Co všechno byste měli vědět o chlebu

  12:00aktualizováno  12:00
Věděli jste, že nespotřebovaný chleba se může rozemlít a přidat do těsta? Nebo že pšeničný chléb rychleji tvrdne než žitný? A proč dnešní chleby tvrdnou rychleji než dříve?
Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | foto: Lumír SchulzMF DNES

1. Proč dnešní chléb vydrží čerstvý jen pár hodin?
Důvodů může být několik. Trvanlivost chleba ovlivňuje druh mouky, způsob výroby a délka pečení. Déle vydrží žitný chléb, protože žito drží vláčnost, pšeničný "stárne" rychleji.

Kvalitní pšeničnožitný chléb by měl vydržet několik dní. Pokud tomu tak není, zřejmě bylo k výrobě použito málo žitné a více pšeničné mouky. Delší trvanlivost mají klasické kvasové chleby.

Vytvoří se v nich kyselina mléčná a octová a ty působí jako konzervační činidlo. Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.

2. Proč je někdy balený chléb v obalu orosený?
Chyba mohla nastat buď v pekárně při balení, nebo při transportu. Když se chléb balí ještě teplý, vlhkost se z něj i po zabalení odpařuje a zkondenzuje na obalu. Ke změně mohlo dojít také při dopravě nebo překládání z venkovního chladu do tepla prodejny. V každém případě je to špatně, protože chléb může rychleji plesnivět.

3. Je pravda, že se neprodaný chléb vrátí do pekárny, rozemele a přidá do těsta?
Chléb, který se v hypermarketech neprodá, se skutečně vrací zpět do pekáren. Smí se pak ale prodávat jen drobným spotřebitelům jako krmivo pro zvířata, zpět do výroby se už vrátit nesmí.

Pravda však je, že chleby, které zbudou v pekárně (třeba jako rezerva pro obchody), se mohou usušit, rozemlít a přidat do těsta. "Není to zakázané, ale může se tak použít jen chleba zdravotně nezávadný, ne starší než 24 hodin. Vyhláška však nelimituje, kolik staršího chleba se smí přidat," říká Karel Hamr ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

4. Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?
Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět. Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny. Může být i v lednici.

5. Čím prodlužují výrobci trvanlivost chleba?
Výrobci mohou prodloužit trvanlivost chleba použitím konzervačních látek proti plísním - například solí kyseliny sorbové nebo propionové. Ale jen u těch, které jsou připravené výlučně z mouky, vody, soli, droždí, kypřících látek a koření. K obyčejným kvasovým chlebům a výrobkům z chlebového těsta se žádná aditiva přidávat nesmějí.

6. Proč je některý chléb vytvarovaný do formy?
Formy se při pečení používají hlavně u žitných chlebů, těsto ze žitné mouky je totiž těžké a nedrží při kynutí tak dobře tvar jako pšeničné. Kvasinky ho tolik „nevyženou“ nahoru a výsledkem by byl placatý bochník. Forma tvar podrží.

Autoři:

Nejčtenější

Čech vyhrál v loterii Eurojackpot 1,4 miliardy, k výhře už se přihlásil

Ilustrační snímek

V evropské loterii Eurojackpot v pátek vyhrál sázející z České republiky 1 411 860 488 korun. Je to druhá nejvyšší...

Podnikatelský „zázrak“ socialismu. Za úspěchem JZD Slušovice stála StB

JZD Slušovice - socialistický zázrak 80. let

Fenomén, socialistický zázrak – tak se o třítisícových Slušovicích obvykle mluví. Legenda praví, že JZD Slušovice byl...

Obchod s vyřazeným zbožím skupuje věci, které nechtějí ani některé řetězce

ilustrační snímek

Skleničky, hrnečky, brýle, baterie, džíny, sekačky na trávu, sponky do vlasů nebo krém na ruce, to je jen zlomek toho,...

Zemřel Štěpán Popovič, uznávaný manažer, který pomohl Petru Kellnerovi

Předseda představenstva a generální ředitel AGC Flat Glass Czech Štěpán Popovič

Ve věku 73 let zemřel Štěpán Popovič, nejvýraznější polistopadový manažer, který působil na severu Čech, a jeden z...

Jak vyvést stamiliony z dopravního podniku? Plán vznikal už v roce 2016

Bývalý ředitel DPMLJ Luboš Wejnar, jehož v roce 2017 spolu s Pavlem Šulcem...

MF DNES rozplétá složitou korupční síť, kdy se lidé napojení na firmu BusLine pokoušeli vytunelovat a zničit liberecký...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu kvasových chlebů

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala deset chlebů, u nichž výrobci zdůrazňují, že jsou vyrobeny z živého žitného kvasu. Vybrali jsme...

Pokuty za dvojí kvalitu budou platit obchodníci, uvedl ministr Toman

Ilustrační snímek

Až padesátimilionovou pokutu za takzvanou dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci,...

Lidem chybí doteky, rozmáhá se tak nový wellness: placené mazlení

Clarissa Berkmanová

Objetí je jako šálek kávy nebo čaje, těžko se odmítá. Ale zaplatit za něj i dva tisíce korun? Navíc za objetí v posteli...

Najdete na iDNES.cz