ komentuje pro Bloomberg situaci Anna Zhouová, ekonomka sledující trendy na trhu práce v Bank of America. Někteří zaměstnanci podle ní končí, protože se musí postarat o své příbuzné, jiní se stěhují, protože cena bydlení je v některých oblastech neúnosná. Zhouová tvrdí, že kvůli dlouhodobým strukturálním změnám je nejvyšší sháňka po kuchařích a servírkách.

Na každé dvě volné pracovní pozice v gastru připadá pouze jeden nezaměstnaný, který by mohl díru potenciálně zaplnit. Přitom podle propočtů Národní asociace restauračního průmyslu by měly letos tržby podniků v celýsch Spojených státech poskočit o šest procent už téměř na bilion dolarů (22,3 bilionu korun).

V lockdownu bylo běžnou praxí, že podniky škrtily výdaje a propouštěly zbytný personál. Teď by rády daly práci mnohým nazpět. Po lidech ucházejících se o práci se ale zem slehla. Mzdy jsou v pohostinství nízké, lidé musí být celý den na nohou, do toho se ještě potýkat s věčně nespokojenými zákazníky.

Majitel jedenácti poboček Burger Kingu v Západní Virginii a Ohiu, Matt Herridge, popisuje pro agenturu Bloomberg, jak končí mnozí z jeho dlouholetých zaměstnanců.

Manažerka jedné z provozoven, která pro řetězec pracovala více než deset let, vyměnila vyčerpávající práci za korporátní sedavé zaměstnání s pracovní dobou od devíti do pěti.„Lidé prahnou po stálých hodinách, stabilním povolání bez nočních směn,“ dodává.

„Můj syn se ptával, kdy a jestli mě uvidí,“ popisuje Herridge, jak mu manažerka na odchodu vysvětlovala důvody rozvázání pracovní smlouvy. Příběhů jako je ten její jsou tisíce.

Volná pracovní místa nejsou jen v čerstvě otevřených provozovnách, problémy mají i dlouho fungující pobočky zajetých značek. Například ve fastfoodu Domino´s Pizza trvají nyní rozvážky dvakrát déle než před začátkem pandemie, chybějí jim totiž řidiči. Řetězec Jack in the Box zase omezuje otevírací dobu ve třech čtvrtinách svých poboček.

„O místa v gastronomii není zájem,“ tvrdí ekonomka Rucha Vankudreová z analytické společnosti Lightcast. „Vzhledem k tomu, kolik je aktuálně na trhu práce možností, lidé si dobře rozmyslí, co vlastně chtějí.“

Jeden dílek skládačky problému chybějící pracovní síly je výplata. Kuchař si ve fastfoodové restauraci v květnu 2021 přišel v průměru na 12,25 dolaru (275 korun) za hodinu. Přitom ve stejné době měl dělník na stavbě hodinovou mzdu o pět dolarů vyšší, vyplývá z vládních dat.

Bonus za příchod

V době covidu se vedení některých restaurací rozhodlo, že na platech přidají. Další, jako Herridge, šli ještě dál. Podřízení od něj obdrželi finanční bonus jenom za to, že se v práci ukážou. Původní dva dolary (45 korun) teď stlačil na půlku, podle jeho slov příspěvek úplně zrušit nemůže, na to je konkurence příliš vysoká.

Snahy udržet si svůj personál nejsou moc úspěšné, za minulý rok s prací seklo šest procent zaměstnaných v gastronomii, ve srovnání s jinými odvětvími jde o dvojnásobek. Na druhou stranu, oproti tuhým měsícům, kdy vzduchem létala varianta omikron, je situace celého průmyslu podstatně růžovější. Čísla mezinárodní datové společnosti NPD ukazují, že se návštěvnost restaurací zvedla za minulý rok o čtvrtinu.

Jazz Salmová, žena ve středním věku, pracuje v gastronomii na střídačku už dvacet let, připravuje na plný úvazek jídlo na jedné benzínce v New Yorku. Tam jí ale neplatí dost na to, aby se uživila. Kvůli tomu, jak teď v oblasti rostou ceny nájmů, si musela přibrat druhou práci.

Doufá ale, že to je jen na přechodnou dobu. „Chtěla bych v životě najít nějakou stabilitu, už nechci pracovat v pohostinství,“ dodává.

Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

VIDEO: Pracovník letiště vypadl z letadla na ranvej. Kolega mu ujel se schody

16. května 2024  10:54

Na letišti v indonéské Jakartě došlo před vzletem Airbusu A320 společnosti TransNusa k bizarní...

Prodejce oděvů Esprit má potíže. Podal v Německu návrh na insolvenci

16. května 2024  10:28

Skupina Esprit podala u soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost...

Cena benzinu v Česku výrazně klesla, paliva mají zlevňovat i nadále

16. května 2024  9:31

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají, tempo zlevňování v uplynulém týdnu zrychlilo. Litr...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje.

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...