ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Supermarkety 17. listopadu nezavřou. Nakoupit půjde i o státním svátku

  • 2
Česká republika si ve středu 17. listopadu připomene výročí sametové revoluce a oslaví státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii. I o tomto státním svátku ale zůstanou prodejny velkých supermarketů otevřeny, jelikož o otevírací a prodejní době mohou v tento sváteční den rozhodovat samotné firmy a majitelé.

Státní svátky v Česku totiž spadají do dvou kategorií. Zatímco na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince musí být prodejny s plochou přesahující 200 metrů čtverečních uzavřené, na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12 hodin a během dalších státních svátků k nařízenému uzavření nedochází. Jedinou výjimku mohou pak tvořit pouze výjimečná či krizová opatření.

Na Den boje za svobodu a demokracii budou v běžné otevírací době otevřené potravinářské řetězce, hobbymarkety, nábytkářské sítě i obchodní centra. „Ze zpětné vazby od zákazníků víme, že současný model, kdy je na některé státní svátky otevřeno a na některé svátky je zavřeno, je pro řadu z nich stále matoucí,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.

Vedle velkých řetězců budou mít sedmnáctého listopadu otevřeno i prodejny do 200 metrů, čerpací stanice, lékárny či prodejny v nemocnicích či na letištích, na které se omezení prodejní doby během státních svátku nevztahuje nikdy.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech třináct svátků.