„Čísla je vždy třeba vnímat v souvislostech. Proti tříprocentnímu nárůstu tržeb bohužel stojí šestiprocentní inflace. Reálně tak obor skončil tři procenta v minusu. A to se bavíme pouze o oblastech, které odpovídají průměru. Na řadě míst měly gastropodniky mrzutější skóre,“ přibližuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Nůžky se otevírají. V gastronomii nejvíce trpí vesnické hospody |
Jeho slova potvrzuje i Luboš Kastner, člen představenstva Hospodářské komory ČR: „Gastronomie se nevrací do reálného růstu. Ten totiž neustále brzdí nové překážky. Zatímco 2023 byl rokem bojů s cenami energií a surovin, rok 2024 bude rokem boje zákazníků s vyššími cenami, které na ně gastro – zejména u nápojů – bude muset přenést kvůli vyšší DPH.“
„Největší meziroční pokles tržeb vykazovaly gastropodniky v Pardubickém kraji. O moc lépe na tom nebyly ani provozy v Karlovarském a Moravskoslezském kraji. I tam skončil rok 2023 proti tomu předchozímu v červených číslech,“ ukazuje Petr Menclík.
Velké rozdíly v regionech
Nejlépe se stále daří restauracím v hlavním městě a Brně, stále se výrazněji vzdalují celorepublikovým průměrům. Praha i Jihomoravský kraj totiž za loňský rok shodně dosáhly sedmiprocentního nárůstu tržeb, tedy více než dvojnásobku celorepublikového průměru. Jejich úspěchy bohužel na druhé straně vyvažovaly kraje, které skončily v minusových hodnotách. Nejhůře se dařilo Pardubickému a Karlovarskému kraji, ty zaznamenaly pokles mezi jedním až dvěma procenty.
Spotřeba čepovaného piva meziročně klesla. Očekávaný růst se zatím nevyplnil |
Rozdíly jsou i podle velikosti měst, obecně loni po většinu roku platila přímá úměra, že čím větší město, tím vyšší tržby. Zatímco v hlavním městě se souhrnné gastro tržby zvedly o sedm procent a velká města vykázala čtyř procentní nárůst, v malých městech a na vesnicích si gastro polepšilo jen o jedno procento.
Zmíněné pravidlo přímé úměry však neplatilo celoročně. Například v závěru roku to bylo naopak. „Konkrétně v druhé půlce prosince se lidé podle všeho přesouvali z měst pryč. Gastru tak během Vánoc nejrazantněji stouply tržby v malých obcích, zatímco Praha se ocitla v minusu,“ vysvětluje ředitel Dotykačky.
Zdražování nekončí
Rok 2023 české gastro uzavíralo s inflací kolem šest procent. Na začátku roku to bylo přes dvanáct procent. Cenový gastro index (CGI), který společnost Dotykačka vyhodnocuje na základě dlouhodobého monitoringu cen padesáti nejprodávanějších položek v gastru – od polévek a předkrmů přes hlavní chody až po dezerty a nápoje.
„Proti předchozím rokům rostly ceny v uplynulém roce napříč republikou poměrně rovnoměrně. Naprostá většina krajů zdražila o 5 až 7 procent. Dvouciferných hodnot dosáhl pouze Karlovarský kraj, kde ceny meziročně stouply o jedenáct procent. Naopak na Vysočině a v Pardubickém kraji byl meziroční rozdíl zcela minimální, pouhé dvě, respektive tři procentní body,“ konstatuje Petr Menclík.
Z pohledu jednotlivých gastro segmentů loni nejvýrazněji zdražovaly kavárny. Ceny v nich meziročně stouply o jedenáct procent. Nejméně, pouze o tři procenta, zvedli ceny provozovatelé disco klubů a barů.
Od ledna 2024 se ceny piva, ale i nealkoholických nápojů zvedly o několik korun. Ovšem hospodští zpravidla celé jedenáctiprocentní zdražení na zákazníky nepřenesly. „Téměř 35 procent provozovatelů nepřenesly celé DPH za dvanáctistupňové pivo, pětina hospod ovšem ano, tedy v průměru šest korun,“ popisuje Vladimír Sirotek z Dotykačky.