Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Štědrovečerní večeře bývala skromným pohoštěním až o patnácti chodech

  13:22
Jako svátky hojnosti a štědrosti. Tak vnímáme vánoční dny my, a tak je v mezích svých možností spatřovali také lidé o staletí zpět. Mnohem více důležitosti ovšem kladli na duchovní a liturgické prožitky Vánoc. Rozhodně netrávili svátky u plotny nebo sháněním dárků.
Nejobvyklejším tradičním vánočním pokrmem je vánočka. Toto pečivo z kynutého těsta se běžně peče i dnes.

Nejobvyklejším tradičním vánočním pokrmem je vánočka. Toto pečivo z kynutého těsta se běžně peče i dnes. | foto: MAFRA

Přesto měl štědrovečerní jídelníček podle tradice přinášet devět, třináct nebo patnáct chodů na stůl. Jídla byla mnohem skromnější, než jak je známe dnes. Nebyla to žádná opulentní hostina, ale z našeho dnešního pohledu poměrně skromné pohoštění.

K těmto slavnostním příležitostem připravovaly hospodyňky sváteční a obřadní pečivo, které mělo svou kultovní funkci. Takřka posvátnou úlohu měl podle etnografů chléb, vnímaný jako Boží dar. Pro slavnostnější příležitosti připravovaly hospodyně jemnější druhy pečiva z kynutého těsta, kterým se připisoval pověrečný význam.

„Věřilo se například, že pokažená vánočka věští neštěstí. Proto byla jejich přípravě věnovaná pečlivá pozornost,“ píší etnografové v nově vydané kuchařce nazvané Z receptáře našich předků, která mapuje i lidovou stravu na Vysočině.

Právě sváteční a obřadní pečivo se v téměř nezměněné podobě dochovalo až do dnešních dnů. V období Vánoc právě vánočka z kynutého těsta nesměla chybět na vánočním stole. Svůj tradiční vzhled nezměnila již několik století.

Upletená musela být z několika pletenců, ochucená vzácnými rozinkami nebo citronovou kůrou.

Pravá vánočka z kynutého těsta se plete z devíti copů a vystavěna je ve třech patrech. Možná je i varianta vánočky pletené ze šesti pramenů, které se stáčejí do patra. Postup pletení tímto způsobem zdokumentovali etnografové ve Velké Bíteši a je součástí již zmiňované kuchařky regionálních pokrmů, která byla vydána letos na podzim.

„Je to taková alternativa pletení, ale je velice náročná. Myslím, že pro hospodyňky je jednodušší varianta z devíti pramenů. Je to však bezpochyby velká zajímavost,“ usmívá se Jitka Katovská z Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč.

Kynuté těsto považovali za symbol síly a bohatství

Dříve se vánočka nosila na požehnání do kostela a měla i krajové názvy. Například na Třebíčsku se jí říká štědrovnice nebo také štědrovka.

V době adventu, v rámci duchovních příprav na Vánoce byli lidé, pokud jde o stravu, střídmější. Navařilo se na Štědrý den a další dny se dojídaly zbytky.

Vánoční recepty

Smažený kapr na vánočním stole je klasika, kterou zná každý a moc se na ní nedá zkazit. Co takhle vyzkoušet si kapra jinak? Třeba podle prvorepublikového receptáře Magdaleny Jeřábkové z Velké Bíteše?

Kapr na černo 

  • kapr
  • 1 cibule, mrkev, petržel
  • část celeru
  • 4 lžíce černého postrouhaného chleba
  • 5 lžic perníku
  • 15 pepřů, 6 hřebíčků
  • kousek zázvoru
  • 5 nové koření
  • 5 vlašských ořechů
  • 5 suchých švestek
  • kousek citronové kůry
  • trochu mandlí
  • 2 dkg hrozinek
  • 1/6 l octa
  • 1 l sladkého piva
  • kousek cukru a soli
  • máslo
  • citronová kůra

Kapra rozkrájíme, nasolíme, necháme asi přes půl hodiny odležet. Nakrájí se cibule a kořenová zelenina, postrouhá se chleba, perník a citronová kůra, přidá se koření, zázvor, ořechy, mandle, švestky a hrozinky. Na to se nalije ocet a sladké pivo, když není, tak trochu vína, kousek cukru a soli dle chuti. To vše se nechá asi 3/4 hodiny vařit. Pak se do toho položí kusy kapra v ubrousku vysušené a není-li dosti omáčky, přilije se trochu vína neb piva, aby ryba byla pokryta. Také kousek másla, trochu strouhaného perníku se přidá, přilije ocet, kus cukru na másle do hněda upražený, kastrol se přikryje a kapr do měkka uvaří. Pak se vyndá na mísu, přecezenou omáčkou poleje a drobounkou citronovou kůrou posype.

