Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EY Podnikatelem roku 2023 se stal zdravotnický šéf Sotirios Zavalianis

  22:45
Zdravotnické impérium, kde jsou spokojení pacienti i zdravotníci, vyneslo Sotiriosu Zavalianisovi titul EY podnikatel roku 2023. Osmapadesátiletý majitel holdingu AKESO ukazuje, že zdravotnictví se dá dělat efektivně, moderně a vstřícně k pacientům, aniž by platili víc než ve státních nemocnicích.
Celkovým vítězem a držitelem titulu EY Podnikatel roku 2023 se stal Sotirios...

Celkovým vítězem a držitelem titulu EY Podnikatel roku 2023 se stal Sotirios Zavalianis ze zdravotnického holdingu AKESO. (6. března 2024) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pod holding patří několik oborově rozpřažených zdravotnických zařízení: Nemocnice Hořovice, Rehabilitační nemocnice Beroun, onkologické a radiologické centrum Multiscan či diagnostické centrum v Nových Butovicích. Zatím posledním přírůstkem do rodiny je Centrum duševního zdraví. Největší a nejmodernější psychiatrické a psychoterapeutické zařízení ve střední Evropě své brány otevřelo teprve loni. „Člověk má právo dostat psychiatrickou péči na úrovni a v dobrém prostředí,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES Zavalianis.

„AKESO je holding několika firem. Možná nějaký projekt je mírně rentabilní, jiný ztrátový a jiný vysoce profitabilní. Všechny firmy si musí vzájemně pomáhat, aby dceřiné společnosti AKESO byly profitabilní. Dlouhodobě se nám tato strategie vyplácí,“ dodává podnikatel.

Pro společnost zásadní oblast podnikání, ale i byznysový duch, kterým Zavalianis oplývá, byly tím hlavním, co porota složená především z bývalých vítězů soutěže, ocenila. „Významným způsobem přispěl k rozvoji zdravotní péče v Česku. Dokázal, že tuzemská medicína patří k těm nejlepším i v celosvětovém kontextu. Přístup k pacientům, péče o zaměstnance i jeho aktivity na poli vzdělávání a podpory potřebným jsou hodné ocenění,“ uvedla Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika.

Lidé už za zdravotní péči dávno platí, často bohužel načerno, říká podnikatel

Svými přednostmi už v létě Zavalianis zkusí přesvědčit také porotu na světovém finále soutěže EY podnikatel roku v Monte Carlu. Loni prestižní titul v celosvětové soutěži získala Doris Hsu z Tchaj-wanu, která založila jednoho z největších světových výrobců křemíkových plátků nutných pro výrobu čipů.

Čech světovou cenu ještě nezískal. Loni se o to pokusil Jakub Havrlant, zakladatel investiční skupiny Rockaway, pod níž patří například knihkupectví Luxor nebo cestovní agentura Invia.

Letos se do finále národního kola soutěže spolu se Zavalianisem probojoval také Ladislav Semetkovský, jehož firma Primoco UAV SE obstarává necelou třetinu celosvětového trhu s bezpilotními letouny v kategorii do 150 kilogramů.

O titul zabojovala také Martina Šmídlová, jež spolu se svým otcem řídí Šmídl Holdingovou Společnost, rodinnou firmu, která se zabývá přepravou a logistikou.

Do nejužšího výběru se dostal rovněž František Zykan. Jeho firma Area Four Industries vyrábí hliníkové a ocelové segmenty pro pódia festivalů či světových kapel. Porota zvažovala i Jana Hasíka ze skupiny HSF System, která je jedním z největších dodavatelů staveb.

Krystaly, REkrabička i hračky

Soutěž EY Podnikatel roku každým rokem vyhlašuje také několik dalších kategorií, v nichž se mezi sebou utkávají podnikatelé z celé země. I letos tak zabojovali o titul Technologického podnikatele, Začínajícího podnikatele a také o titul Společensky prospěšného podnikatele. Ten si během slavnostního večera na pražském Žofíně převzal Ondřej Širočka, který stojí za systémem vratných obalů REkrabička. Jeho znovupoužitelné nádobí už využívá 546 zařízení.

Titulem EY Technologický podnikatel roku 2023 se může pyšnit Jindřich Houžvička. Získaly mu jej jeho syntetické krystaly, které vyrábí v turnovské firmě Crytur.

Krystaly tvoří jádra medicínských laserů pro oční lékařství, elektronových mikroskopů nebo detektorů pro výrobu čipů. Takřka veškerá produkce firmy míří do zahraničí.

„Jindřich Houžvička navazuje na tradici drahokamového průmyslu v tomto regionu ve zcela jiném pojetí. Jeho úspěchy jsou mimořádné. Staví na znalostech týmu odborníků, kteří ve firmě působí často od jejího počátku, a zároveň je propojuje s mladými talenty,“ ocenila podnikatele vedoucí partnerka EY Česká republika Martina Kneiflová.

