Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šance na zavedení teritoriality exekutorů se blíží nule, shodují se poslanci

  7:00
O zavedení principu teritoriality, díky kterému by si exekutora nevybíral věřitel, ale přiřkl by ho k případu soud, se mluví již roky. Po středečním jednání Ústavně právního výboru to však vypadá, že taková změna v Poslanecké sněmovně dostatečný počet příznivců nenalezne.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Třicet pozměňovacích návrhů. Taková je bilance novely zákona o občanském soudním řádu a exekučním řádu. Na některých změnách se poslanci shodují napříč politickým spektrem, například na zastavení marných bagatelních pohledávek, kdy člověk dluží méně než 1500 korun. U jiných každým dnem roste pravděpodobnost, že se legislativním procesem do zákonů České republiky nedostanou.

Řeč je o takzvané teritorialitě, tedy místní příslušnosti exekutorů. Podle tohoto principu, by byly exekutorské úřady omezené na jeden kraj a konkrétního exekutora by dlužníkovi přisuzoval soud. V současné době si vykonavatele exekuce vybírá věřitel. To s sebou podle příznivců teritoriality nese řadu problémů - třeba situaci, kdy se exekutoři předhání v dravosti při vymáhání pohledávky, aby byli „atraktivnější“ pro věřitele.

Na středečním jednání Ústavně právní výbor rozhodl, že schválení teritoriality nedoporučuje. Stanovisko však pro poslance není závazné a ti se tedy mohou rozhodnout jinak. 

Legislativními změnami v exekucích se ve středu zabýval Ústavně právní výbor (ÚPV) Poslanecké sněmovny. Na stole měli poslanci a poslankyně více než jednu verzi principu teritoriality. Ve hře je návrh, v němž místní příslušnost exekutorů platí jen u spotřebitelských dluhů. V předešlých měsících byla na stole i varianta, ve které by exekutora vybíral soud jen pro dluhy, kde je věřitelem stát nebo na stát navázaná společnost (například dopravní podnik). Mělo jít o snahu naleznout kompromis, tedy teritorialitu, která by se zjednodušeně řečeno „líbila všem“. Ústavně právní výbor však nevydal kladné stanovisko ani k jedné verzi. 

Teritorialita se stala posvátnou krávou, všichni se na ni ptají.

Patrik Nacherhnutí ANO

Jak by fungovala verze takzvané spotřebitelské teritoriality, vysvětluje její předkladatel Marek Výborný (za KDU-ČSL). „V okamžiku, kdy budete vymáhat dluh na podnikající osobě, tak máte možnost svobodné volby exekutora, protože to řízení je složitější. V okamžiku, kdy budete vymáhat po fyzické osobě, tedy po spotřebiteli, tak bude zachován princip krajské teritoriality,“ říká Výborný. 

Do návrhu vepsal i výjimku, díky které by se teritorialita nedotkla nedobrovolných věřitelů. „Bytovým družstvům, SVJ i obcím prvního stupně by byla ponechána možnost svobodné volby exekutora,“ uvádí Výborný.

Počet nových exekucí znovu klesl. Meziročně o čtvrtinu, uvádí exekutoři

Místní příslušnost exekutorů podporuje i jejich stavovský orgán, tedy Exekutorská komora. Právě to by však podle některých poslanců neměl být důvod, proč na princip teritoriality přistoupit. „Jestli někdo tvrdí, že se tím něco zlepší pro dlužníky, tak já netuším co. Jestli ti samí (poslanci) hlasují pro každou teritorialitu, tak v tom vidím jen snahu vyjít vstříc Exekutorské komoře,“ komentuje Marek Benda (za ODS), který je předsedou Ústavně právního výboru. Snahy o kompromis Bendu nepřesvědčily, právě naopak.

„Ještě bych chápal představu o úplné teritorialitě. Chápu to jako relativně konzistentní postup, i když s ním nesouhlasím. Všechny ostatní dělené teritoriality jsou snahou zajistit části neúspěšných exekutorů stálý příjem. A to není úkolem Poslanecké sněmovny,“ argumentuje Benda.

