Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemáte hotovost a obchodník nemá platební terminál. Cvak – a přesto zaplatíte

  12:08
Air Bank představila řešení pro placení v obchodech, které má konkurovat kartám a platebním terminálům. Pokud má zákazník účet u některé ze spolupracujících bank (v první fázi jsou to Moneta, Fio Banka a mBank), řešení nazvané Cvak zařídí okamžitý převod z účtu zákazníka na účet obchodníka. V ostatních případech jde o platbu kartou. Jako terminál slouží aplikace v telefonu a NFC karta, kterou obchodník dostane – zdarma – od Air Bank.

Platební řešení Cvak v praxi. | foto: CvakiDNES.cz

Používat Cvak může každý obchodník bez ohledu na to, jakou má banku. Potřebuje k tomu mít pouze nainstalovanou aplikaci Cvak v telefonu a fyzickou NFC kartu, která mu přijde zdarma do pěti dní poštou.

Zákazník pak má několik možností. V ideálním případě má nainstalovanou bankovní aplikaci jedné ze zapojených bank. Aktuálně je to pouze pouze Air Bank, v dohledné době se však zapojí také Moneta, Fio Banka a mBank. Využít služby ale mohou klienti jakékoli banky.

Další možností totiž je mít v telefonu platební kartu. Pokud zákazník nemá kartu v telefonu, může vyplnit údaje z karty do formuláře, kam ho zavede obchodníkův Cvak.

Obchodník při platbě zadá do aplikace částku. Zákazník přiloží mobil k NFC kartě a zaplatí. Poplatek pro obchodníka činí 0,8 procenta.

Aplikace se bude brzy dát stáhnout přes app story. Do té doby je třeba se registrovat přes web Cvaku. Nyní je služba přístupná živnostníkům, kteří už o ni projevili zájem. Během února až března by měla být přístupná všem.

„Obdobná služba, která by fungovala stejně jako Cvak a byla přístupná každému, v zahraničí není. Naše řešení je opravdu unikátní,“ uzavřel pro iDNES.cz Jiří Suchý, šéf divize Produkty a inovace v Air Bank.

Platební řešení Cvak

V první fázi se Cvak chce zaměřit na drobné živnostníky. V další chystá rozšíření na větší provozovny s více zaměstnanci. Air Bank počítá s tím, že služba bude do budoucna zcela vyvedena mimo banku.

„Podívali jsme se na data a zjistili, že téměř polovina obchodníků karty nepřijímá. Na druhou stranu víme, že naši klienti platit bezhotovostně chtějí. Zde tedy vidíme velký konflikt. Proto přicházíme s produktem, který na tato očekávání bude reagovat,“ uvedl na podzim v rozhovoru pro MF DNES ředitel divize péče o klienty v Air Bank Karel Horák.

„Naši klienti hledají inovativní řešení, které je levné a funguje,“ vysvětlil motivaci se k produktu připojit Jan Bláha ředitel obchodní divize Fio Banky.

Šéf Monety Tomáš Spurný k tomu doplnil, že výběry z bankomatu jsou pro banku velmi drahé. „Zavážení hotovosti, její skladování – to vše je velmi drahé. Moneta se neustále dívá na cesty, jak bezhotovostní styk zkvalitnit. Jsme hrdí, že jsme mezi čtyřmi inovativními bankami, které se snaží zaujmout živnostníky a malé společnosti. Moneta má zhruba 150 tisíc klientů, kteří jsou živnostníci či OSVČ. Věříme, že v průběhu dvou až tří let se stane služba populární,“ uvedl.

„Mrzí mě, že tu není žádný z bankovních gigantů, ale věříme, že se ještě připojí,“ dodal Spurný.

Cvak tak reaguje na kauzu loňského léta, kdy se ve veřejném prostoru začalo živě diskutovat o tom, že v Česku je stále často problém zaplatit kartou. S placením kartou nebylo možné například na filmovém festivalu v Karlových Varech, v kempech či v některých restauračních zařízení.

Riziko výpadků i desátek z obratu. Festivaly vysvětlují, proč chtějí hotovost

Častým argumentem obchodníků, kteří nepřijímají karty, bylo, že si nemohou dovolit platit – podle nich vysoké – poplatky za transakce a pronájem terminálu. Pro velké prodejce to problém není: jednak platí, že s rostoucím objemem plateb je poplatek nižší, a také mohou tento fixní náklad rozpustit mezi velký objem transakcí. Pro malé obchodníky však je placení kartou nevýhodné.

„Cvak se dívá především na segment nejmenších obchodníků. Mnoho jich své tržby kartou minimalizuje; u některých to je tak, že chtějí být mimo ekonomiku, u dalších třeba jejich dodavatelé požadují platby v hotovosti. Ale řada z nich se potýká se s administrativní složitostí, technickou náročností... A je pro ně nepřehledné, kolik zaplatí. Poplatky je prakticky nemožné si předem spočítat,“ uzavřel Jiří Suchý.

Jak fungují poplatky za platbu kartou?

  • Obchodník, který karty přijímá, musí zaplatit i několik stovek měsíčně za pronájem terminálu s tím, že ale řada poskytovatelů terminál na určitou dobu zapůjčí bez poplatku, aby si obchodník mohl vyzkoušet, zda se mu to vyplatí.
  • Z každé platby kartou si pak poplatek strhává několik subjektů. Mezi nimi je nejen poskytovatel terminálu, kterým je banka nebo jiná společnost, dále vydavatel karty zákazníka (obvykle banka) a karetní společnost (Visa nebo Mastercard). Rozptyl poplatku bývá někde od vyšších desetin až do nižších jednotek procent. Například z dvousetkorunové platby obchodník odvede v průměru jednotky korun. V něm je už zahrnutý poplatek za všechny zúčastněné strany.
  • Poplatek karetní asociaci se pohybuje kolem 0,2 až 0,3 procenta. U karet vydaných v zahraničí (např. AMEX, Dinners) mohou být poplatky i řádově vyšší. U karet, jako jsou například karty Sodexo nebo Benefit Plus, může poplatek činit až pět procent.
Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Politici chtějí změny na ÚOHS, překopávají pravidla pro zakázky i soutěže

17. června 2024

Brněnský Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nejspíš čekají velké změny. Stát představil...

Čína vyšetřuje dovoz vepřového z Evropské unie. Ta se důsledků neobává

17. června 2024  15:06

Čína zahájila vyšetřování možného dumpingu ze strany dovozců vepřového ze zemí Evropské unie,...

RegioJet má jasno. Starý národní zabezpečovač by nehodě zabránil

17. června 2024  13:59

Národní liniový zabezpečovač by srážce vlaků v Pardubicích dokázal předejít. Myslí si to alespoň...

Zelená lučištníkům, povinnost lovit... Co přináší novela mysliveckého zákona

17. června 2024  13:55

Novela mysliveckého zákona prošla v minulém týdnu vládou. Nyní se nad ní strhne bitka v Poslanecké...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...