Karamelky na stromeček

  • 25 dkg krystalového cukru
  • 1/4 l smetany
  • 12 dkg másla
  • 7 dkg medu
  • 9 lžic vody

Do kastrolu nasypeme cukr, nalijeme vodu a necháme asi 5 minut vařit. Potom přidáme máslo, smetanu a med. Vaříme za stálého míchání tak dlouho, až se za vařečkou tvoří cestička a hmota získává okrové zabarvení. Trošku kápneme na studený talířek a vyzkoušíme, zda hmota houstne. Pak obsah kastrolu nalijeme na máslem vymazaný plech a hned jak začne tuhnout, vyděláme placku z plechu na prkénko a rozkrájíme na čtverečky. Karamelky pak balíme do staniolu a věšíme na stromeček.

Pozn.: Přepis z prvorepublikových receptářů Marie a Silvy Krčové z Velké Bíteše.

Zdroj: Regionální pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč

Ještě na počátku 20. století a do 1. světové války byl štědrovečerní jídelníček určován na Vysočině tradicí. „Pokrmy se měly skládat ze surovin, které byly dostupné a měly svou symboliku. Jedná se především o houby, kynuté těsto a luštěniny,“ uvedla etnografka Ilona Vojancová, někdejší ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Kynuté těsto bylo pro naše předky symbolem síly a bohatství, protože mění svůj objem. Houbám byl připisován božský původ a člověka měly ochránit před nemocemi a škodlivými silami. No a luštěny byly symbolem bohatství, protože po namočení mění svůj objem.

Na Štědrý den se lidé zpravidla postili. „Tradičně se dělala luštěninová polévka, především z čočky nebo hrachu,“ popisuje Jitka Katovská.

Jedním z tradičních štědrovečerních pokrmů bylo jídlo z ječných krup, sušených hub a česneku, kterému se říkalo černý kuba, hubník či houbovec.

Kapr se na kuchyňském stole objevil teprve před sto lety. Ale nebyl to zpočátku smažený kapr tak, jak ho známe dnes, ale kapr na modro či na černo, k němu tmavá švestková omáčka. Zajímavá věc je vaření muziky. To byla pochoutka z vařeného sušeného ovoce.

Dnešní svátky si nedokážeme představit bez ozdobeného vánočního stromečku. Tento zvyk k nám přišel z Německa a začal se prosazovat jenom zvolna, a to až od 40. let 19. století. Na venkov pronikl až mnohem později. Až do první světové války bývala v mnoha domácnostech pouze ozdobená smrková nebo jedlová větev.

Ale nebyly to ozdoby takové, jaké známe dnes. Mnohem častější bylo zdobit stromečky jablíčky, oříšky, perníčky nebo třeba vlastnoručně vyrobeným cukrovím.

Například podle prvorepublikových receptářů Marie a Silvy Krčové z Velké Bíteše, se v jejich rodině až do 70. let 20 století vyráběly karamelky. Čtverečky karamelu se balily do hedvábných papírků a staniolových přířezů, opatřeny ozdobnou stáčenou nití se zavěšovaly na vánoční stromeček.

  • Nejčtenější

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zvláštní režim? Monitorovací vůz s kamerami projel místy, kde neměl co dělat

3. května 2024  14:16

Řidiči kamerového auta v Jihlavě kontrolují, jestli ostatní šoféři dodržují pravidla nově...

Obyvatelé Jihlavy jsou v šoku, daň z nemovitosti vzrostla na trojnásobek

7. května 2024  12:04

Zatímco před rokem pracující důchodkyně za panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví v Jihlavě platila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Návštěvník z Polska. Na Žďársku pobíhá rys s obojkem, z lidí strach příliš nemá

3. května 2024  15:41

Skutečně nestandardní chování má rys, kterého opakovaně viděli v uplynulých dvou týdnech na...

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

Fotbalistky Slavie opět ovládly po české lize i pohárovou soutěž

8. května 2024  15:54

Slávistky zkompletovaly čtyři dny po zisku ligového titulu fotbalový double. Stejně jako v sobotu...

Základní umělecké školy pod náporem dětí, láká je výtvarný obor i klavír

8. května 2024  9:10

„Že nám dítě začne brečet, bývá výjimečné,“ usmívá se ředitelka žďárské základní umělecké školy...

Nové žďárské lávky testují první chodci i cyklisté. Tentokrát už oficiálně

7. května 2024  15:53

Obyvatelé Žďáru už mohou využívat nové lávky nad rameny řeky Sázavy pod Bránským rybníkem. Obě byly...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...