Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návštěvník z Polska. Na Žďársku pobíhá rys s obojkem, z lidí strach příliš nemá

  15:41
Skutečně nestandardní chování má rys, kterého opakovaně viděli v uplynulých dvou týdnech na Žďársku. Na Vysočině už zvídavý tvor navštívil muže pracujícího v lese, natočen byl i přímo u silnice poblíž Nového Veselí. Kočkovitá šelma byla vypuštěna do přírody pravděpodobně v Polsku.

Jedno pozorování eviduje Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) u Rudolce. Rys tam seděl nedaleko člověka, který pracoval v lese, a nejevil zrovna nějakou plachost. | foto: archiv Agentury ochrany přírody a krajiny.

„Jedno pozorování máme u Rudolce. Rys tam seděl nedaleko člověka, který pracoval v lese, a nejevil zrovna nějakou plachost,“ popsal Václav Hlaváč, ředitel vysočinského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Aktér setkání s touto šelmou o něm nechtěl do médií hovořit, poskytl ale fotografie, jež stihl v lese pořídit.

Na sociálních sítích pak putuje například i video z posledního dubnového dne, respektive noci, kdy autor natočil rysa přikrčeného u silnice přímo u Nového Veselí. Mohutné zvíře se bez velkého spěchu zvedlo, až když auto projíždělo těsně kolem něj. Z obou materiálů je patrné, že šelma má na krku obojek.

„V současné době tak můžeme s největší pravděpodobností říct, že je to rys vypuštěný do přírody v rámci polského projektu nevládní organizace, která sídlí někde na severozápadě Polska. Musel tedy cestou na Vysočinu projít celé Polsko,“ nastínil Hlaváč.

Rysů bylo dle jeho informací vypuštěno více, tento se ale dostal do Česka, kde však ztratil signál, nelze tedy mapovat jeho pohyb.

„Určitě to není rys monitorovaný způsobem, jakým se to dělá u nás, kdy se odchytne divoké, volně žijící zvíře, a to pak dostane telemetrický obojek. V tuzemsku se používá i jiný typ vysílačky,“ upřesnil Hlaváč.

Ochranáři podle něj z takové šelmy rozhodně radost nemají. „AOPK i Ministerstvo životního prostředí se už v minulosti proti těmto projektům a experimentům ohradilo a distancuje se od nich. Nemáme ale bohužel žádnou kompetenci do toho zasahovat,“ konstatoval Hlaváč.

Takový způsob vypouštění rysů do přírody působí dle ochranářů velmi neprofesionálně. Šelmy odchované člověkem totiž nemají potřebnou plachost. Navíc neexistuje ani dostatek informací k jejich genetickému původu a jejich případné rozmnožování v přírodě je tak pro další populaci nežádoucí.

„V Evropě už nějaké reintrodukční projekty byly, nakonec i někdy v 80. letech na Šumavě, vždy ale musí jít o pečlivě uvážený, dlouhodobě připravovaný a schválený projekt,“ zdůraznil ředitel.

Ochranáři již odebrali na místě, kde se rys pohyboval, vzorky na analýzu DNA. Ta definitivně ukáže, zda jde skutečně o šelmu z Polska.

Šelmu zachytily fotopasti

Výskyt rysa v okolí obce nebyl velkým překvapením pro starostu Rudolce Jana Fröhlicha. „Myslivci zachytili jeho pohyb na fotopastích. Údajně se měl pohybovat i kolem Bohdalova, kde byl také zaznamenán,“ popsal Fröhlich.

Několikeré pozorování hlásí i další myslivci. „O rysech na Žďársku víme, jde o několik jedinců, včetně těch, co se tady pohybují nyní nově. My jsme rozhodně pro, aby byla příroda druhově pestrá, včetně třeba i těch rysů, ale musí to být v rozumné míře. Nelze vypouštět do přírody uměle odchovaná zvířata, často i různě křížená. Navíc do takto hustě osídlené krajiny,“ myslí si Stanislav Císař, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Pracovníci AOPK nyní uvítají svědectví a ideálně i fotodokumentaci k případnému dalšímu výskytu zmíněného rysa. „Pokud tu vůbec zůstane, budeme se snažit sledovat všechny údaje o něm, abychom věděli, jaké je jeho chování. Jedna z variant je totiž i ta, že bychom vyzvali polské kolegy, aby si zajistili potřebné doklady, a zvíře si odchytili a odvezli,“ podotkl Hlaváč. Obecně se podle něj ale jedná se o legislativně nesnadný proces, neboť rys už je v tuto chvíli brán jako volně žijící, chráněný tvor.

Uprchlá samice z jihlavské zoo

Polský rys z kontroverzního polského projektu na Vysočině již pobýval před zhruba třemi lety, tehdy ale monitorované zvíře nakonec změnilo kurz a vyrazilo do oblasti Králického Sněžníku. Před jeden a půl rokem žil celý kraj i útěkem samice rysa ze ZOO Jihlava. Uprchlici, jež však neměla na rozdíl od nyní pozorované šelmy obojek, se pak už odchytit nepovedlo.

„Po naší kočce jsme pátrání úplně nevzdali. Pokud máme nějaké oznámení, prověřujeme ho. V poslední době šlo například o oblast u Štoků,“ uvedl Jan Vašák, ředitel ZOO Jihlava.

Rys je schopen velkého cestování, zdatný jedinec dokáže urazit stovky kilometrů. I jejich domovský okrsek bývá poměrně velký, velikost se pohybuje od stovky klidně do tří set kilometrů čtverečních. „Ve Žďárských vrších však stálá populace rysů zaznamenána není, jen výjimečně se objevují migrující jedinci,“ dodal Hlaváč.

  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

Dětský domov v Budkově bude za pár let končit. Přesto mu kraj opravil zámek

17. května 2024  16:56

Zámek v Budkově na Třebíčsku už přes 70 let slouží pro dětský domov. Přestože se tato jeho etapa...

František Harrach vezme návštěvníky muzea strojem času za majiteli zámku

17. května 2024  12:03

Nahlédnout do historie zámku, zjistit víc o osobnosti Františka Harracha nebo o regionu,...

Přestavba infekčního pavilonu se komplikuje. Cena roste, termíny zůstávají

17. května 2024  8:49

S nečekanými potížemi se potýkají stavebníci, kteří v areálu havlíčkobrodské nemocnice budují nový...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...