ilustrační snímek | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Vánočky zdražily i o 60 procent. Na Vánoce si je ale stejně lidé koupili

  • 7
Sladkého pečiva, jako jsou vánočky nebo cukroví, se v čase kolem loňských Vánoc prodalo stejně jako v předchozích letech, hlásí Svaz pekařů a cukrářů ČR. A to přesto, že jeho cena stoupla o 30 až 60 procent. Mimo Vánoce se ale pekaři s propadem prodejů sladkého pečiva potýkají, dražší výrobky si lidé kupují zhruba o třetinu méně.

Každoročně se podle svazových dat prodá v Česku kolem 1,3 milionu kusů vánoček a 1,7 milionu balení vánočního cukroví. „Dle našeho interního průzkumu mezi členy Svazu pekařů a cukrářů můžeme konstatovat, že se minulý rok žádný pokles poptávky po vánočkách a cukroví nekonal a dle našich informací byly prodeje srovnatelné s minulým rokem. Co se ovšem změnilo, je cena, která u těchto druhů pečiva vzrostla v průměru o 30 až 60 %,“ uvedl výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Za zdražování podle něj může válka na Ukrajině a její dopad na růst cen energií a pohonných hmot. Dále pak meziročně zdražily některé suroviny, zejména pak cukr.

Petr Křivka, majitel Pekařství Křivka a předseda svazu pak dodává, že pekaři kvůli poslední třetině roku, kdy se prémiové produkty prodávaly hůř, velká očekávání ohledně Vánoc neměli.

„Zákazníci si však na svátky našli cestu k našim ručně vyráběným vánočkám, štolám a sortimentu vek a baget. Po vyhodnocení a meziročním srovnání jsme se utvrdili, že i přes cca o 30 procent vyšší ceny jsme zákazníky uspokojili stejným množstvím, jaké bylo obvyklé v minulých letech,“ podotkl.

Rodina zaplatí měsíčně za pečivo o 400 korun více než loni, říkají pekaři

Mimo sváteční období se ale spotřeba snížila. Pokud si lidé dříve kupovali například máslové koláče třikrát týdně, nyní po nich sáhnou jen dvakrát za sedm dní.

Plánů výroby dosáhli i pekaři z Globusu. „Plánovali jsme vyrobit 180 tisíc kusů vánoček a tohoto čísla jsme dosáhli. Pro první polovinu prosince jsou typická máslová vánoční těsta, kde jsme vyrobili a prodali téměř 10 tun v osmi příchutích. Ve druhé polovině prosince a těsně před svátky byl velký odbyt ručně vyrobeného máslového vánočního cukroví, kde jsme také dosáhli plánovaných čísel a prodej byl o objemu osm tun,“ řekl vedoucí výroby a prodeje pekařství Pavel Meduna.

Loňská inflace byla 15,1 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v prosinci meziročně stouply o 15,8 procenta, tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 16,2 procenta, uvedl Český statistický úřad. Za celý loňský rok byla průměrná míra inflace 15,1 procenta. Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku samostatné České republiky. Vyšší byla jen v roce 1993, kdy činila 20,8 procenta.

Proti loňskému prosinci zdražovaly zejména potraviny. Za mouku zaplatili lidé o 42 procent více, za chleba téměř o 38 procent více, za drůbeží maso zhruba o 43 procent více. Polotučné trvanlivé mléko zdražilo o 55 procent, vejce o 92 procent, oleje a tuky o 38 procent a za cukr se platil bezmála dvojnásobek než o rok dříve.

10. ledna 2023