ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Test lískooříškových pomazánek: Den zpříjemní za cenu přehršle cukru a tuku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dát si hrst lískových ořechů by bylo zdravější, mlsat krém vyrobený doma zase levnější. Jenže co naplat, ratolesti milují Nutellu i její konkurenty. Jak při nákupu vybírat, abyste udělali radost dětem i jejich organismu?
Premiové testy

Německý designér Daniel Schobloch vymyslel před pár lety mimořádně praktický vynález – zámek na víčko Nutelly. Co začalo jako vtípek, z toho se stal zakrátko na online tržišti eBay prodejní šlágr. Když v roce 2017 změnila společnost Ferrero v Německu nenápadně složení lískooříškového krému, vyvolala twitterovou revoluci a vypadalo to, že se schyluje k obřímu pomazánkovému bojkotu.

A ještě něco: Podle statistik zveřejněných BBC skončí ve sklenicích se slazenou lískovou pastou čtvrtina světové produkce ořechů. Což činí zhruba 100 tisíc tun ročně. Potřebujete snad další důkaz, že je tenhle krém, který kdysi vymysleli Italové natruc Napoleonovi, globálním fenoménem?

Dobrá, návyková a všude stejná

Fajn, ale co je právě na Nutelle tak přitažlivého, že se každé 2,5 sekundy prodá na světě jedno balení?

„Je hrozně dobrá a návyková,“ přiznává šesťák Vilda, proč se může i přes hlasité protesty rodičů po tučném a sladkém krému utlouct. Jeho spolužáci Kuba a Vítek přidávají další sofistikované argumenty. „Je nejvíc čokoládová a akorát sladká,“ říkají.

A jak ukázalo aktuální porovnání patnácti vzorků lískooříškových pomazánek, taky mile voní po kakau a oříšcích, je konejšivě krémová, jemná a vláčná, na pečivo se pěkně natírá, a především po polknutí udělá jakýkoli den hezčí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Prémiové testy