Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Byznys slaví, pokud dosud netěžil z ČSSD

  • 104
Volby určily vítěze i poražené. Mezi ty první se řadí hlavně soukromé firmy. Do skupiny poražených patří šéfové státních firem ze stáje ČSSD i daňové firmy.

Vítězství po volbách neslavili jen pravicoví politici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, ale také zástup podnikatelů, manažerů a majitelů firem.

ČEZ, stavaři a soukromníci vítězí

Zhluboka si oddechli v ČEZ, protože cena energií zůstane určována i nadále trhem. Ani obří dividenda samoúčelně nepoputuje do peněženek českých důchodců.

Vítězové a poražení

Kdo bude z voleb těžit a kdo naopak tratit se podívejte zde

Také manažeři soukromých firem si mohou opět vybalit, stěhovat za nižšími daněmi se už nemusí. Podobně živnostníci zřejmě nebudou první lovnou zvěří, na které by se skrz vyšší daně hojil státní rozpočet.

Zahřívat míchačky mohou také stavební firmy, protože vítězné strany chtějí za dálnice dál utrácet, leč s větším rozumem.

Šéfové dosazení ČSSD si pohorší

Naopak hůře se dýchá některým šéfům státních podniků, za jejichž zády po volbách výrazně zhubl velký bratr z ČSSD. Podobně to bude u některých podnikatelů, kteří si vybudovali opečovávané obchodní vztahy s levicovými politiky. Z těch se nyní staly vztahy prakticky "bezcenné".

Zlato se v posledních týdnech před volbami blyštilo také v očích daňových poradců. Ti v očekávání daňové apokalypsy připravili pro své klienty načančané a drahé plány, jak se vyšším daním vyhnout. Nyní musí rychle přezbrojit.

"Situace po volbách může znamenat příliv investic, zvýšený počet transakcí, což nám nepochybně v dlouhodobějším horizontu přinese více byznysu než pouze daňová optimalizace," vidí i pozitiva Radek Dyntar ze společnosti Ernst & Young.

,