Vejce je šišaté, bude s ním veselo, napadlo Křemílka, a tak poslal Vochomůrku na nákupy ke slepici. Jenže co připadalo skřítkům z pařezové chaloupky jako příjemné rozptýlení, to teď vzbuzuje u českých zákazníků spíš trauma. Kvůli cenám energií, drahým krmivům i ptačí chřipce, jež na začátku roku zdecimovala chovy statisíců slepic a zdražila vejce tak, že je z nich pomalu gastronomický luxus. Strohou řečí čísel Českého statistického úřadu: Jejich cena narostla v lednu meziročně o 92 procent.
Není proto divu, že s takovou před regály v obchodě dlouze zvažujeme, po čem sáhnout. Po levnějších vejcích z klecí? Ale co naše svědomí? Nebo po těch z halových chovů? A co kdybychom se výjimečně plácli přes kapsu a pořídili si vejce z volného výběhu? Nabídnou nám za nevídanou cenu něco extra?
Před Velikonocemi jistě správné otázky. Jen na ně nejsou tak jednoznačné odpovědi. Což ukázal test, v němž nechala MF DNES porovnat deset vzorků vajec s rozmanitým chovatelským „rodokmenem“.