Pondělí 1. března 2021, svátek má Bedřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. března 2021 Bedřich

Štědrovečerní večeři přímo ke dveřím nebo v restauraci. Trend stále roste

  0:01
V Česku stále přibývá lidí, kteří chtějí Štědrý večer trávit jinak, než přípravou tradičních vánočních pokrmů. I když ještě před nedávnem by pro některé bylo nemyslitelné, že by si sváteční večeři nechali připravit ve vybrané restauraci nebo nechali doručit až ke dveřím, stále více Čechů obě varianty využívá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podle největšího rezervačního portálu Restu.cz si štědrovečerní večeři v restauraci dopřává stále více lidí. Nejvíce lidí vyráží do restauračních zařízení v Praze. Kromě místních obyvatel se na návštěvnosti restaurací ovšem valnou měrou podílí i turisté, kteří volí Prahu za svou sváteční destinaci.

Podle Jiřího Moskala, ředitele průvodce po restauracích Restu.cz, míří okolo třiceti procent rezervací do restaurací nabízejících českou kuchyni. „Zhruba stejný podíl pak připadá na restaurace, které svou kuchyni profilují jako mezinárodní, přičemž se nejčastěji jedná o různé formy středomořské či asijské kuchyně,“ dodal.

Na bílé Vánoce to letos nevypadá. Za sněhem budou muset Češi na hory

Podle Restu.cz se 38 procent lidí rozhodne v restauraci povečeřet pouze ve dvou. Do restaurací však chodí i celé rodiny. „Chodí k nám jak cizinci, tak Češi. Letos rezervují stoly v drtivé většině Češi. Na Štědrý večer připravujeme speciální štědrovečerní degustační menu o čtyřech chodech, které připravujeme ve dvou verzích, buď s rybou nebo s masem. Lidé si u nás dají nejenom večeři, ale předávají si i dárky. Někteří si vychutnají jídlo, aniž by si dělali starosti s jeho přípravou a na zbytek večera se přesouvají domů,“ popisuje šéfkuchař z restaurace v Zahradě.

Během Štědrého dne lidé vyhledávají nejenom večeře, ale i obědy. „Na oběd už máme úplně plno, většinou se jedná o českou klientelu, na večer máme zhruba 150 rezervací s tím, že se očekává ještě nárůst,“ říká zástupce restaurace Vinohradský Parlament.  V této restauraci hraje na Štědrý večer hlavní roli prvorepublikové šnečí menu.

Jídlo až ke dveřím je trendy

I přesto, že většina Čechů stále slaví Štědrý večer se svými blízkými a domácí večeří, kurýrní služba Dáme jídlo má v tento sváteční den otevřeno. V Česku totiž podle rozvozové služby rychle přibývá i lidí, kteří si na Vánoce nechávají dovézt jídlo až ke dveřím. 

„Celkový počet objednávek připadajících na 24. prosince se za poslední tři roky zvýšil o více než polovinu,“ říká Filip Fingl, ředitel největší české rozvozové firmy Dáme jídlo.

Podle šéfa marketingu ale stále převažuje v objednávkách běžně dominantní pizza, mnohem vyšší zastoupení než v nesvátečních dnech ale získává česká kuchyně. „Objednat ke dveřím si lze i tradiční vánoční jídla, jako je rybí polévka, kapr s bramborovým salátem, řízky a podobné vánoční pochutiny,” řekl Břetislav Stromko, marketingový šéf Dáme jídlo. 

Podle průzkumu rozvozové služby mají o něco vyšší zastoupení na Štědrý den také objednávky z restaurací zaměřených primárně na alkohol.

Kupte stromek, který vám padne první do oka. Jinak přeberete, říká prodejce

Zatímco ve skladbě objednávek rozvozu se Vánoce a Nový rok liší, jedno ale mají společné, a to, že v těchto dnech poptávka převyšuje nabídku. Důvodem je, že většina restaurací zkracuje obvyklou pracovní dobu, nebo zavírá úplně. Stejně jako u restaurací se objednávky v drtivé většině koncentrují do hlavního města. Důvodem je, že je tam nejvíce otevřených restaurací.

Kurýrní služba během svátečního dne funguje do třetí hodiny odpolední. „I poté je však možné prostřednictvím této služby objednat v restauracích, které rozvážejí vlastními silami a rozhodnou se zůstat otevřené déle,“ říká Fingl.

„Štědrý večer trávíme jinak, než celodenní přípravou svátečního jídla. Jídlo si raději necháme dovézt. Snažíme se však, abychom měli i tak tradiční jídlo,“ říká slečna Kateřina, která kurýrní službu během Štědrého dne využívá druhým rokem.

Silvestr a Nový rok plný fast foodů a jídla až ke dveřím

Ostatní rozvozové služby mají na Štědrý večer zavřeno. Otevírají znovu dva dny po Vánocích, mohutný růst ale rozvozové firmy znovu vidí až na Silvestra. Lidé totiž objednávají jídlo pro celou skupinu, se kterou příchod nového roku slaví. 

Marketingový manažer služby Wolt David Krátký uvádí, že nejen na Silvestra, ale i na samotný Nový rok trhá služba Wolt rekordy. „Po oslavách lidé později vstávají, nikam se jim nechce, častokrát mají kocovinu, venku není moc hezky, zkrátka ideální den na doručení jídla až do postele,” míní Krátký.

Havlíček v Rozstřelu: Zavedeme plošné testování pro všechny zaměstnance zdarma

  • Nejčtenější

Vláda zakáže pohyb mezi okresy, zavře školy a také významnou část obchodů

Vláda zakáže lidem pohyb mezi okresy a zcela zavře školy. Po mimořádném jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš. Na...

Vláda zavírá školy i další obchody, omezí pohyb mezi okresy, nasadí vojáky

Nový nouzový stav až do 28. března schválila vláda. Uzavřela školy a zredukovala otevřené obchody. Omezila také od...

Respirátory či dvě roušky povinně od čtvrtka. Odbory chtějí lockdown

Vláda rozhodla o povinnosti nosit respirátory či dvě chirurgické roušky položené na sobě od půlnoci ze středy na...

Vláda žádá nouzový stav do konce března, řeší lockdown jako před rokem

Vláda požádá Sněmovnu, ať zruší usnesení o konci nouzového stavu 27. února a ať ho prodlouží do konce března. iDNES.cz...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé by se dočasně měli pohybovat jen v katastru obce, řekl Hamáček

Rozhodnutí o nouzovém stavu mají znovu v rukou poslanci. „Bez nouzového stavu neomezíme pohyb,“ řekl poslancům ministr...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

Vláda projedná povinné testování ve firmách, znovu bonus pro lidi v karanténě

Vláda projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci od 5. března musely povinně své zaměstnance...

Odborníci odhalili podobu slavných Přemyslovců. Umožnila to speciální metoda

Česko-brazilskému týmu expertů se podařilo nahlédnout do tváře dvou přemyslovských knížat. Pomohla jim s tím metoda...

Epidemie drtí samoživitele. Třetina nemá na kvalitní jídlo, hromadí dluhy

Polovina samoživitelů a samoživitelek si během posledního roku musela vzít půjčku, třetina odložila placenou zdravotní...

OBRAZEM: Rok s covidem. Jak koronavirus změnil život v Česku

Koronavirus se v České republice objevil před rokem, první tři případy odhalily testy 1. března 2020. Covid změnil...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...