Podle společnosti Dáme jídlo i nadále roste trend trávit volné sváteční dny s rodinou a přípravu tradičních pokrmů tak nechat na někom jiném. Nejnovější data rozvozové společnosti uvádí, že objednávek na Štědrý den ve srovnání s minulým rokem přibylo dvakrát tolik. Oproti předminulému roku se objednávky zvedly dokonce čtyřnásobně.
Podle výkonného ředitele společnosti Filipa Fingla může nárůst souviset s přijatými vládními opatřeními kvůli šíření nového typu koronaviru. Podle nařízení musí být totiž uzavřeny všechny restaurace. Ty mohou jídlo vydávat přes výdejní okénko či doručovat skrz rozvozové služby až ke dveřím.
„Tentokrát rozvoz jídla na Štědrý den pravděpodobně využila i řada zákazníků, kteří byli jinak zvyklí vyrazit na štědrovečerní menu přímo do restaurace,“ hodnotí Fingl z Dáme jídlo.
Kapr se salátem až domů
Podle šéfa marketingu přesto v objednávkách dominuje běžně dostupná pizza, tu volil každý pátý zákazník. Na rozdíl od běžných dnů si lidé častěji právě na Štědrý den nechávali doručit česká jídla. Nechyběly ani tradiční vánoční pokrmy jako je kapr či řízek s bramborovým salátem.
„V posledních letech se učí rozvoz využívat více a více zákazníků a stejně tak restaurací, platí to i pro tento rok. To s sebou přináší větší pestrost jak na straně poptávky, tak na straně nabídky. Letos je jednoznačným vítězem tohoto trendu česká kuchyně,“ popisuje šéf marketingu Dáme jídlo Břetislav Stromko s tím, že tuzemská kuchyně se tak v podílu objednávek zařadila na Štědrý den hned za pizzu, obvykle přitom bývá až čtvrtá v pořadí.
Štědrovečerní večeři přímo ke dveřím nebo v restauraci. Trend stále roste |
Podle průzkumu rozvozové služby se na Štědrý den také zvedly objednávky z restaurací zaměřených primárně na alkohol, mimo jiné české pivo.
Rozvozová služba Wolt na Štědrý den kurýrní služby neposkytuje, ovšem stále je možné přes portál objednat jídlo v oblíbené restauraci a osobně si ho vyzvednout. Podle regionálního šéfa Woltu Jana Foreta během svátků objednávky rok od roku narůstají. Velké změny ve skladbě objednávek ale neregistruje. „Vánoční svátky se zásadně neliší od zbytku roku. Stále si zákazníci nejčastěji objednávají pizzu, asijské jídlo, burgery či jiné rychlé občerstvení,“ uvedl Foret.
V letošním roce spuštěná služba OneMenu zaznamenala, že lidé během Vánoc objednávali z dražších restaurací, než je pro rozvozy běžné.
Podle Stromka z Dáme jídlo se také posílila koncentrace rozvozu ve velkých městech. Podíl Prahy se na celkovém počtu objednávek ve srovnání s obvyklým pracovním dnem zvýšil o více než polovinu. Oproti předcházejícím rokům se letos na Štědrý den začalo více objednávat také v Jihomoravském kraji, kde nejvíce objednávek připadlo na Brno.
„Větší koncentrace objednávek do velkoměst je na Štědrý den dána tím, že v nich ve svátek zůstává otevřených více restaurací než v regionech. Důvodem je mimo jiné také spotřebitelské chování obyvatel ve větších městech, kteří jsou obecně zvyklí více objednávat online,“ upřesňuje.
Narostou i objednávky na Silvestra a Nový rok
Velký zájem o rozvoz jídla až ke dveřím rozvozové společnosti očekávají i na Silvestr a Nový rok, a to i kvůli koronavirovým opatřením. „Každý rok pozorujeme oproti tomu minulému zvýšenou poptávku zhruba o polovinu. Vzhledem k aktuálním opatřením bude zájem o silvestrovský a novoroční rozvoz pravděpodobně ještě mírně vyšší,“ říká Fingl.
Nárůst objednávek během oslav spojených s příchodem Nového roku očekává i služba Wolt. „Očekáváme, že bude Silvestr dle obecného růstového trendu rozvozu jídla silnější, než loňský rok. Kromě potravin rozvážíme i velkou selekci alkoholických nápojů, které mohou mít zákazníci doma do 30 minut,“ upřesnil Foret. Velký zájem očekává také na Nový rok, který bývá velice populární pro objednávání jídla. Rekordní počet objednávek očekává i služba OneMenu.