Kuchaři Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise) a Roman Paulus (Alcron) | foto: Koláž - iDNES.cz

Dvě pražské restaurace uhájily hvězdu v prestižním průvodci Michelin

  • 50
V prestižním gastronomickém průvodci Main Cities in Europe, vydávaném společností Michelin, se udržely mezi nejlepšími kontinentálními restauracemi dva české podniky - Alcron a La Degustation. Žádné další tuzemské restaurace letos michelinskou hvězdičku nezískaly. Nejvyšším oceněním se však poprvé může chlubit také restaurace v sousedním Polsku.

Hvězdičku získal varšavský Atelier Amaro. Polsko bylo jedinou zemí ve středoevropském regionu, která zatím na první hvězdu čekala.

Dvě oceněné tuzemské restaurace Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise získaly hvězdičku poprvé loni. Tehdy byli zároveň poprvé oceněni čeští kuchaři Roman Paulus a Oldřich Sahajdák. První jmenovaný z restaurace Alcron vařil také pro britskou královnu.

La Degustation přinesla do Česka další premiéru - poprvé byla oceněna česká kuchyně. Tato restaurace připravuje staročeskou panskou kuchyni, reprezentuje ji třeboňský candát, králík nebo hovězí jazyk (více o loňských cenách zde).

Kromě dobré reputace přivádí hvězdičky do restaurací také řady nových hostů. Potvrzují to zkušenosti oceněných restauratérů. "Nikdy jsme to přesně nepočítali, ale po udělení hvězdičky přibylo asi 30 procent hostů, rezervace se naplnily dopředu a hlásilo se hodně zájemců o práci. To trvalo asi půl roku, od října se vše vrátilo k normálu," řekl MF DNES Oldřich Sahajdák z restaurace La Degustation.

Dobré jídlo za slušnou cenu. Přibyla pražská Aureole

Michelinský průvodce také doporučuje cenově dostupnější restaurace. Symbolického panáčka Bib Gourmand loni získaly pražské podniky Aromi, Divinis, Le Terroir, Lichfield, Sansho a SaSazu. Letos k nim nově přibyla restaurace Aureole v 27. patře pražského mrakodrapu na Pankráci. Aureole nabízí tříchodové denní menu za 390 korun. Naopak restaurace Monastery, nově Lichfield, bude muset ještě komisaře přesvědčit a nyní Biba ztrácí.

Až do loňska získala v Česku nejvyšší ocenění, které restauracím přináší nové hosty, pouze restaurace Allegro pražského hotelu Four Seasons pod vedením italského šéfkuchaře Andrea Accordiho. Ital však odešel šéfovat luxusním restauracím do Petrohradu a pražský podnik s jeho odchodem o hvězdu přišel. Loni už se Allegro v průvodci neobjevilo. Kulinářské umění Accordiho vyneslo této restauraci hvězdičku třikrát během čtyř let.

Průvodce Michelin si od svého vzniku získal velkou prestiž jako rádce pro řidiče, kterým se na cestách hodí doporučení, kde dobré jídlo, ubytování nebo servis. V současnosti nabízí přes dva tisíce tipů na restaurace ve dvaceti evropských zemích. Získat mohou až tři hvězdičky (nejvyšší počet znamená, že se vyplatí podnik navštívit už jen kvůli výbornému jídlu), takových restaurací je však jen 15.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013 je dostupný v tištěné podobě, na webové stránce Viamichelin.com, a letos poprvé i v aplikacích pro mobilní telefony.

Kuchaři ocenění Michelinskou hvězdou v roce 2012

15. března 2012