Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Němec, MAFRA

Po Raiffeisenbank a Monetě platby do Ruska stopne také Komerční banka

  • 2
Po Monetě a Raiffeisenbank další banka na tuzemském trhu nedovolí v reakci na válečný konflikt posílat peníze do Ruska ani Běloruska. Ke kroku se aktuálně rozhoupala Komerční banka. Od 1. března tak přes ní nebude možné do dvou zmíněných zemí posílat žádné platby.

„S ohledem na události související s válkou na Ukrajině způsobené ruskou agresí se zapojením Běloruska se Komerční banka rozhodla s účinností od 1. 3. 2023 neprovádět platby do Ruska a Běloruska v jakékoliv měně, a to nad rámec zákonných sankcí,“ uvedla Komerční banka ve svém oficiálním prohlášení s tím, že platby do těchto zemí jsou vnímány jako mimořádné bezpečnostní riziko.

Naopak přijímat platby z obou sankcionovaných zemí bude možné i nadále. Banka ale upozornila, že přesto nelze vyloučit jejich nepřijetí či prodloužení jejich zpracování s cílem platbu detailně prověřit.

Luxusní britské značky míří do Moskvy přes třetí země, na sankce nehledí

Platby do Ruska a Běloruska už v prosinci loňského roku stopla Moneta, na kterou v lednu navázala Raiffeisenbank. Obě banky ve svých oficiálních prohlášeních rozhodnutí opírají o nemožnost kontrolovat účel plateb. Neví tedy, zda v konečném důsledku nedorazí sankcionovaným osobám nebo nejsou vynaloženy k sankcionovaným účelům.

Není to poprvé, kdy banky zakázaly platby do některých lokalit. Raiffeisenbank už uvalila platební embargo například na Írán, Afghánistán, Súdán nebo Sýrii. Po vypuknutí válečného konfliktu a následné anexe části východoukrajinského území platí zákaz příchozích a odchozích plateb také pro anektované území Krymu, Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu. Podobně vypadá i sankční seznam Monety.

Zvýšenou pozornost odchozím platbám do Ruska i Běloruska věnuje také Česká spořitelna. „Od začátku ruské agrese velmi pečlivě analyzujeme každou odchozí platbu do Ruské federace a Běloruska z hlediska uplatňovaných mezinárodních sankcí. V mnoha případech přistupujeme k blokaci konkrétních odchozích plateb do těchto zemí,“ uvedl Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.