Když se navíc k vývoji posledních měsíců, a to nejen počasí přičte vliv zdražení, je situaci v české gastronomii ještě znepokojivější, uvádí společnost Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet tuzemských gastro zařízení.
„Květnový pokles tržeb o tři procenta v kombinaci s devítiprocentním zdražením ve výsledku znamená reálný pokles výkonu české gastronomie o 12 procent. To je velmi negativní signál, který spolu s plánovaným zvýšením DPH od roku 2024 velmi pravděpodobně během dvanácti měsíců povede k transformaci české gastronomie,“ upozorňuje Luboš Kastner, zástupce gastronomů v AMSP ČR.
Největší propad tržeb ve srovnání s květnem minulého roku zaznamenaly diskotéky a kluby. „Zatímco loni se díky teplému počasí už v květnu naplno rozjely bujaré letní večírky a lidé si užívali nočního života v barech, klubech a na diskotékách, letos si večerní veselí dává na čas,“ říká ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Největšímu meziročnímu propadu tržeb tak čelí právě kluby a diskotéky (-18 procent). Druhý nejhorší výsledek mezi jednotlivými gastro segmenty připadá na bary (-6 procent) a jen těsně za nimi zůstávají hospody (-5 procent).
Diskotéky a hospody dlouhodobě čelí největším propadům i z dlouhodobého hlediska. V porovnání s květem 2019, tedy obdobím před covidovou pandemií, se jejich květnové tržby propadly o 28 procent, respektive 26 procent, zatímco všechny ostatní gastro formáty zaznamenaly růst. Zdaleka nejvíc se od pandemie daří kavárnám a bistrům.
Chybí turisté, mizí hospody
V prvních pěti měsících letošního roku stagnovaly tržby především v jihozápadních Čechách. Úbytek turistů se odráží nejen v nižších výdělcích, ale leckde vede i k zavírání gastro podniků, zejména hospod. Ty obecně stále častěji nahrazuje odolnější koncept bister a kaváren.
Nůžky se otevírají. V gastronomii nejvíce trpí vesnické hospody |
„Rozdíly mezi kraji jsou velké a stejně je potřeba pohlížet na české gastro. Nejvíc trpí vesnické oblasti a regiony. Formát hospody je na tom úplně nejhůř. Naopak nejlépe prosperují bistra a kavárny ve větších městech,“ říká Kaster.
Chladný květen zasáhl celou republiku, nejvíc pak podniky na severovýchodě Moravy. „V Beskydech v průběhu května spadly největší úhrny srážek, což v Moravskoslezském a Zlínském kraji způsobilo jedny z největších propadů tržeb. Znovu se tak potvrzuje, jak moc je gastro závislé na počasí. Naše data dlouhodobě potvrzují, že při špatném počasí klesají tržby ve srovnání se slunečnými dny až o desítky procent,“ zmiňuje Petr Menclík.