Zakladatel společnosti Elisdesign Aleš Novotný s dcerou Nelinkou

Až k titulu EY Začínající podnikatel dovedly hračky Aleše Novotného z kuřimské společnosti Elisdesing. Firma pojmenovaná po Novotného dceři Elišce totiž vznikla z jeho nespokojenosti s tím, jaké hračky mají obchody v nabídce. S manželkou totiž chtěli něco dřevěného v pěkných barvách a přírodních materiálech, což ale nenašli. Novotný se tak rozhodl, že si hračky vyrobí sám. „Nepůsobilo to na mě vůbec dobře. Uvědomil jsem si, že hraní her a pasivní sledování mobilů je sice aktuální, ale vůbec není ideální. Cítil jsem, že musím do dětského světa dodat změnu,“ vypráví.

Zjevně nebyl zdaleka sám, kdo po změně toužil. Před čtyřmi lety se totiž firma rozšířila i na slovenský a maďarský trh, rok 2021 byl vlivem covidu silný. Letos v únoru pak otevřela v Praze největší prodejnu s dřevěnými hračkami, s e-shopy chystá expanzi i po Evropě.

U čtenářů bodovaly protézy

Na čtenáře udělala největší dojem společnost zaměřená na výrobu protéz a ortopedických pomůcek Ergona Opava. V jejím čele stojí Monika Drobná společně se svou maminkou Evou Bokišovou. Dnes už rodinnou firmu koupil v malé privatizaci Moničin tatínek Miroslav Bokiš, který se ale už z vedení společnosti stáhl a místa se ujala jeho dcera.

„Není nás mnoho, kteří jsme po rodičích firmy přebrali, jsem v tomto spíše výjimka. Hodně společností právě kvůli tomu končí,“ vysvětluje sympatická čtyřiačtyřicetiletá žena.

Eva Bokišová (vlevo) a Monika Drobná, majitelky společnosti Ergona Opava

Dlouho ji přitom ani nenapadlo, že by se ve firmě angažovala. Měla totiž rozjetou kariéru v bankovnictví. Tehdy ale přišel zlomový bod a Drobná si uvědomila, že korporát není nic pro ni. „Vím, kdy se to přesně stalo. Bylo to v jedné pasáži v Praze u Václaváku. Šla jsem tou pasáží a najednou mi došlo, že už nechci být v korporátu. Že chci dělat to, co dělají rodiče. A k již vystudované ekonomii jsem přidala i studium protetiky. Bez toho se tato práce totiž dělat nedá,“ vzpomínala Drobná.

Kombinace silného osobního příběhu a zaměření firmy, která pomáhá lidem překonat těžké životní okamžiky, zaujala v hlasování nejvíce čtenářů serveru iDNES.cz. Ve čtrnáctém ročníku ankety o nejlepší podnikatelský příběh udělili oběma ženám 977 hlasů z celkových 5 532.

„Příběh rodiny Bokišových a jejich společnosti vypadá na první pohled nenápadně, ale ve skutečnosti za ním stojí spousta odhodlání, odvahy, trpělivosti, nasazení a tvrdé práce. Na takových firmách stojí každá zdravá ekonomika a jsem rád, že právě Ergona Opava uspěla v letošním ročníku soutěže čtenářů o nejlepší podnikatelský příběh,“ vzkázal letošním vítězkám šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl.

Dosavadní vítězové soutěže EY Podnikatel roku

2022 - Jakub Havrlant, Rockaway
2021 - Tomáš Čupr, Rohlik Group
2020 - Josef Průša, Pruša Research
2019 - Oliver Dlouhý, Kiwi.com
2018 - Radka Prokopová a František Fabičovic, Alcadrain
2017 - Lubomír Stoklásek, Agrostroj Pelhřimov
2016 - Petr Chmela, Tescoma
2015 - Zdeněk Pelc, GZ Media
2014 - Vlastislav Bříza, Koh-i-noor
2013 - Jiří Hlavatý, Juta
2012 - František Piškanin, HOPI
2011 - Jannis Samaras, Kofola
2010 - Adam, Valdemar a Mariusz Walachové, Walmark
2009 - Eduard Kučera, Avast
2008 - Vladimír Kovář, Unicorn
2007 - Tomáš Březina, Best
2006 - Pavel Juříček, Brano Group
2005 - Radim Jančura, Student Agency
2004 - Miroslav Řihák, Anect
2003 - Zbyněk Frolík, Linet
2002 - Kvido Štěpánek, Isolit-Bravo
2001 - Zdeněk Jandejsek, Rabbit
2000 - Kateřina Forstingerová, Moravia IT

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...