Francouzská vláda podpoří své vinaře

Francouzská vláda se rozhodla podpořit vinařský průmysl v zemi, který se již několik let potýká s poklesem prodeje a nadprodukcí. Francouzští vinaři nyní vyrábějí o třicet procent vína více, než kolik jsou schopni prodat obchodníci po celém světě.

Ministr zemědělství Dominique Bussereau oznámil, že vláda vinařům poskytne finanční pomoc ve výši 70 milionů eur (více než dvě miliardy korun). "Tento balíček vytvoří ve francouzském vinařství pozitivní klima," uvedl podle BBCNews ministr.

Pomoc je určena hlavně těm, kdo mají finanční problémy. Umožní vinařům splácet jejich dluhy. Na to vyčlenila Paříž přibližně 40 milionů eur.

Dalších 15 milionů eur půjde na nízkoúročené půjčky vinařským družstvům, která tvoří podstatnou část francouzských producentů. Necelé čtyři miliony eur jsou určeny na propagaci francouzského vína ve světě.

Krok francouzské vlády je zatím poslední fází boje proti trendu z posledních let, kdy je vinařská velmoc, jíž Francie přes všechny problémy stále ještě je, vytlačována z trhu vinaři z "Nového světa". Tedy ze zemí, jako jsou Spojené státy, Austrálie nebo Chile. Všechny tři země již nyní podle BBCNews z hlediska exportu Francii předčí.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Francie však nemá problémy jen kvůli rostoucí konkurenci v cizině a nepříznivému vlivu zpevňujícího eura vůči dolaru, jež export ještě více prodražuje. Klesá i spotřeba vína na domácím trhu, která tvoří podle odborníků zhruba 70 procent z celkových tržeb francouzských vinařů. více ZDE

O tom, že Francouzi pijí méně vína, svědčí statistiky. V 60. letech minulého století vypil každý Francouz včetně dětí okolo 100 litrů vína za rok. V roce 2002 to bylo jen 58 litrů na osobu.

Na pokles domácí spotřeby má vliv zákaz reklamy na alkohol v televizi a při sportovních událostech podle takzvaného Evinova zákona z roku 1991. A také zpřísnění postihů za řízení pod vlivem alkoholu. více ZDE

Sami francouzští vinaři sice plánovaný krok své vlády vítají, hned se však ozvaly z jejich řad hlasy, které podporu považují za nedostatečnou. „Bojím se, že zdroje nebudou stačit ambicím, uvedl pro agenturu AP Jean-Michel Lematayer ze zemědělských odborů FNSEA.