ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

Boj o Monetu ještě neskončil. Převzetí skupinou PPF chtějí zhatit aktivisté

  • 31
Brzy může být jasno, zda se Moneta Money Bank spojí s Air Bank a dalšími firmami ze skupiny PPF. Vznik třetí největší banky musejí ještě posvětit akcionáři na valné hromadě, která proběhne 22. června. A to zatím není jisté, sílí totiž kritika skupiny aktivistických akcionářů, kteří obchod odmítají.

Skupina PPF, která v Monetě nyní vlastní bezmála 30 procent akcií a spojení prosazuje, se snaží přesvědčit akcionáře, že transakce je výhodná i pro ně.

Jenže proti spojení stále hlasitěji vystupuje aktivistický fond Petrus Advisers, který v Monetě drží přes pět procent akcií. Na rozdíl od vedení banky a PPF v tom nevidí strategický význam. „Nevěříme, že je to jediný způsob, jak může Moneta konsolidovat růst na domácím trhu, jak to Moneta nyní vysvětluje,“ říká manažer fondu Oliver Škutil.

ANALÝZA: Spojení Monety a Air Bank překreslí celý trh. Klient by mohl získat

„Vadí nám i parametry transakce a ohodnocení Monety. A také přehnaná cena, kterou má za aktiva Air Bank a další zaplatit. Celá struktura transakce je podle nás v rozporu se zájmy akcionářů Monety, samozřejmě kromě PPF,“ říká Škutil. PPF si podle něj navrhovaným postupem celou fúzi zjednodušuje, aby se vyhnula znaleckému ohodnocení výměnného poměru.

Fond Petrus Advisers, který založil Rakušan Klaus Umek s patnáctiletou zkušeností v americké investiční bance Goldman Sachs, si už podobný postup vyzkoušel. A slušně na něm vydělal.

O třetinu víc peněz

Když druhá největší německá banka Commerzbank zahájila před necelými dvěma lety dobrovolný výkup akcií online banky Comdirect, začal Petrus Advisers navyšovat svůj podíl. A stejně jako nyní v případě Monety zpochybňoval cenu, kterou Commerzbank v rámci výkupu nabídla. Nakonec Commerzbank nezbyla jiná možnost než se s fondem dohodnout. A za převzetí své dcery utratila podstatně víc peněz, než plánovala.

Loni v lednu dostal fond Petrus Advisers za svůj osmiprocentní podíl 171 milionů eur. Za jednu akcii obdržel 15,15 eur, o třetinu víc peněz než ostatní akcionáři, kteří své akcie Commerzbank prodali v říjnu 2019 za 11,44 eura za kus.

Lehčí to nebude, říká první dáma PPF. Spojení Monety a Home Creditu pokračuje

Commerzbank díky odkupu podílu Petrus Advisers získala 90 procent Comdirectu, a musela proto nabídnout povinný odkup zbývajícím akcionářům. Ten ale proběhl za 12,75 eura za akcii, protože se počítal jako průměr tržních hodnot Comdirectu za předchozí období.

„Fond Petrus hraje vlastní hru. Dojde-li ke spojení, bude těžit z citelného růstu ceny akcií. Jestliže ne, bude eventuálně moci díky poměrně značnému balíku akcií, jež drží, rozjet nějakou další partii, jako se mu to podařilo v Německu. K tomu, aby tak mohl učinit, ale potřebuje získat na svoji stranu část běžných drobných investorů, kteří na valné hromadě zvednou ruku proti spojení,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Úvěry pro 2,4 milionu lidí

Otázkou však podle Kovandy je, zda tito investoři budou umět těžit z nastalé nejistoty a rizika tak jako právě Petrus. „Jestliže valná hromada spojení neodsouhlasí, půjde pro běžného akcionáře o rizikovější situaci. Mnozí z nich budou zřejmě reagovat prodejem svých akcií,“ míní Kovanda. Šéf Monety Tomáš Spurný i hlavní představitelé PPF se nyní snaží na sérii telekonferencí investory přesvědčit, že spojení je i v jejich zájmu.

Do Kellnerovy hry o sloučení Monety s Air Bank vstoupila banka Goldman Sachs

Když akcionáři plán na valné hromadě schválí, PPF v Monetě získá nadpoloviční podíl, uskupení ovládne a vznikne jeden z největších prodejců spotřebitelských úvěrů na českém trhu, skupina se 2,4 milionu zákazníků. Vedle Air Bank by se totiž Moneta propojila i s dalšími institucemi ze skupiny PPF – českým a slovenským Home Creditem a poskytovatelem půjček lidí lidem Zonky (Benxy).

Petrus Advisers nefiguruje v akcionářské struktuře Monety přímo. Část akcií podle Škutila drží fond prostřednictvím Raiffeisen Bank International. „Slouží jako náš custodian. Vzhledem k tomu, že náš kombinovaný podíl, tedy všechny fondy, které spravujeme, je v rozmezí pěti až deseti procent, museli jsme tento fakt ze zákona oznámit ČNB i Monetě,“ říká Škutil.

Klaus Umek před osmi lety usiloval také o získání podílu ve Wiener Privatbank. Ovšem podobně jako zakladatel skupiny, nájezdník Arca Pavol Krúpa o pár let později, nebyl pro regulátora dostatečně důvěryhodný.