Diskuze

Zálohování petek? Jen lobby nápojářů, cupuje zákon šéf odpadové asociace

Obce a města přijdou každý rok o půl miliardy korun, které připadnou nápojářským firmám, kritizuje Petr Havelka z České asociace odpadového hospodářství návrh na zálohování PET láhví a plechovek. S ním počítá novela zákona o obalech z dílny ministerstva životního prostředí. Kritik zákona v rozhovoru pro MF DNES.cz tvrdí, že současný systém sběru a separace odpadů je pro lidi i stát výhodnější a lepší.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZP

Ministr propadající se strany se potřebuje něčím blýsknout, a zdá se, že za každou cenu. I když to zase odnesou obyčejní lidé. Ale to on už ve vládě nebude...A když tomu nerozumí ani Signál. Kdo tam vlastně rozumí ekonomice?

1 0
možnosti
PB

V jakémkoli kontejneru na směsný odpad je hromada pet láhví a nápojových plechovek, což je fakt, který do karet odpadové lobby nehraje. Navíc debata se vede hlavně o PET. Plechovky, jejichž třídění je v mnoha obcích prakticky nemožné, z ní vypadly.

2 10
možnosti
VK

Asi jste ten článek nečetl pořádně neboť podle tohoto "prakticky všechny petky a všechny plechovky. A to jak z odpadu z barevných nádob, tak ze směsného komunálního odpadu. Jejich účinnost třídění je přes 95 procent." to naopak odpadovému lobby do karet hraje

0 0
možnosti
IB

Upravil bych titulek na "Jen lobby nápojářů, cupuje zákon šéf odpadové lobby". To vy je první co mě napadlo. Ale se zálohováním taky nesouhlasím.

11 2
možnosti
AR

Nebylo by lepší opět dávat nápoje do skla a to zálohovat??

5 4
možnosti
TM

Bohužel už jen to, že se to za každou cenu snaží protlačit Hladík, tak je potreba se mit na pozoru...

28 0
možnosti
RG

Je třeba nevratně zálohovat ty co, chtějí realizovat tento nesmysl.

15 3
možnosti
Foto

Pan Havelka zastupuje majitele skládek, z jejichž tržeb půjdou poplatky na zálohování. V tomto ohledu to není rozhovor s odborníkem, ale rozhovor s jednou stranou sporu.

17 4
možnosti
JZ

J98a22n 22Z48í33d45e38k

22. 1. 2024 7:17

Ale třeba ta informace o nevytridenych PET lahvích je zajímavá. Jak může jedné straně vyjít 30 000 tun a druhé 7 000 tun, když to vypadá, že jsou známá čísla uvedena na trh a vytříděná?

23 0
možnosti
ŠF

Docela nápojáře nechápu, protože jdou sami proti sobě. Typicky pro naši rodinu, která spotřebuje hodně minerálek by ten dopad byl jasný. Omezili bychom spotřebu. A to velmi zásadně. Jednak nebudeme chtít mít utopené peníze v zálohování, jednak skladovat doma použité PET lahve, vláčet se s tím zpět do kšeftu atd. V neposlední řadě riskovat, že nám někdo zálohu opravdu (ne)vrátí. Což se stávat bude vzhledem ke QR kódu. V jiné prodejně láhev totiž nevezmou.

43 0
možnosti
ST

Nápojáři vidí ty poplatky, které platí za recyklaci, a které platí za obal. Nejspíš by rádi ušetřili na dvou stranách - poplatek za recyklaci + cena za materiál.

11 0
možnosti
JH

J83a39n 32H75l61a68v60á50č

22. 1. 2024 2:37

Oni nepotřební úředníci musí vyvíjet činnost, tak ji bohužel vyvijí.

20 2
možnosti
VH

Koupím nápoj v plechovce, nebo v plastu, potom plechovku, nebo láhev hodím do příslušného kontejneru.

Hotovo.

47 0
možnosti
TV

... anebo taky nehodíte a obal se někde bude povalovat. A když ne Vy, najdou se jiní, kteří to do příslušného kontejneru nehodí. Takže hotovo tak úplně není.

Zálohování je nejefektivnější způsob, jak se vyhnout tvorbě nepořádku z tohoto zdroje. Logika je jednoduchá: Vždy se najde někdo, kdo to zvedne a vrátí. Praktické zkušenosti z Německa. Venku zůstává naprostý zlomek obalů, které jsou natolik poškozené nebo znehodnocené, že vrátit nejdou.

2 22
možnosti