Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Africké země čím dál více vsází na jádro. Soláry hází na druhou kolej

  20:00
Ačkoliv mají mnohé africké země velký potenciál pro využívání energie ze slunce, jejich energetická koncepce do budoucna se do velké míry orientuje na výstavbu jaderných elektráren. Řada takových států navíc úzce spolupracuje s ruskou státní společností Rosatom, která v Burkině Faso nebo v Egyptě vybuduje úplně nové jaderné elektrárny.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mnozí analytici ale tento přístup afrických států kritizují a upozorňují, že v kontextu stále širšího a dostupnějšího využívání obnovitelných zdrojů nedává smysl. Informoval o tom německý deník Deutsche Welle.

Jednou z nejméně elektrifikovaných zemí na světě je Burkina Faso. Údaje Mezinárodní agentury pro atomovou energii ukazují, že přístup k elektrické energii tam má jen 20 procent lidí. Elektřina má ale zásadní význam, a to i pro hospodářský rozvoj. Tamní vláda se proto dohodla na tom, že jednoznačným cílem je nyní masivnější elektrifikace. Obnovitelné zdroje v této snaze ale příliš nefigurují.

Když zhasnou světla, začíná chaos. Nejbohatší město Afriky prochází krizí

Současní vládní politici Burkina Faso se totiž dohodli s představiteli ruské státní společnosti Rosatom na výstavbě jaderné elektrárny. V africkém státě si od toho slibují, že kapacita a dostupnost elektrické energie díky tomuto projektu citelně stoupne. Odborníci ale říkají, že projekt není dostatečně životaschopný.

Od vojenského převratu 2022 je v čele země Ibrahim Traore, který je ve svých 35 letech nejmladším úřadujícím prezidentem na světě. Francie se ale kvůli vojensky orientovanému převratu obrátila k Burkině Faso zády a i proto začal Ibrahim Traore daleko více cílit na Putinovo Rusko.

Energetický expert Adrien Poussou říká, že výstavba jaderné elektrárny je jen nástrojem ruské propagandy. „Je absurdní, že africký kontinent může mít problémy s energií a elektřinou, když má takové množství běžně dostupných slunečných paprsků,“ uvedl analytik německému deníku Deutsche Welle s tím, že řešením problémů v mnoha afrických zemí by měla být právě dohoda o výstavbě solárních zdrojů.

Podobně se k jádru staví i Mali či Egypt

Burkina Faso ale není jedinou zemí, která v poslední době oznámila svůj záměr v podobě výstavby jaderné elektrárny. Ruský Rosatom se totiž angažuje třeba také v Mali nebo v Egyptě, kde ve městě El Dabaa buduje od roku 2022 první čtyři bloky ruské jaderné elektrárny, z nichž každý bude vyrábět zhruba 1 200 MW energie.

Z afrických solárů do kabelu pod mořem. Evropa hledá řešení energetické krize

Další africké ekonomiky navíc o jaderných zdrojích uvažují. Řadí se k nim třeba Uganda. Tamní ministerstvo pro energetiku během letošního března oznámilo, že jaderná energie se tam bude v roce 2031 využívat k většinové výrobě elektřiny v zemi. V současné době už tam probíhají první přípravné kroky pro výstavbu první jaderné elektrárny v okrese Buyende na východě země.

Přidává se i Keňa

I sousední Keňa už oznámila, že jejím cílem je zahájit výstavbu jaderné elektrárny. Stavba má začít v roce 2027 a trvat bude asi 10 let.

K jaderným zdrojům se Keňa rozhodla mířit i přesto, že v současné době se řadí mezi africké průkopníky ve využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako je solární, větrná či geotermální energie. V zemi se nyní vyrábí z obnovitelných zdrojů asi 90 procent energie a do roku 2030 chce tento stát pokrýt všechny své energetické potřeby právě prostřednictvím ekologických zdrojů.

„Je překvapivé, že se Keňa pouští do jaderné energetiky, když má vyrobené elektřiny tolik. Jinde na světě se jaderné elektrárny zavírají, jelikož taková výroba nyní není příliš populární,“ řekl německému deníku Deutsche Welle analytik Iraki z univerzity v Nairobi s tím, že varoval před možným opakováním havárií jaderných reaktorů z minulosti.

Analytici zároveň upozorňují, že v minulosti řada zemí v záměru výstavby jaderných elektráren neuspěla. Řadí se k nim třeba Ghana, Nigérie, Súdán, Zambie nebo Zimbabwe. Jedinou africkou zemí, která úspěšně vybudovala a nyní provozuje jadernou elektrárnu, proto zůstává Jihoafrická republika poblíž Kapského města, která byla do provozu uvedena v roce 1984.

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Vinice na prodej. Moravští výrobci řeší existenční problémy, víno se pije méně

3. června 2024

Premium Vinařství na Moravě ubývá. Některá končí úplně, jiná jsou na prodej z ekonomických či rodinných...

Kino a popcorn jsou nerozlučná dvojka. Nebylo to tak vždy, ukazuje historie

3. června 2024

Jen těžko existuje v dnešní době více ikonické spojení, než je kino a popcorn. Řada milovníků filmů...

Rakouská pošta přišla s novinkou. Balíky bude doručovat až do zamčeného bytu

2. června 2024

Pošťáci v Rakousku už brzy budou mít možnost doručovat dopisy či balíčky přímo do domácností....

V New Yorku rekordně zdražily hotely. Z každého pátého je útulek pro migranty

2. června 2024

Ubytování pro migranty, inflace, útlum krátkodobých pronájmů typu Airbnb, ale také pokles výstavby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...