Letadlo společnosti SmartWings. - SmartWings.

Letadlo společnosti SmartWings. - SmartWings. | foto: iDNES.cz

Let Smartwings s jedním motorem bude mít dohru. Policie zahájila trestní stíhání

  • 40
Po necelých dvou letech má let společnosti Smartwings s jedním motorem právní dohru. Koncem června totiž vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání konkrétní fyzické osoby za přečin obecného ohrožení z nedbalosti.

„Ve věci bylo dne 25. června 2021 zahájeno trestní stíhání jedné fyzické osoby. Jednání, pro které bylo trestní stíhání zahájeno, bylo kvalifikováno jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti,“ sdělil deníku Zdopravy.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

V následujících týdnech tak bude probíhat podrobné vyšetřování a poté bude kauza předložena státnímu zástupci, který rozhodne, zda bude podána obžaloba. „S ohledem na neveřejnost přípravného řízení a mimo jiné též zásadu presumpce neviny ale není možné poskytovat ve věci bližší informace,“ doplnil Cimbala.

Celý incident se odehrál 22. srpna 2019 při letu z řeckého ostrova Samos do Prahy. Během přeletu nad Egejským mořem letounu společnosti Smartwings přestal fungovat levý motor a posádka ho nebyla schopna znovu nastartovat. I přes tuto komplikaci však letadlo se 170 lidmi na palubě doletělo do Prahy.

Letadlo přistálo v Ruzyni s nefunkčním motorem, cestující jsou v pořádku

Dění na srpnovém letu QS1125 vyšetřoval i Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Ten posléze došel k závěru, že rozhodnutím letět téměř celou trasu kvůli závadě na levém motoru dál bez nouzového přistání opakovaně chyboval kapitán letadla Pavel Veselý, kterému se přišlo na celkem 21 pochybení a byl zbaven postu šéfpilota aerolinky.

V závěrečné zprávě ÚZPLN upozornil na celkem 21 pochybení kapitána letadla, který „ignoroval oprávněný požadavek druhého pilota na urychlené snížení letové hladiny z důvodu klesající rychlosti letounu po vysazení pohonné jednotky, a ve výsledku tak zapříčinil gradování stresu v posádce,“ uvádí zpráva.

Mezi kapitánova pochybení patřilo i například zatajení technického problému řízením letového provozu v řadě zemí. Kapitán letadla prý navíc do svého rozhodnutí doletět až do Prahy nezapočítal nepředvídatelné okolnosti a případnou nutnost doletět na jiné letiště a riskoval tak životy všech členů posádky i pasažérů.