Z vodárenských společností letos odteklo do zahraničí 1,6 miliardy korun

  1:00
O 580 milionů méně než v roce 2016 si loni vyplatily zahraniční koncerny, které v Česku mají od obcí převážně v pronájmu vodovodní potrubí a vydělávají na tom, že dodávají občanům vodu a účtují od nich vodné a stočné.

(ilustrační snímek) | foto: PVKMetro.cz

Nejvíc peněz už tradičně šlo francouzské skupině Veolia, druhá nejvyšší dividenda odtekla do Španělska společnosti Aqualia Czech (283 milionů) a třetí do rakouské Energie AG Bohemia – necelých 140 milionů.

Loni na podzim se distribuce vody a její „vrácení do českých rukou“ stala tématem ve volbách do Sněmovny, zatím ale politici žádný zásadní krok v tomto směru neudělali. Pouze na severu Čech se 458 obcí a měst Ústeckého a Libereckého kraje dohodlo s Veolií, že od ní její 50procentní podíl v Severočeských vodovodech a kanalizacích vykoupí za dvě miliardy korun.

Vyhráno ale není, Veolia dál bude tím, kdo drží know-how a její lidé budou i nadále o provozování trubek rozhodovat a za své služby si od zmíněných krajů firma nechá platit.

Pokles dividend, které z vody odtékají do zahraničí, podle údajů z výročních zpráv nejvíc pocítila Veolia. Inkasovala o 490 milionů korun méně než rok předtím. Důvod je prostý: před rokem totiž byly její dividendy mimořádně vysoké díky štědré rekordní výplatě z firmy Severočeské vodovody a kanalizace (SčVAK).

Zisky vodárenských společností v Česku

V této firmě Veolia letos končí a tím i její příliv dividend. Na rozloučenou tak v roce 2016 dostala 750 milionů korun a loni již jen 201 milionů. Od roku 1994, kdy k privatizaci došlo, ze severních Čech získala zhruba 3,5 miliardy korun, dalších 1,94 miliardy dostane od měst a obcí za odprodej svého podílu.

Má to však háček. Firma na severu nekončí úplně, nově bude mít čtvrtinový podíl a nadpoloviční většinu v managementu v nově vytvořené firmě, která se vydělila ze společnosti SčVAK. Do ní přechází know-how a nejdůležitější zaměstnanci, nezbytní pro zajištění trubek v chodu. V původní firmě SčVAK, která nově patří celá tamním obcím, tak zůstává jen účetnictví a klientské centrum.

Veolii se tak v duchu hesla „česká voda do českých rukou“ sice obcím na severu Čech podařilo zčásti od dividend odstřihnout, ale bylo to poměrně drahé. A navíc koncern zůstává v regionu zaháčkovaný.

Voda na severu v rukou obcí? Bude to stát 2 miliardy a Veolia zůstane

Drahá údržba, ziskový provoz

Drtivá většina vodohospodářské infrastruktury v Česku (vodovodní potrubí, úpravny vod, odpadní trubky a čističky) – tedy 80 procent veškerého vodohospodářského majetku – je ve vlastnictví měst a obcí nebo jejich vodáren. Zároveň ale zhruba tři čtvrtiny z nich na základě dlouhodobých a opakovaně prodlužovaných smluv tuto infrastrukturu pronajímají koncernům, které pak inkasují od občanů peníze za distribuci vody.

Provozní společnosti, které spadají pod pět zahraničních koncernů, díky tomu loni vydělaly 1,86 miliardy korun, z toho šlo 1,57 miliardy jejich akcionářům v cizině. Investice do trubek a jejich oprav nicméně zůstávají na vlastnících. Je proto důležité, jak jsou nastaveny ceny pronájmů, z nichž se údržba potrubí platí.

Jen dva ze zahraničních koncernů trubky provozují a také vlastní, a měly by tedy do nich i investovat. Jednou z nich je španělská Aqualia Czech, která má v Severomoravských vodovodech a kanalizacích Ostrava téměř 99 procent. Druhou je rakouská Energie AG Bohemia, která ve Vodovodech a kanalizacích Beroun drží 59,2 procenta.

Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Františka Baráka, jde dnes do obnovy trubek devět až jedenáct miliard, ale mělo by to být až 20 miliard ročně. Peníze tedy vlastníkům chybějí. I proto si chtějí politici sáhnout na zisky, jichž koncerny dosahují za distribuci vody, a volají po reprivatizaci provozních vodohospodářských firem.

Ilustrační snímek

„Tam, kde koncernům smlouvy na provoz končí, by měla města převzít provoz do vlastních rukou a založit vlastní provozní společnost,“ říká. Existuje i několik případů, kde by podle něj mohl soud zrušit původní privatizační smlouvy z devadesátých let, které přivedly provoz vody do zahraničního vlastnictví.Podle makroekonoma Radka Novotného, spoluzakladatele Nadačního fondu Pravda o vodě, který se od roku 2002 zabývá zachováním správy vody v rukou městských vodáren, nemusí obce platit horentní sumy za to, aby z distribuce vody opět udělaly veřejnou službu namísto dnešního soukromého podnikání.

K tomu, že starostové a zastupitelé (převážně ODS, ČSSD, ale také lidovci a komunisté) tehdy souhlasili s prodejem provozní části svých vodáren, údajně došlo za podezřelých okolností. „Podané žaloby jsou v Kladně, ve Zlíně, v Prostějově, šlo by to i v Olomouci a také Praha má právní analýzu, na základě které by mohli žalobu podat,“ uvádí Novotný. Ve všech případech je přitom protistranou skupina Veolia.

Novotný teď na svém webu „pravdaovode.cz“ sbírá podpisy pod petici uvádějící deset kroků, které by měli politici udělat, aby správu vody převzaly obce a kraje, ale přitom to nevyšlo příliš draze. Jakmile jich bude mít 10 tisíc, chce petici předat českému parlamentu. Na stejném webu také zveřejňuje názory aktivních politiků a stran na hospodaření s vodou.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...