Slovenská zkušenost ukazuje, že se vymahatelnost nesníží. Navíc by díky teritorialitě lidé tolik nepadali do dluhových pastí.

Jan FarskýStarostové a nezávislí

Chci zastavit houpačku, říká Nacher

O tom, jak může skončit odlehčená verze návrhu zákona, který budí vášně, se přesvědčil Patrik Nacher (za ANO). Ten ještě minulý rok prosazoval takzvanou bagatelní teritorialitu, kde by se exekutoři pohybovali v mezích kraje u pohledávek do 50 tisíc korun. V případech nad 50 tisíc korun jistiny by si věřitel exekutora vybral sám jako doposud. 

„Byla to moje snaha, možná v politice hrozně naivní, snažit se najít kompromis. Teritorialita se stala takovou posvátnou krávou, všichni se na ni ptají, tak jsem si řekl, že je potřeba to rozetnout,“ uvádí Nacher. Nakonec se ale rozhodl od teritoriality ustoupit úplně a nyní nepodporuje ani jednu z verzí.

Podle něj by totiž vychýlila misky pomyslných vah spravedlnosti na stranu dlužníků. Cílem přitom je, obě síly vyrovnat. „Chci zastavit houpačku,“ říká Nacher. „V 90. letech bylo módní neplatit dluhy, dlužníci měli pré. Pak se přijal velmi přísný exekuční řád. Dneska se z dluhu dvě stě korun může stát dluh 20 tisíc. Houpačka se překlopila na druhou stranu,“ uvádí Nacher s tím, že je třeba najít střed trajektorie houpačky a držet se ho.

Vymahatelnost ohrožená není, míní Farský

Zásadní argument odpůrců teritoriality zní, že by se jejím zavedením snížila vymahatelnost práva. To však popírá například Jan Farský (za STAN). „Slovenská zkušenost ukazuje, že se vymahatelnost nesníží. Navíc by díky teritorialitě lidé tolik nepadali do dluhových pastí. Dluhy se budou splácet,“ říká Farský. 

V opačném případě totiž tvrdé zásahy ze strany exekutora a narůstání dluhu do závratných výšin často vedou k rezignaci dlužníka na jeho stav i na systém, v němž žije. To ho nakonec přivede do šedé zóny ekonomiky.

Život naruby. Pandemie zavařila samoživitelce i firmě stavící veletrhy

Farský však přiznává, že s ohledem na hlasování na Ústavně právním výboru lze předpokládat, že teritorialita nenajde potřebnou většinu ani v Poslanecké sněmovně. A s tím jak dlouho se legislativní změny ohledně exekucí diskutují a projednávají, by to nejspíš znamenalo, že se dlužníci, věřitelé ani exekutoři principu místní příslušnosti v příštích letech nedočkají.

„Myslím si, že se sněmovna od doporučení ÚPV neodchýlí a teritorialitu nepřijme,“ uvádí Farský. Podle něj je potřeba brát v potaz i zákulisní síly Poslanecké sněmovny, které si teritorialitu nepřejí, třeba předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten má podle některých zdrojů i podle Farského vazby na klatovského exekutora Dalimila Miku.

Otazník nad SPD

Otázkou je, jak se zachovají poslanci z SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura je dlouhodobě pro obecné zlepšení situace dlužníků i pro princip místní příslušnosti. Poslankyně SPD a místopředsedkyně ÚPV Jana Levová však na výboru hlasovala proti všem navrhovaným teritorialitám. Důvodů je víc. Například u úplné teritoriality jí vadí, že návrh předkládá poslanec za Piráty Lukáš Kolářík.

