Co všechno byste měli vědět o chlebu

  12:00aktualizováno  12:00
Věděli jste, že nespotřebovaný chleba se může rozemlít a přidat do těsta? Nebo že pšeničný chléb rychleji tvrdne než žitný? A proč dnešní chleby tvrdnou rychleji než dříve?
Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | foto: Lumír SchulzMF DNES

1. Proč dnešní chléb vydrží čerstvý jen pár hodin?
Důvodů může být několik. Trvanlivost chleba ovlivňuje druh mouky, způsob výroby a délka pečení. Déle vydrží žitný chléb, protože žito drží vláčnost, pšeničný "stárne" rychleji.

Kvalitní pšeničnožitný chléb by měl vydržet několik dní. Pokud tomu tak není, zřejmě bylo k výrobě použito málo žitné a více pšeničné mouky. Delší trvanlivost mají klasické kvasové chleby.

Vytvoří se v nich kyselina mléčná a octová a ty působí jako konzervační činidlo. Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.

2. Proč je někdy balený chléb v obalu orosený?
Chyba mohla nastat buď v pekárně při balení, nebo při transportu. Když se chléb balí ještě teplý, vlhkost se z něj i po zabalení odpařuje a zkondenzuje na obalu. Ke změně mohlo dojít také při dopravě nebo překládání z venkovního chladu do tepla prodejny. V každém případě je to špatně, protože chléb může rychleji plesnivět.

3. Je pravda, že se neprodaný chléb vrátí do pekárny, rozemele a přidá do těsta?
Chléb, který se v hypermarketech neprodá, se skutečně vrací zpět do pekáren. Smí se pak ale prodávat jen drobným spotřebitelům jako krmivo pro zvířata, zpět do výroby se už vrátit nesmí.

Pravda však je, že chleby, které zbudou v pekárně (třeba jako rezerva pro obchody), se mohou usušit, rozemlít a přidat do těsta. "Není to zakázané, ale může se tak použít jen chleba zdravotně nezávadný, ne starší než 24 hodin. Vyhláška však nelimituje, kolik staršího chleba se smí přidat," říká Karel Hamr ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

4. Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?
Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět. Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny. Může být i v lednici.

5. Čím prodlužují výrobci trvanlivost chleba?
Výrobci mohou prodloužit trvanlivost chleba použitím konzervačních látek proti plísním - například solí kyseliny sorbové nebo propionové. Ale jen u těch, které jsou připravené výlučně z mouky, vody, soli, droždí, kypřících látek a koření. K obyčejným kvasovým chlebům a výrobkům z chlebového těsta se žádná aditiva přidávat nesmějí.

6. Proč je některý chléb vytvarovaný do formy?
Formy se při pečení používají hlavně u žitných chlebů, těsto ze žitné mouky je totiž těžké a nedrží při kynutí tak dobře tvar jako pšeničné. Kvasinky ho tolik „nevyženou“ nahoru a výsledkem by byl placatý bochník. Forma tvar podrží.

Autoři:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Husákovy hradby. Symbol minulého režimu poskytl domov milionům Čechů

Sídliště na Slezském předměstí v Hradci Králové (5.2.2019).

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či...

Další z rubriky

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

TEST DNES: Úplné výsledky testu rozvozu jídla

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala firmy zprostředkující dovoz obědů, případně restaurace, které jídlo rozvážejí. V Praze jsme...

Najdete na iDNES.cz