Byty pro TPCA

Byty pro TPCA - Jeden ze zaměstnanců automobilky prochází kolem kolínských bytů určených pro TPCA. (25. dubna 2005) | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Byty pro TPCA budou do roka

  • 9
Pro stovky zaměstnanců automobilky Toyoty, Peugeotu a Citroenu (TPCA) v Kolíně, kteří dnes bydlí na ubytovnách nebo v drahých podnájmech, to je dobrá zpráva: všech 850 bytů pro pracovníky továrny bude hotovo příští rok v srpnu.

Dohodlo se na tom ministerstvo pro místní rozvoj, kolínská radnice a firmy, které byty postaví.

Projekt 850 bytů je ale stejně ve skluzu - podle slibů vlády měly být už toto léto. Později se termín prodloužil na konec příštího roku.

Na polích u vodárny má vyrůst celkem 560 bytů, necelých 300 je už téměř dokončeno v bývalých kasárnách, kde už někteří zaměstnanci TPCA od loňska žijí.

První byty u vodárny by podle posledních jednání měly být hotovy do 30. června 2006, zbytek o dva měsíce později. Stavět se začne ještě tento měsíc.

Podle kolínského starosty Miroslava Kaislera navrhli nový harmonogram stavby dodavatelé, tedy společnosti Hochtief a Geosan, a město s ním souhlasí. Dodavatelé si však zároveň stanovili podmínky, za nichž jsou schopni termíny dodržet. Požadují například zajištění dostatečného elektrického příkonu, chtějí totiž na stavbě pracovat 24 hodin denně.

VÝVOJ CEN SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Podle starosty se bude o navržených požadavcích ještě jednat, ne všechny je totiž možné splnit. Město se totiž bojí, že nonstop staveniště by mohlo rušit lidi z blízkého sídliště. "Domy jsou odtud jen pár desítek metrů," upozornil Kaisler.

Automobilka přichází o zaměstnance
Práce na nových bytech se zpozdily kvůli problémům s projekty a s penězi od státu. Teprve v červnu například vláda schválila Kolínu 151 milionů korun na zahájení stavby.

Šéfové japonsko-francouzské automobilky se už několikrát nechali slyšet, že se jim zpoždění výstavby bytů vůbec nelíbí. Pracovníci továrny totiž vesměs nejsou z Kolína, ale přistěhovali se za prací ze všech koutů Česka. A to i proto, že je TPCA lákala na možnost získat od města nájemní byt.

Od jara ale desítky lidí dávají výpovědi, protože nemají v Kolíně kde bydlet. Automobilka sice přispívá zaměstnancům na ubytovny, v některých však lidé žijí ve špatných podmínkách. Tržní nájmy bytů v Kolíně jsou zase pro dělníky drahé.

,