Nové prodejní terminály ve vlacích ČD

Nové prodejní terminály ve vlacích ČD | foto: Koláž iDNES.cz

Nové terminály ve vlacích mají dotykový displej, dobijí elektronickou peněženku

  • 1
České dráhy nainstalovaly do vlaků ve Zlínském kraji nové prodejní terminály MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek). Lidé si jejich prostřednictvím kromě nákupu jízdenky mohou dobít elektronickou peněženku na In Kartě nebo kartě integrovaného dopravního systému. Terminály se brzy objeví i v dalších krajích.

„Proti předchozímu modelu nyní automaty nabízejí mnohá vylepšení. Patří mezi ně např. dotykový displej nebo zcela přepracovaný model nabídky jízdného a procesu nákupu,“ uvedly České dráhy v tiskové zprávě.

Cestující s Lítačkou se zlobí, nechtějí doplácet za zpoždění spojů. Nemusí

Zákazník může vyhledat spojení a následně koupit jízdenku pro cesty v kraji i mimo něj. „Samozřejmostí je výběr tarifu, ať už jde o tarif ČD, IDS nebo Systém jednotného tarifu (One Ticket),“ dodaly České dráhy.

Automat MOPAJ přijímá bankovky i mince. Zaplatit za jízdenku je také možné platební kartou nebo prostřednictvím elektronické peněženky na In Kartě nebo čipové kartě příslušného IDS.

„Jízdenku cestující obdrží buď vytištěnou v papírové podobě, anebo je mu načtena elektronicky na čipovou kartu IDS (podle nabídky/zvolení tarifu IDS),“ upřesnila tisková mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Na nádražích budou opět pítka. Bez chytrého telefonu nebo karty žízeň neuhasí

Ve Zlínském kraji je v tuto chvíli podle Rajnochové nainstalovaných 16 nových terminálů ve vlacích RegioShark a Regionova. S novým jízdním řádem na Zlínsku přibudou ještě ve vlacích RegioPanter.

Bezkontaktní jízdné chystá stále více měst, s Prahou je to složitější

Nové terminály dráhy letos plánují umístit i do vlaků v Pardubickém kraji, vybaveny jimi budou vlaky RegioSpider a Regionova. Dráhy podle Rajnochové také předpokládají postupné nasazení automatů do vlaků v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji.

V testovacím provozu jsou terminály k dispozici také cestujícím v Plzeňském kraji. Podle zájmu objednatelů regionální dopravy ČD automaty zprovozní i v dalších krajích.

,