V provozovnách společného stravování inspektoři loni odhalili 3457 pochybení. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci prezentace výsledků činnosti za rok 2018. V 67 případech kontrola provozovnu na místě uzavřela, kvůli nedodržení správné hygienické praxe.
„I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů. SZPI bude v intenzivních kontrolách pokračovat, aby chránila spotřebitele a napomáhala férovému a rovnému tržnímu prostředí,“ řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Nejproblematičtější komoditou je podle loňských kontrol SZPI med, u nějž inspektoři označili 46,3 procenta kontrolovaných šarží za nevyhovující. Relativně vysoký podíl nevyhovujících šarží zaznamenali i u skořápkových plodů (28,2 %), vína (23,9 %) nebo masných výrobků (19 %).
České potraviny jsou nejméně problematické
Loňské kontroly ukázaly, že nejméně závad mají tuzemské potraviny, kde se prokázalo pochybení u 13 % kontrolovaných šarží. “Větší míru pochybení kontroly prokázaly u potravin výrobců ze zemí EU (16,9 %) a zdaleka největší míru pochybení u potravin dovážených ze třetích zemí (25,1 %),” uvedla SZPI v tiskové zprávě.
„Výrobci z České republiky jsou od prvovýroby až do maloobchodní sítě pod systematickým dozorem tuzemských kontrolních institucí a jakákoliv pochybení je možné neprodleně řešit u dotyčných subjektů. Jde o mnohem rychlejší, efektivnější a transparentnější proces, než předávat zjištění do zahraničí a spoléhat na činnost tamních dozorových orgánů,“ komentoval výsledky ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
SZPI provedla v roce 2018 celkem 43 401 vstupů do potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.Při těchto kontrolách inspektoři zjistili celkem 3 514 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků.
Inspekce loni pravomocně uložila pokuty za 100,6 milionu korun, což je méně, než v předchozích letech. Uložila také přes 12 tisíc zákazů uvádět potraviny do oběhu. Celková hodnota těchto zakázaných potravin přesáhla 53,5 milionu korun.