Podvedený kamarád a bezbranné SVJ: Dluh zůstává, ale dlužníci jsou pryč

„Návrh padl ze strany Pirátů a já nevidím důvod, proč bych měla hlasovat pro pirátský návrh. Piráti ani neprojevili zájem to se mnou, jako s místopředsedkyní ÚPV, projednat. Mohli jsme společně zapracovat na jejich návrhu a třeba odstranit tu část, díky které je pro mě jejich návrh nehlasovatelný. Povinný totiž podle jejich návrhu změnou trvalého pobytu může navrhnout změnu soudu i exekutora, což by mohlo vést k nekonečným obstrukcím,“ uvádí Levová.

Situace kolem novely exekučního řádu se navíc podle poslankyně stává nepřehlednou s ohledem na počet pozměňovacích návrhů a jejich částí, které si vzájemně protiřečí, nebo které lze podle slov Levové považovat za protiústavní. 

„Jsme v tom všichni docela ztracení. Na ÚPV dokonce padl návrh, že by se to celé stáhlo, protože se v tom už hodně poslanců neorientuje,“ říká Levová. Argumentuje i tím, že teritorialitu v návrzích nedoporučuje ani ministerstvo spravedlnosti.

Podle Jana Hrnčíře (za SPD), který je rovněž členem Ústavně právního výboru, ale na středečním jednání nebyl, však hnutí SPD bude v Poslanecké sněmovně hlasovat pro teritorialitu. „Na plénu teritorialitu určitě podpoříme,“ říká Hrnčíř.

Alfou a omegou není teritorialita, říká Výborný

S ohledem na slova Levové o nepřehlednosti celé situace je potřeba zmínit jednu věc. Pokud by přeci jen ve třetím čtení byla přijata některé z teritorialit, museli by předkladatelé návrhů s ministerstvem spravedlnosti analyzovat, co přijetí místní příslušnosti znamená pro zbytek přijatých návrhů. Upozorňuje na to Výborný. 

„Popravdě řečeno se to týká i té mnou předkládané spotřebitelské teritoriality. Přesto to nechci vzdát a myslím, že kdyby to náhodou prošlo, tak jsme schopni to nevracet do druhého čtení. Pokud by tam ale byla kolize a hrozilo by, že přijmeme nějaký legislativní paskvil, tak bychom to učinit museli,“ říká Výborný. 

„Ale já jsem si analyzoval spotřebitelskou teritorialitu a její možný konflikt s dalšími pozměňovacími návrhy, a myslím si, že by to nemělo být fatální,“ dodává.

Výborný navíc upozorňuje, že teritorialita není „alfou a omegou“ celé novely. Některé zásadní změny už sněmovnou prošly, například zastavení dětských exekucí. S tím, že teritorialita není bodem, okolo kterého by se mělo vše točit, by souhlasil i Patrik Nacher. „Jakýkoli posun ke středu, který schválíme, bude dobře,“ uzavírá. 

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarský nůž nově bez čepele. Victorinox zato chystá verzi s cyklonářadím

7. května 2024  12:05

Švýcarský armádní nůž s více než stoletou historií čeká zásadní změna. Firma Victorinox, která ho...

Maloobchodní tržby se zvýšily. Trend by měl pokračovat, míní analýzy

9. května 2024  9:40

Maloobchodní tržby nadále rostou. Český statistický úřad v březnu naměřil meziroční vzestup o 6,1...

Pohonné hmoty v Česku zlevňují, benzin je pod čtyřiceti korunami za litr

9. května 2024  9:34

Pohonné hmoty v Česku zlevnily druhý týden v řadě, cena benzinu se dostala pod 40 korun za litr. Ve...

Padl rekord. Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny je téměř třetinový

9. května 2024  9:24

Obnovitelné zdroje energie měly na celosvětové výrobě elektřiny loni rekordní podíl 30,3 procenta....

Stát zapojí taxíky do veřejné dopravy. Poptávkový systém má ušetřit náklady

9. května 2024

Premium Zelená lucerna s nápisem linka by měla do budoucna odlišovat nepravidelnou dopravu ve veřejném...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...