Pátek 28. února 2020, svátek má Lumír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. února 2020 Lumír

Co všechno byste měli vědět o chlebu

  12:00aktualizováno  12:00
Věděli jste, že nespotřebovaný chleba se může rozemlít a přidat do těsta? Nebo že pšeničný chléb rychleji tvrdne než žitný? A proč dnešní chleby tvrdnou rychleji než dříve?
Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | foto: Lumír SchulzMF DNES

1. Proč dnešní chléb vydrží čerstvý jen pár hodin?
Důvodů může být několik. Trvanlivost chleba ovlivňuje druh mouky, způsob výroby a délka pečení. Déle vydrží žitný chléb, protože žito drží vláčnost, pšeničný "stárne" rychleji.

Kvalitní pšeničnožitný chléb by měl vydržet několik dní. Pokud tomu tak není, zřejmě bylo k výrobě použito málo žitné a více pšeničné mouky. Delší trvanlivost mají klasické kvasové chleby.

Vytvoří se v nich kyselina mléčná a octová a ty působí jako konzervační činidlo. Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.

2. Proč je někdy balený chléb v obalu orosený?
Chyba mohla nastat buď v pekárně při balení, nebo při transportu. Když se chléb balí ještě teplý, vlhkost se z něj i po zabalení odpařuje a zkondenzuje na obalu. Ke změně mohlo dojít také při dopravě nebo překládání z venkovního chladu do tepla prodejny. V každém případě je to špatně, protože chléb může rychleji plesnivět.

3. Je pravda, že se neprodaný chléb vrátí do pekárny, rozemele a přidá do těsta?
Chléb, který se v hypermarketech neprodá, se skutečně vrací zpět do pekáren. Smí se pak ale prodávat jen drobným spotřebitelům jako krmivo pro zvířata, zpět do výroby se už vrátit nesmí.

Pravda však je, že chleby, které zbudou v pekárně (třeba jako rezerva pro obchody), se mohou usušit, rozemlít a přidat do těsta. "Není to zakázané, ale může se tak použít jen chleba zdravotně nezávadný, ne starší než 24 hodin. Vyhláška však nelimituje, kolik staršího chleba se smí přidat," říká Karel Hamr ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

4. Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?
Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět. Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny. Může být i v lednici.

5. Čím prodlužují výrobci trvanlivost chleba?
Výrobci mohou prodloužit trvanlivost chleba použitím konzervačních látek proti plísním - například solí kyseliny sorbové nebo propionové. Ale jen u těch, které jsou připravené výlučně z mouky, vody, soli, droždí, kypřících látek a koření. K obyčejným kvasovým chlebům a výrobkům z chlebového těsta se žádná aditiva přidávat nesmějí.

6. Proč je některý chléb vytvarovaný do formy?
Formy se při pečení používají hlavně u žitných chlebů, těsto ze žitné mouky je totiž těžké a nedrží při kynutí tak dobře tvar jako pšeničné. Kvasinky ho tolik „nevyženou“ nahoru a výsledkem by byl placatý bochník. Forma tvar podrží.

Autoři:

Koronavirus

Nový typ koronaviru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19 se z Čínského města Wu-Chan rozšířil do více než 40 dalších zemí.

  • Nejčtenější

Češi začínají panikařit. Vykupují těstoviny i čističe, klidně i za 20 tisíc

Část regálů v prodejně Lidl na pražské Zbraslavi je poloprázdná. Lidé vykoupili konzervy s gulášem, ale také některé...

Rakousko pobavil „křečkující“ muž v plynové masce, nákup ani neodvezl

Nákaza wuchanským koronavirem se v posledních dnech rozšířila do mnohých evropských zemí. Někteří lidé proto začínají...

Zákaz dvojí kvality potravin narazí u zákazníků, obávají se řetězce

Čeští zákazníci vyžadují dle obchodníků potraviny, na které jsou zvyklí bez ohledu na kvalitu. Paragraf o dvojí kvalitě...

Panický nákup i o hmotnosti 600 kilo. Košík.cz proto omezuje objednávky

E-shop s potravinami Košík.cz omezuje maximální hmotnost nákupů, které zákazníkům dováží. Reaguje tak na paniku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opatření proti koronaviru odrazují turisty, letní zájezdy jsou v ohrožení

Statisíce neprodaných zájezdů a čeští turisté trávící dovolenou doma. To může být obrázek letošního léta, pokud se...

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

  • Další z rubriky
Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Účty za koronavirus: dopady epidemie se odrážejí už i na dodávkách elektra

Epidemie koronaviru začíná mít dopad na dodávky součástek do elektroniky, počítačů nebo mobilů. Někteří dodavatelé do...

PŘEHLEDNĚ: Benzin a nafta v Česku zlevnily za týden o desítky haléřů

Benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic během týdne zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu Natural 95...

Premium

Dobrá káva jde uvařit i doma. Testovali jsme přístroje pro její výrobu

Chutnou kávu si uvaříte i doma. Dražší špičkové přístroje uvaří voňavé espresso zmáčknutím knoflíku. Na filtrovanou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz