Jukos: Vývoj připomíná jízdu na horské dráze

Vývoj v ropné společnosti Jukos připomíná jízdu na horské dráze. Jeho akcie na chvíli vystoupí, aby se vzápětí znovu propadly. Vše se točí kolem nejdůležitější dcery Jukosu, společnosti Juganskněftěgaz. Ta zajišťuje šedesát procent produkce Jukosu.

Na chvíli svitla naděje, že by firma mohla přežít, když právníci Jukosu slavili dílčí vítězství proti finančním úředníkům. Úředníci chtěli nejdůležitější dceřinou firmu zabavit a prodat. Jukos ale tvrdil, že se podle ruských zákonů mají daňové nároky státu uspokojovat nejprve prodejem jiných než klíčových divizí. Moskevský soud argument v pátek uznal.

V úterý ale ruští soudní exekutoři už podruhé zmrazili aktiva právě divize Juganskněftěgaz. A to navzdory rozhodnutí soudu, který předchozí krok úřadů označil za nelegální. Páteční rozhodnutí soudu vyhnalo akcie vzhůru o 17 procent. Opatření naznačilo odhodlání státu rozložit firmu a její akcie ihned zareagovaly dvacetiprocentním propadem.

Juganskněftěgaz je klíčovou firmou Jukosu a pokud Jukos nebude moci s tímto podnikem nakládat podle svých představ, může to pro něj znamenat existenční riziko.

Jukos musí zaplatit daňový nedoplatek téměř 100 miliard rublů (přibližně 92 miliard korun) za rok 2000, zatím ale nemá peníze. Zástupci Jukosu varovali, že podnik může skončit v konkurzu už začátkem srpna, pokud stát neuvolní bankovní účty, které firmě obstavil. - více zde

Pokud by stát prodal firmu Juganskněftěgaz, pro Jukos by to znamenalo téměř jistý bankrot. Juganskněftěgaz totiž Jukosu zajišťuje nejvíce příjmů.

,