Nejlevnější margaríny mají do kvality daleko. Šetřit se nevyplácí.

Nejlevnější margaríny mají do kvality daleko. Šetřit se nevyplácí. | foto: Profimedia.cz

Margaríny jsou lepší než v minulosti

  • 71
Jaké jsou tuky, které si každé ráno mažeme na chleba? Jsou lepší margaríny, nebo jejich směsi s máslem? Co chutná nejlépe a co je nejzdravější? Odpovědi na všechny tyto otázky přináší test MF DNES, v němž se potkalo 18 tuků na mazání.

GRAFIKA:
Směsi s máslem - chutnají lépe
Margaríny - jsou zdravější

Zkoumali je v Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Výsledek? Celkově jsou zdravější než dříve. Lépe chutnají směsné tuky, ale zdravější jsou margaríny.

Margarín, nebo směs s máslem?
Zatímco jedni nenechají dopustit na máslo, druzí by ho ze strachu z cholesterolu nevzali do pusy a používají jen margaríny. Je tu však ještě jedna možnost: směsné tuky. Jsou kombinací másla a margarínu, mohly by tedy kombinovat výhody obou: z másla dobrou chuť a z margarínů zdravější tuky.

Jenže tak jednoduché to není, jejich souboj dopadl ve prospěch margarínů, správněji řečeno jedlých roztíratelných tuků. Zejména v disciplíně zdraví se jim až na výjimky dařilo lépe. Složení mastných kyselin mají lepší než směsné tuky. Ty zase naopak lépe chutnají.

Vítězem testu obou kategorií (každá byla posuzována zvlášť) se stala Flora nové složení. Ve všech kategoriích uspěla na jedničku, pouze v chuti byla jen průměrná, představuje tedy nejlepší kompromis mezi zdravím, chutí a praktičností. Obhájila tak své vítězství z minulého testu před třemi lety.

Propadákem testu se stal německý výrobek Lando, který patřil k nejlevnějším - kilo přijde na 22 korun, což zhruba třikrát méně, než je průměrná cena všech ostatních. Jediné pozitivní na něm bylo, že se dobře roztíral. Ostatně mazání šlo až na dvě výjimky dobře všem.

Posun k lepšímu
Odborníci na výživu mohou být s výsledkem testu spokojení. Prokázal totiž, že dnešní margaríny obsahují méně "špatných" tuků a více těch dobrých. Mají lepší složení mastných kyselin než dříve - méně takzvaných transkyselin a více nenasycených mastných kyselin.

Pokud se totiž něco v minulosti roztíratelným tukům vyčítalo, byly to právě transkyseliny. Ty vznikají při ztužování rostlinných olejů, jsou zkrátka daní za to, že si můžeme zdravé tekuté oleje namazat na chleba.

"Posun za ty tři roky je výrazný, výrobky obsahují méně transkyselin," uvádí Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která test vedla. "Je vidět, že výrobci dnes používají kvalitnější suroviny."

Její kolega Marek Doležal dodává: "Zatímco v minulém testu měly tuky v průměru deset procent transkyselin, teď mají jen něco přes dvě procenta. Třeba Zlatá Haná měla 15,3 procenta, dnes jen 1,13." Složení mastných kyselin se výrazně zlepšilo také u Jihočeského AB, které před třemi lety propadlo. „Výrobce po minulém testu upravil složení. Zjistil totiž, že tuk, který používal, nebyl kvalitní, takže ho vyměnil,“ říká Jana Dostálová.

Jsme klamáni?
Margarín si s máslem nikdo nesplete. Jednak není žádným nováčkem na trhu, jednak se prodává ve vaničce, zatímco máslo se balí stále stejně - ve formě staniolové "kostky". A právě způsob balení může leckoho zmást. Stejně se totiž balí i směsné tuky. A někteří výrobci se skutečně snaží, aby se zákazník spletl. Názvy jako Mazlíčko (donedávna ještě Maslíčko) nebo pasoucí se krávy na obalech dávají jasně najevo, že je má zákazník zaměnit s máslem.

popisekBALENÉ VODY:
kterou si nalít?

,