Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský švábe, křičela Národní na muže z Hradu. Babiš přišel brzy, bál se útoku

  7:04aktualizováno  14:25
Česko si připomíná 32 let od sametové revoluce a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Probíhá mnoho piet a demonstrací. Nejvíce to od rána vře na Národní třídě, kde lidé pokřikovali na pracovníka Hradu, který přinesl věnec od prezidenta Miloše Zemana. Velmi brzy přišel premiér Andrej Babiš, aby se vyhnul atakům demonstrantů. U Hlávkovy koleje vystoupil bývalý prezident Václav Klaus.

„Ochranka řekla, že na nás budou házet vajíčka. Proto jsme přišli brzo,“ vysvětlil premiér Andrej Babiš důvod brzké návštěvy památníku 17. listopadu. Na místo už po 6. hodině ranní dorazil s ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy Karlem Havlíčkem.

„Sametová revoluce přinesla před 32 lety největší hodnoty, které máme. Svobodu slova, svobodu cestování, svobodné volby, možnost podnikat. Přeju vám všem krásný svátek, krásný 17. listopad,“ uvedl předseda vlády.

U památníku na Národní třídě jsou od rána demonstranti, podle České televize volali různá hesla na předsedu vlády i ráno, když přišel. Pietní místo ale hlídají policisté a k výrazným incidentům nedošlo, uvedla ČT.

Protestující měli například transparenty s nápisem „Kytky od estébáků a ruskočínských kolaborantů sem opravdu nepatří! Tak snad už je to letos naposled!“

Na Národní třídu se kvůli hospitalizaci nemohl osobně dostavit prezident Miloš Zeman. Květinu od hlavy státu proto na místo přinesl zástupce prezidentské kanceláře. Přihlížející na něj křičeli: „Ruský šváb“.

Po osmé hodině dorazila na místo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Sociální demokraté si chodí tento den připomínat každoročně. Každá hodnota, která je pro nás klíčová, se musí udržovat, musíme za ní bojovat. Sociální demokracie dále funguje, příští rok se sejdeme v radostnější náladě,“ řekla Maláčová.

K pamětní desce přišli také předseda Pirátů Ivan Bartoš, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová a poslanec Jakub Michálek.

Za potlesku později dorazil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan s odznáčkem s podobiznou Václava Havla. „Byl to člověk, který strhnul tuhle společnost a dostal ji za několik let na jinou úroveň,“ řekl Rakušan na konto nejvýznamnější listopadové osobnosti.

Těsně před jedenáctou hodinou na Národní třídu přišli představitelé koalice SPOLU - předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Dorazil s nimi také předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Pro mě je 17. listopad ten nejkrásnější svátek. Spousta lidí má možnost uskutečňovat své sny, žít ve svobodě. Toho si musíme každý den vážit. Je krásné, že si to připomínáme. Dnes to prožívám se zvláštní radostí. Je to poprvé, kdy nemáme v parlamentu komunisty, což byl stín 17. listopadu,“ řekl Fiala. Všichni přítomní politici se také vyjádřili k situaci ohledně koronaviru.

Uzavírání vysokých škol

U Hlávkovy koleje proběhla pietní vzpomínka k uctění památky vysokoškolských studentů, kteří se 17. listopadu 1939 stali oběťmi nacistické perzekuce. V ten den se nezavíraly pouze vysoké školy, ale právě i vysokoškolské koleje a Hlávkova studentská kolej byla první.

U této příležitosti zde promluvil bývalý prezident Václav Klaus, podle kterého „komunismus neporazili studenti ani disidenti, zhroutil se jako každý režim potlačující svobodu“.

Návrat neznámého hrdiny. Zabili ho vedle Opletala a pak všichni zapomněli

S proslovem vystoupil také předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník, který se při své řeči obul do exprezidenta za jeho proticovidový postoj.

„Dědictví odvahy, hrdosti, cti a překonávání těch nejtěžších překážek pro vyšší dobro si neseme i dnes, avšak v nesrovnatelné podobě, v podobě boji s pandemií, kterou někteří moji předřečníci zbytečně bagatelizují,“ reagoval Farník na svého předřečníka Václava Klause.

Na akci u Hlávkovy koleje vystoupil i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Vzpomínkovou akci pořádala nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu a Studentskou komorou Rady vysokých škol. 

Na akci navázal tradiční pietní akt v Žitné ulici u pamětní desky studenta Jana Opletala a Václava Sedláčka, který pořádala Studentská komora Rady vysokých škol.

Čtyřiadvacetiletý student medicíny Jan Opletal je symbolicky považován za první československou oběť druhé světové války. Nadaného medika postřelily německé síly při potlačování demonstrace proti okupaci, která se konala v centru Prahy v den 21. výročí vzniku Československého samostatného státu.

ANALÝZA JIDŘICHA FOREJTA: Česká vlajka jako symbol

Zraněním podlehl o dva týdny později, 11. listopadu 1939. O půl století později se připomínka Opletalovy památky stala jedním z impulzů ke svržení komunistického režimu v Československu.

Na dalšího zavražděného z 28. října 1939, dělníka Václava Sedláčka, se na dlouhá léta úplně zapomnělo. I ten však padl vedle Jana Opletala při střelbě do účastníků největší demonstrace proti nacistické okupaci.

Korzo Národní - výstavy, debaty i tramvaje

Na Národní třídě se po celý den koná studentská slavnost k výročí sametové revoluce. Lidé mohou pro zpestření nastoupit do speciální tramvaje, která je provede napříč událostmi minulého režimu. Druhá tramvaj je věnovaná dětem, které si z ní odnesou povědomí o tom, co to znamená svoboda volby a proč není samozřejmostí.

17. listopadu to bude v Česku vřít. Očekávají se desítky demonstrací

Rádiovým éterem a v Praze a dalších městech z venkovních rozhlasů zazní v 17:11 hodin Modlitba pro Martu, kterou zazpívá Jana Kirschner. Po celém Česku se ve stejný čas také zbarví více než 40 významných budov do českých národních barev.

V Praze například Petřínská rozhledna, Žižkovská televizní věž, Rudolfinum nebo Tančící dům. Další stavby se rozsvítí také v Brně, Ostravě, Olomouci, Zlíně a dalších městech.

Na Národní třídu přišli odpůrci očkování, musela je uklidnit policie:

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...