Prahu a střední Čechy si podmanili Podnikatelé roku Zavalianis a Semetkovský

  17:15
První z nich ukázal, jak se v Česku dá provozovat zdravotnictví efektivně, ziskově a ke spokojenosti lékařů i pacientů. Druhý vsadil na výrobu bezpilotních letounů a veze se na vlně zájmu, který o ně v současnosti nastal v celém světě. Oba si teď za své úspěchy odnesli cenu EY Podnikatel roku. Sotirios Zavalianis z holdingu Akeso za střední Čechy, Ladislav Semetkovský z firmy Primoco UAV SE za Prahu.
EY Podnikatel roku Středočeského kraje 2023 Sotirios Zavalianis (25.1.2024)

EY Podnikatel roku Středočeského kraje 2023 Sotirios Zavalianis (25.1.2024) | foto:  Petr Topič, MAFRA

U Sotiriose Zavalianise ocenila nezávislá porota složená především z republikových vítězů předchozích ročníků soutěže právě dlouhodobé aktivity v oblasti soukromé zdravotní péče. Jeho zdravotnický holding Akeso završil loni své dosavadní působení v Česku otevřením nového Centra duševní rehabilitace v Berouně. Jde o nejmodernější pracoviště ve střední Evropě za více než miliardu korun, které od loňského června nabízí mimo jiné i některé terapie, které byly v tuzemsku dříve nedostupné.

„Sotirios Zavalianis zabodoval i svým přístupem k zaměstnancům, kterým poskytuje bezplatné půjčky, právní pomoc, provozuje školky či nabízí vlastní bydlení za výhodných podmínek. Do výstavby vzdělávacích zařízení investuje také v rodném Řecku a nemalé částky věnuje i zdravotnickým zařízením v chudších zemích mimo Evropu,“ vysvětlila vedoucí partnerka EY Česká republika Martina Kneiflová.

I z příprav loni otevřeného střediska psychiatrické péče bylo zřejmé, jaký důraz Sotirios Zavalianis klade na efektivitu provozu firem sdružených v holdingu. Ačkoli je Centrum unikátním projektem, jehož otevření se účastnil i premiér a ministr zdravotnictví, neopájel se šéf firmy úspěchem, ale hledal nedostatky a poučení pro příští plány. „Neměli jsme některé věci rozmyšlené do patřičného detailu. Některé stavební práce jsme dostatečně nenaplánovali. Další projekty musíme dělat lépe, ekonomičtěji a včas,“ shrnul v rozhovoru pro iDNES.cz krátce pro otevření Centra.

Při přebírání ocenění pro nejlepšího středočeského podnikatele ale připomněl, že by podnikatelé kvůli práci neměli zapomínat ani na osobní život. „Po tolika letech práce vidím, že často jdeme od projektu k projektu, od cíle k cíli a zapomněli jsme žít. Tak možná rada pro ty mladší podnikatele: nepřestávejte žít, Zkuste občas míň pracovat, život je krátký, jsou okamžiky velké slávy, ale s ní přichází i osamocenost na vrcholu,“ řekl.

Ladislav Semetkovský s jedním ze svých bezpilotních letounů (8. 3. 2022)

Vítěz pražského kola soutěže Ladislav Semetkovský spojil před deseti lety podnikání s vášní pro letectví a pod hlavičkou své firmy Primoco UAV SE vyrobil první prototyp bezpilotního letounu. Za necelých deset let se firma výrazně posunula a nyní obstarává necelou třetinu celosvětového trhu s bezpilotními letouny ve střední kategorii do 150 kilogramů.

„Jsem hlavně překvapen. Tu cenu nevnímám jako ocenění pro sebe, ale pro celý tým. Je to parta skvělých lidí a řada z nich se mnou tu éru bezpilotního letectví sdílí už od roku 2014. Dík patří i jim a rád jim ho zítra předám,“ řekl při přebírání ceny Ladislav Semetkovský.

V současnosti jsou jeho letouny ve službách Ukrajiny, Španělska, Německa, Dánska, několika zemí z Asie, Afriky nebo Blízkého východu. Od konkurence Primoco odlišuje vývoj a výroba vlastních komponentů, a to včetně motoru a řídících systémů. Do budoucna plánuje za jeden kalendářní rok prodat letouny za více než miliardu korun.

Firma také tento týden čerstvě oznámila, že se s jejími akciemi bude od pondělí obchodovat na hlavním trhu pražské burzy. Primoco loni meziročně zvýšilo tržby šestinásobně na 598 milionů korun a zisk před započtením úroků, daní a odpisů osminásobně na 241 milionů korun.

Klíčový přelom pro firmu představoval rok 2022. Svůj podíl sehrála i ruská invaze na Ukrajinu. Právě východ Evropy je pro podnik jednou ze dvou oblastí, kde jeho průzkumné drony působí přímo ve válečném konfliktu. Zatímco dříve prodala společnost okolo šesti bezpilotních letounů ročně, před dvěma lety jich bylo dvaadvacet a vloni se jich jen do konce září prodalo ještě o jedenáct víc.

Tradičně silná Praha

Praha i střední Čechy jsou v soutěži každoročně hojně zastoupené. Platí to i pro aktuální ročník, i když tentokrát největší počet přihlášek nakonec dorazil z Moravskoslezského kraje. „Praha a střední Čechy letos překvapivě nepatřily k regionům s největším množstvím přihlášek. I tak ale vítězové museli obstát ve velmi silné konkurenci,“ upozorňuje Martina Kneiflová.

Podle primátora hlavního města Bohuslava Svobody je podpora podnikání jednou z priorit vedení města. „A to se týká jak vytvoření stabilního podnikatelského prostředí, tak pobídek k inovacím. Jsem proto rád, že v oblasti Prahy působí řada inspirativních firem a tato soutěž je toho důkazem,“ vzkázal účastníkům podnikatelského klání primátor.

„Přála bych si, aby ekonomická situace byla stabilní, aby se dalo plánovat, investovat a aby nepřicházely žádné jobovky. Moc bych si přála, aby se vám dařilo,“ přidala se hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2023 České republiky budou vyhlášeny 6. března. Český šampion se následně zúčastní celosvětového finále v Monte Carlu.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

V pražské Bubenči hořel byt. Záchranáři ošetřili devět lidí, dva zraněné odvezli

27. dubna 2024  21:05,  aktualizováno  21:15

V ulici Šmeralova v pražské Bubenči v sobotu večer hořelo. Oheň zasáhl dvě místnosti bytu ve třetím...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...